06.09.2018

Окуповане майно: ані списати, ані амортизувати?

Частина майна підприємства залишилася на тимчасово окупованій території. Чи можемо ми списати його з балансу? Якщо ні, то чи підлягає вартість такого майна бухгалтерській і податковій амортизації?

Ось уже понад чотири роки це є «болючим» питанням для усіх підприємств, майно яких залишилося на окупованій території. Законодавці, на жаль, не хочуть вирішувати проблему обліку «недоступних» активів, а податківці своїми роз’ясненнями тільки множать печалі постраждалих від окупації підприємств. Дивіться самі...

Списувати/не списувати окуповані активи? Право власності на усе майно, у тому числі нерухоме, розташоване на тимчасово окупованій території, зберігається за підприємствами, що отримали його згідно із законодавством України (ч. 3 ст. 11 Закону № 1207). На цій підставі фахівці Мінфіну із самого початку наполягають (див. листи від 19.06.2014 р. № 31-11410-08-10/15462 і від 29.06.2016 р. № 31-11410-07-10/18732):

— об’єкти основних засобів (ОЗ), що знаходяться на тимчасово окупованій території, у бухобліку відображають у складі активів підприємства;

— такі ОЗ треба знецінювати (визнавати суму витрат від зменшення корисності) за правилами П(С)БО 28.

Ми вже неодноразово вказували на неоднозначність такого висновку (див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 25, с. 21 та 2017, № 25, с. 9). Адже внаслідок того, що підприємство по суті втратило контроль над «окупованими» ОЗ, вони не відповідають критеріям визнання активом з п. 3 розд. I НП(С)БО 1. А це означає, що їм не місце на балансі підприємства. Але все-таки списати такі ОЗ легким рухом руки не дозволяє один єдиний п. 12 Порядку № 419, в якому прямо говориться: у річній фінансовій звітності інформація про активи, до яких неможливо забезпечити безпечний і безперешкодний доступ, відображають за даними бухобліку.

Ось і виходить: незважаючи на невідповідність таких ОЗ умовам визнання активами, списати їх не можливо, доки не проведеш повноцінну інвентаризацію — а для її проведення потрібен безпечний і безперешкодний доступ...

Амортизація. Отже, що не кажи, майно підприємства, яке залишилося на окупованій території, продовжують обліковувати на балансі у складі його активів.

За правилами П(С)БО 7 у бухобліку амортизують вартість як виробничих, так і невиробничих ОЗ, а її нарахування призупиняють на період їх реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання і консервації. Тому якщо ви не (!) вивели «окуповані» ОЗ з експлуатації, тоді нарахування бухамортизації їх вартості припиняти не треба.

У податковому обліку не (!) амортизують вартість тільки невиробничих ОЗ, тобто тих активів, які не призначені для використання в госпдіяльності (п.п. 138.3.2 ПКУ). Об’єкти ОЗ, що розташовані на окупованій території і тимчасово простоюють з цієї причини, не втратили від цього свого виробничого, господарського призначення. Тобто ви маєте повне право продовжувати амортизувати їх вартість у податковому обліку.

Єдине, що треба враховувати при нарахуванні як податкової, так і бухгалтерської амортизації — це сума, від якої треба «танцювати» при її розрахунку. На наш погляд, амортизувати окуповані ОЗ треба за «знеціненою» вартістю з урахуванням втрат від зменшення корисності за П(С)БО 28.

Але біда в тому, що в податківців свій погляд на цю ситуацію. На їх думку, ОЗ під час простою треба вважати невиробничими, а отже, вони не підлягають «податковій» амортизації згідно з п.п. 138.3.2 ПКУ. З цієї причини ті підприємства, які рахують податкові різниці з розд. ІІІ ПКУ, не включають амортизацію таких ОЗ до складу своїх витрат.

Такий невтішний висновок контролери роблять стосовно ОЗ, що вимушено простоюють на території України (див. лист ДФСУ від 19.03.2018 р. № 1080/6/99-99-15-02-02-15/ІПК), а також майна, розташованого на території проведення АТО/ООС (див. лист ДФСУ від 15.06.2017 р. № 675/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Ну і, напевно, не стануть винятком і ОЗ, що залишилися на тимчасово окупованій території. Тому якщо ви продовжуєте нараховувати амортизацію таких активів, претензій податківців, на жаль, не уникнути ☹.