Теми статей
Обрати теми

РРО/КОРО-нововведення від Мінфіну. На черзі від НБУ?

Адамович Наталія, податковий експерт, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 20.09.2018 р. № 773

висновок документа

Х-і Z-звіти слід друкувати, як і раніше. Щоденні Z-звіти зберігати в електронному вигляді (не менше 3 років). Не треба щодня вклеювати Z-звіт в КОРО і робити записи в КОРО.

Від КОРО можна відмовитися, якщо прийняти рішення не проводити розрахункові операції під час виходу з ладу РРО/відключення енергії

Наказ, що коментується, набув чинності з 01.10.2018 р. Щоправда, частина його норм ще не працює. Серед них переважно ті, що вводять нові форми реєстраційних заяв, довідок, рішень, посвідчень, повідомлень, а також КОРО і РК (подробиці — наприкінці коментаря).

Розпочнемо же з тих, що вже діють із вказаної дати.

X-звіти і Z-звіти. У цій частині усе залишилося без змін. Усупереч очікуванням, революції в застосуванні РРО не відбулося. X- і Z-звіти друкуємо як і раніше, оскільки цю, загалом, зайву дію поки що вимагають виконувати не лише п. 4 розд. III оновленого Порядку реєстрації і застосування РРО, але й (а це головне!) п. 9 ст. 3 Закону про РРО. Цей рудимент «проклятого минулого» ☺ зберігся в незмінному вигляді. А от зберігати щоденні Z-звіти тепер треба в електронній формі, протягом терміну, визначеного п. 44.3 ПКУ (не менше 3 років).

Майте на увазі: за незбереження щоденних Z-звітів у електронному вигляді податківці напевно застосовуватимуть фінсанкцію згідно з п. 121.1 ПКУ «за незабезпечення зберігання документів» у розмірі 510 грн. (див. БЗ 109.20).

Реєстрація/скасування КОРО. У цій частині зміни серйозні і до певної міри навіть революційні.

Увага! З 01.10.2018 р. можна взагалі відмовитися від КОРО! Але це стосується тільки КОРО, зареєстрованих на РРО. Ті ж, хто не застосовує РРО, але веде РК з КОРО за Переліком № 1336, відмовитися від КОРО не можуть.

Отже, якщо ви вирішили працювати без неї, для цього треба видати внутрішній наказ по підприємству з таким формулюванням: «прийнято рішення не проводити розрахункові операції під час виходу з ладу РРО/відключенні електроенергії до підключення резервного РРО або до моменту включення електроенергії». Тобто в такі періоди часу розрахунки з покупцями/замовниками в готівковій формі або із застосуванням платіжних карт проводити зась! Проте торгову точку можна і не закривати, якщо виписувати рахунки і направляти клієнтів для їх сплати до найближчого банку.

Нові торговці, що вирішили обходитися без КОРО, мають право не реєструвати КОРО на РРО при реєстрації останнього.

Причому реалізувати таке своє право можна вже зараз. Для цього слід додати до заяви на реєстрацію РРО за діючою на сьогодні формою копію такого наказу-рішення, вказавши про документ, що додається, у п. 9 заяви (п. 5 наказу, що коментується).

«Старі» торговці (у яких і РРО і КОРО на нього зареєстровані до 1 жовтня) теж можуть скасувати реєстрацію діючої КОРО і припинити її застосування. Раніше зареєстровану КОРО можна зняти з реєстрації, подавши заяву до ДФС в аналогічному порядку.

Разом з тим від КОРО можна і не відмовлятися. Якщо ви так вирішили, то вести їх за старою формою можна (1) або до скасування реєстрації; (2) або до їх закінчення (п. 4 наказу, що коментується).

При цьому ваші обов’язки полягатимуть лише в тому, щоб (див. п. 6 розд. 4 Порядку реєстрації і ведення РК і КОРО):

1) зберігати КОРО на місці проведення розрахунків, де встановлений РРО;

2) робити в КОРО записи щодо обліку розрахункових квитанцій у разі виходу з ладу РРО/відключення електроенергії. І крапка!

