Теми статей
Обрати теми

РК: причини коригування

Солошенко Людмила, податковий експерт
Мабуть, найгучнішою зміною стало введення 7 «дозволених» причин коригування. Про них стало відомо з квитанцій. Давайте з’ясуємо, в яких випадках застосовують кожну з них.

7 «дозволених» причин коригування

У цілому, «дозволені» причини коригування можна охарактеризувати таким чином:

Причини коригування:

Характеристика

1

«Зміна кількості»

головні причини коригування

(використовуються найчастіше

в стандартних ситуаціях)

2

«Зміна ціни»

3

«Зміна номенклатури»

4

«Повернення товару або авансових платежів»

5

«Зменшення обсягу

при нульовій кількості»

допоміжні причини

(використовуються

в нестандартних

або перехідних

ситуаціях)

використовуються,

якщо попередніми РК

некоректно обнулили

кількість або обсяг

6

«Зменшення кількості при нульовому обсягу»

7

«Усунення неоднозначностей»

використовується, якщо перед коригуванням необхідно щось відрегулювати (були РК-коригування за старими правилами та ін.)

Врахуйте: причину коригування в гр. 2 РК записують без лапок. Причому наводять формулювання повністю (!), в точній відповідності з тим, як зазначено у квитанції, не скорочують, не обривають, не ставлять зайвих пропусків. Так, скажімо, при поверненні товару не можна обірвати і записати «Повернення товару», а потрібно зазначити повністю «Повернення товару або авансових платежів». З іншими причинами зареєструвати РК не вийде. А номенклатуру краще копіювати «буква в букву» з ПН.

І пам’ятайте: в одному РК можна зазначати тільки одну (!) причину коригування. Об’єднувати декілька причин в одному РК не можна.

Тепер про кожну з причин.

Зміна кількості

Цю причину використовують, якщо змінюється кількість, але не змінюється ціна, зокрема, при:

— частковому поверненні товару;

— частковому поверненні передоплати.

За її допомогою також вийде усунути помилки, що виникли в кількості (оскільки для виправлення помилок спеціальної причини немає).

Коригування здійснюють за кількістю: в РК заповнюють гр. 1 — 6, «кількісні» гр. 7, 8, а також 11 — 13 («цінові» гр. 9, 10 не заповнюють — перевірте, щоб у них не було нулів або інших символів; БЗ 101.15).

Причому за новими правилами наводять записи «розгорнуто», а не «на дельту». Тобто на кожну кориговану позицію в РК заповнюють два рядки:

— першим рядком (з «-») «знімають» усю кількість;

— другим рядком (з «+» і з новим наступним порядковим номером, якого не було в ПН) наводять правильну кількість — ту, яка в покупця залишилася.

Таким РК, якщо необхідно, можна коригувати кількість відразу за декількома позиціями ПН. Головне — коригування проводити послідовно: спершу відкоригувати одну позицію (рядками «-»/«+»), потім іншу (рядками «-»/«+») тощо (тобто чергувати рядки «-»/«+», «-»/«+» тощо). У результаті кількість рядків має бути парною.

Зміна ціни

Цю причину використовують, якщо змінюється ціна, але не змінюється кількість, тобто при:

— знижках;

— зниженні ціни тощо.

За її допомогою також вийде усунути помилки, допущені в ціні.

Коригування здійснюють за ціною: в РК заповнюють гр. 1 — 6, «цінові» гр. 9, 10, а також 11 — 13 («кількісні» гр. 7, 8 не заповнюють, БЗ 101.15).

На кожну кориговану позицію в РК заповнюють два рядки:

— першим рядком (з «-») «знімають» позицію зі старою ціною;

— другим рядком (з «+» і з новим порядковим номером) наводять позицію з новою (зміненою) ціною.

Таким чином ніби «переоцінюють» позицію: скасовують стару ціну і присвоюють нову.

Таким РК можна коригувати ціну відразу за декількома позиціями ПН, коригуючи по черзі позицію за позицією і чергуючи рядки «-»/«+», «-»/«+» тощо. Кількість рядків у такому РК має бути парною.

Врахуйте: зниження ціни на частину (!) товару оформляють РК з іншою причиною — «Зміна номенклатури» (БЗ 101.15).

Зміна номенклатури

Цю причину використовують при:

— зміні номенклатури;

— одночасній зміні ціни і кількості (у тому числі «частковій» — на частину товару, а також при частковій зміні ціни (знижці) на частину товару, БЗ 101.15, листи ДФСУ від 05.04.2018 р. № 1406/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 26.03.2018 р. № 1229/6/99-99-15-03-02-15/ІПК);

— виправленні несумових помилок у табличній частині ПН (у коді УКТ ЗЕД, номенклатурі, БЗ 101.16); у тому числі якщо надалі відбувається коригування коду УКТ ЗЕД на митниці.

У такому РК:

— першим рядком (з «-») «знімають» стару номенклатуру (код, ціну/кількість);

— другим рядком/рядками (з «+» і з новим порядковим номером/номерами) наводять нову номенклатуру (код, ціну/кількість).

До одного «мінусового» рядка в такому РК може бути заповнено як один («-»/«+»), так і декілька («-»/«+»,«+») «плюсових» рядків. Тому кількість рядків залежно від ситуації може бути як парною, так і непарною.

Коригування здійснюють за кількістю: в РК заповнюють гр. 1 — 6, «кількісні» гр. 7, 8, а також 11 — 13 («цінові» гр. 9 — 10 не заповнюють, БЗ 101.15).

Повернення товару або авансових платежів

Важливо! Цю причину використовують, якщо відбувається:

повне повернення товару або

— повернення всієї суми передоплати (врахуйте: часткові повернення оформляють з причиною «Зміна кількості» або «Зміна ціни», зважаючи на те, від зміни чого — кількості чи ціни — вони здійснюються, БЗ 101.17).

Крім того, поки що за допомогою такої причини можна обнулити зайву ПН (або ПН з неправильним ІПН — не на того платника, у тому числі на неплатника). Хоча це і не відповідає суті операції, іншої причини немає.

Зверніть увагу: цю причину застосовують, якщо необхідно скасувати (сторнувати) повністю позицію. Тому запис до РК заносять одним рядком (якщо потрібно «обнулити» відразу декілька позицій, то «мінусових» рядків у РК з такою причиною буде декілька). Коригування здійснюють за кількістю: в РК заповнюють гр. 1 — 6, «кількісні» гр. 7, 8, а також 11 — 13 («цінові» гр. 9, 10 не заповнюють, БЗ 101.17).

РК з такою причиною завжди буде «зменшуючим».

Зменшення обсягу... / Зменшення кількості...

Це особливі причини. Ними користуються, якщо при проведенні попередніх коригувань «напортачили» в «старих» РК і некоректно провели коригування (не в тих графах). У результаті показники кількості/обсягу обнулилися (!) — стали «нульовими».

Тоді здійснити коригування можна, склавши РК з однією з «допоміжних причин». Такий РК заповнюють по-особливому (БЗ 101.15):

Причина

коригування

Використовується, якщо:

Особливості

заповнення РК

«Зменшення обсягу

при нульовій кількості»

замість ціни (гр. 9, 10)

відкоригували кількість (гр. 7, 8),

тобто коли помилково обнулили кількість, але залишили обсяги

у РК «знімають» обсяги —

заповнюють: гр. 1 — 6 і гр. 13 (з «-») важливо (!): гр. 7 — 12 не заповнюють*

«Зменшення кількості

при нульовому обсягу»

якщо замість кількості (гр. 7, 8) відкоригували ціну (гр. 9, 10),

тобто коли помилково обнулили обсяги, але залишили кількість

у РК «знімають» кількість —заповнюють: гр. 1 — 6 і гр. 7 (з «-»)

важливо (!):

гр. 8 — 12 не заповнюють*

* Зверніть увагу: ці графи залишають незаповненими (нулі або інші символи в них не проставляють).

Поки що складно однозначно говорити, як ситуація із застосуванням таких причин складеться на практиці. Зверніть увагу: РК із цими причинами складають, якщо кількість/обсяги некоректно обнулили повністю. А ось при їх частковому некоректному зменшенні (якщо не обнулилися до кінця) складають РК з причиною «Усунення неоднозначностей» (БЗ 101.15).

Хоча при складанні РК помилок краще не допускати, оскільки контролери можуть вставляти палиці в колеса щодо можливості зменшення ПЗ платником (не виключено, що це також може стати причиною коригування).

Усунення неоднозначностей

РК з такою причиною з’являється в тому випадку, якщо дані ПН уже раніше коригувалися «старими» РК (складеними за старими правилами: «на дельту», з нумерацією, що повторюється, тощо).

Такий РК, за своєю суттю, буде проміжним перед «основним» коригуванням і виконує допоміжну функцію. Він покликаний «усунути неоднозначності» в ПН, що виникли через попередні коригування, і перетворити «старі» коригування в сучасний вигляд, щоб потім здійснити коригування за новими правилами.

У БЗ 101.15 контролери, зокрема, виділили 3 випадки неоднозначностей і роз’яснили, що РК з причиною «Усунення неоднозначностей» складають:

— якщо під одним порядковим номером обліковуються дві і більше товарні позиції (зазначимо, що така ситуація могла виникнути, наприклад, через те, що в минулому в старих РК рядки і з «-», і з «+» нумерували однаково — одним порядковим номером);

при одночасному коригуванні за товарною позицією ціни/кількості (й одночасному заповненні в РК в одному рядку граф 7 — 10 — нагадаємо, що раніше самі контролери в такому разі висловлювалися за коригування одним рядком). Додамо, що РК з причиною «Усунення неоднозначностей» також доведеться складати при частковій зміні ціни (тобто якщо в минулому вона змінювалася «одним рядком» на частину товару);

— якщо через неуважність коригування провели не в тих графах: коригування ціни — у «кількісних» гр. 7, 8, а коригування кількості — у «цінових» гр. 9, 10. Хоча якщо через такі коригування повністю обнулялися показники кількості/обсягу (ставали «нульовими»), то коригування проводять через РК з причиною «Зменшення обсягу при нульовій кількості»/«Зменшення кількості при нульовому обсягу» (див. попередній розділ).

При цьому, як роз’яснюють контролери, якщо неоднозначності виявлені в двох і більше рядках (коли одночасно заповнювалися гр. 7 — 10), вони усуваються для кожного з таких рядків окремо (!) шляхом складання окремого РК до кожного рядка, який підлягає виправленню.

Такий РК завжди буде «нульовим». Коригування здійснюють за кількістю: в РК заповнюють гр. 1 — 6, «кількісні» гр. 7, 8, а також 11 — 13 («цінові» гр. 9, 10 не заповнюють, БЗ 101.15). Проте (увага!) такому РК властива своя особливість заповнення «мінусових» рядків. У «мінусових» рядках «цінову» гр. 8 РК не заповнюють, зате обсяги в гр. 13 (якщо раніше ціна змінювалася) відображають скоригованими, вже з урахуванням (!) ціни, що змінилася. В усякому разі, саме так заповнювати РК на «Усунення неоднозначностей» радили столичні податківці. Хоча в БЗ 101.15 цей момент чомусь випущений з уваги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі