19.08.2019

Нові-старі критерії блокування ПН/РК

Листи ДФСУ від 07.08.2019 р. № 1962/99-99-29-01-01 і № 1963/99-99-29-01-01

висновок документа

Фіскали оновили свої «блокувальні» документи: Критерії ризиковості, як платників, так і операцій, і (зовсім трохи) — Перелік показників позитивної історії платника

Усі переоформлені цими листами документи почали застосовуватися з 08.08.2019 р. (це зазначено на сайті ДФСУ*). Першим з листів (№ 1962) оновлені Критерії ризиковості платника податків і Критерії ризиковості здійснення операцій, а також Перелік «ризикових» кодів товарів/продукції/послуг. Другим (№ 1963) — дещо підретушований Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

* sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/postanovi-kabinetu-ministr/73583.html

Критерії ризиковості платників. З п. 1.6 цих Критеріїв виключено критерій «молодого платника»! Тобто особа, зареєстрована платником ПДВ менше трьох місяців, вже не повинна автоматом потрапляти до ризикових!

Крім цього, змінено критерій, пов’язаний з окупованими територіями Донецької та Луганської областей: якщо в колишній редакції орієнтир був на реєстрацію на цих територіях платника, то в нинішній — на реєстрацію керівника та/або головбуха та/або особи, яка має право підпису. На жаль, формально під це формулювання потрапляють і переселенці, це може підштовхнути платників до заміни згаданих підписантів на «легітимних» фізосіб.

Уточнений і найодіозніший критерій з п. 1.6 — тепер він звучить так: в органах ДФС наявна податкова інформація, яка стала відома в процесі поточної діяльності при реалізації покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, зазначеної в поданій на реєстрацію ПН/РК.

Раніше тут була загальна фраза про те, що фіскали мають у розпорядженні інформацію про наявність ознак ризикових операцій. Тепер уже йдеться лише про конкретну госпоперацію!

Вважаємо, фіскали тепер менше третируватимуть платників за п. 1.6. До речі, ці зміни — привід змусити фіскалів вивести з числа сумнівних низку платників, яких вони раніше туди заштовхали.

Критерії ризиковості операцій. Додався тільки новий п. 2.6, і тепер ризиковим вважатиметься зменшуючий РК до ПН, складеної на неплатника ПДВ, виписаний і поданий на реєстрацію до ЄРПН у строк, що перевищує 14 календарних днів з дня складання ПН, зареєстрованої без порушення граничних строків реєстрації. Тобто будьте уважними, ті платники, хто працює з ФОП та іншими особами, не зареєстрованими платниками ПДВ!

Перелік «ризикових» кодів. Суттєво (майже у два рази) розширено перелік «ризикових» кодів товарів, продукції і послуг, ПН/РК з якими повинні моніторитися у межах п. 2.1 Критеріїв ризиковості операцій. Порівняно із старим Переліком, що містив 64 коди, у новому таких кодів уже 106!

Показники податкової історії. Тут зміни лише в показнику про наявність земельних ділянок: прибрали конкретні дати (01.01.2018 р. і 20.02.2018 р.) і замінили на «...(станом на 01 січня поточного року), що задекларовані до 20 лютого...». І в показнику з ЄСВ замість «з 01.01.2017» написали: «за умови, що з початку попереднього року керівник та/або засновник не змінювалися».

Крім того, нагадаємо, що з низки судових рішень випливає незаконність затвердження ДФСУ Критеріїв блокування (це повною мірою відноситься й до оновлених Критеріїв, що коментуються). Детальніше про незаконність Критеріїв і про боротьбу платників читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 46, с. 24 . Про загальний механізм блокування читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 55, с. 7.