Тобто з 01.10.2018 р. суб’єктові господарювання при проведенні розрахункових операцій через РРО вже (!) не треба:

підклеювати фіскальні звітні чеки (щоденні Z-звіти) на відповідних сторінках КОРО, а також

щодня проводити записи (у разі здійснення розрахункових операцій) про рух коштів і суму розрахунків в розділі 2 (у новій формі це буде розділ 1) КОРО. Тепер цей розділ доведеться заповнювати тільки при екстреному невикористанні РРО (відключенні електроенергії/поломці РРО).

Також у КОРО вже не треба вести облік ремонтів і техобслуговування «підопічного» РРО. Це, мабуть, і всі плюси.

Що ж до мінусів, то і в першому випадку (при добровільній відмові від КОРО), і в другому (при веденні КОРО за новими правилами) є питання з оприбуткуванням готівки.

Відмовлятися від КОРО чи ні? Якщо зазирнути до п.п. 18 п. 3 «касового» Положення № 148*, то там під оприбутковуванням готівки розуміють «проведення суб’єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень в касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/книзі обліку доходів/фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції».

* Затверджено постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Тобто, якщо суб’єкт господарювання (1) сформує щоденний Z-звіт, (2) роздрукує його і (3) збереже в електронному вигляді, то цього ланцюжка дій, у принципі, було б досить, щоб уважати готівку оприбуткованою. Це якщо виходити з наведеного вище загального визначення.

Проте будьте уважні! Картину псує горезвісний п. 11 Положення № 148. У ньому розписаний порядок оприбуткування готівки для різних категорій суб’єктів господарювання. Виділимо з них дві категорії, які мають відношення до теми розмови.

1. Ті, хто з РРО, але (!) ведуть касову книгу (це можуть бути як юрособи, так і їх відокремлені підрозділи). Їм КОРО, по суті, не потрібна, оскільки оприбуткуванням готівки для них є запис в касовій книзі на підставі ПКО. Такі суб’єкти господарювання можуть відмовитися від КОРО хоч сьогодні.

2. Ті, хто з РРО, але (!) не ведуть касову книгу (це відокремлені підрозділи юросіб, а також ФОП). Їм, на наш погляд, поки що небезпечно відмовлятися від КОРО. Адже в них оприбуткування готівки має відбуватися на підставі цих розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО.

З урахуванням цієї поки що діючої норми відсутність КОРО із уклеєним до неї Z-звітом може накликати на суб’єкта господарювання п’ятикратну штрафну санкцію за неналежне оприбуткування готівки (згідно із горезвісним Указом Президента України від 12.06.95 р. № 436/95).

Хоча, звичайно, є мала надія, що податківці все-таки на перший план ставитимуть новації, внесені наказом, який коментується.

Проте, поки не внесли зміни в Положення № 148, у частині оприбуткування готівки нічого по суті не змінилося. І обережним РРО-шникам, що не ведуть касову книгу, радимо все ж дотримувати діючі норми Положення № 148, тобто не відмовлятися від КОРО і вклеювати до неї роздруковані Z-звіти. При цьому не забувайте зберігати Z-звіти в електронному вигляді. І робити так доведеться до тих пір, поки Мінфін і НБУ не погодять між собою формальності оприбуткування готівки, після чого НБУ не приведе у відповідність Положення № 148.

Очікувані зміни. А тепер коротко проінформуємо вас, які правила поки що не набули чинності. Це, зокрема, норми, які торкаються:

1) спрощення порядку реєстрації/перереєстрації РРО, КОРО. Зареєструвати/перереєструвати РРО, КОРО можна буде на підставі однієї заяви (поки що разом із заявою на реєстрацію суб’єктові господарювання треба подати ще як мінімум 4 документи/копії). Також з’явиться можливість подати заяву в електронному вигляді;

2) впровадження електронного документообігу (механізму обміну інформацією в електронному вигляді) між суб’єктом господарювання, ЦСО і ДФС;

3) введення нових форм заяв, довідок, рішень, посвідчень, повідомлень, а також КОРО і РК.

Увага! Усі ці новації запрацюють тільки після набуття чинності нормативним актом Мінфіну про затвердження порядків ведення Реєстру екземплярів РРО і Реєстру ЦСО РРО (п. 3 наказу, що коментується).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі