23.12.2019

Інтернет-торгівля з LiqPay: коли проводити через РРО?

Інтернет-магазин продає товари через LiqPay (інтернет-еквайринг) У ніч на 29 листопада і по 1 грудня (так звана чорна п’ятниця) пройшло багато оплат за товар, який буде відвантажений пізніше. В який саме момент слід проводити ці оплати через РРО?

Ви вже добре знаєте, що розрахункові операції в безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, у тому числі і з використанням реквізитів ПК при оплаті через інтернет-еквайринг, вимагають застосування РРО (ст. 3 Закону про РРО*). Подробиці — у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 63, с. 29, № 54, с. 26.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Звичайно, це не стосується суб’єктів господарювання, які звільнені від застосування РРО (про них читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 89). На цьому наголошують і фіскали (див., наприклад, лист ДФСУ від 23.04.2019 р. № 1753/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Водночас оскільки сплатити за товар через інтернет-еквайринг покупець може в будь-яку годину дня і ночі, то у продавців виникає запитання: коли слід проводити розрахункову операцію через РРО, якщо оплата була здійснена не в робочий час інтернет-магазину, а у вихідний чи святковий день?

У своїх консультаціях головні фіскали вважають (див. лист ДФСУ від 21.06.2019 р. № 2877/6/99-99-14-05-01-15/ІПК та роз’яснення на веб-сайті ДПСУ**), що при здійсненні розрахунків за товар чи послугу за допомогою сервісу інтернет-еквайрингу розрахунковий документ повинен бути сформований та надрукований у момент здійснення розрахункової операції.

** tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/399951.html

При цьому фіскали не вказують, що саме вважати таким моментом. Та й у Законі про РРО такого визначення немає. Водночас розрахунковою операцією у разі застосування платіжної картки є оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця (ст. 2 Закону про РРО). А тому напевно фіскали натякають на формування чека РРО в цій ситуації саме в момент, коли приходить підтвердження платежу банком — емітентом платіжної картки покупця (для оплати 29 листопада таким моментом може бути саме цей день).

Але оскільки в вихідні дні сам інтернет-магазин не працював, то довідатись про оплату товару продавець зможе лише в перший робочий день після вихідного (в нашому випадку 2 грудня) із виписки про рух коштів.

Враховуючи це, вважаємо, що саме в цей день і слід проводити отримані кошти через РРО. Такий висновок можна зробити, спираючись на інші роз’яснення податківців (лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 30.05.2017 р. № 412/ІПК/20-40-14-10-17, від 26.05.2017 р. № 387/ІПК/20-40-14-10-17, а також 109.02 БЗ), де вони не проти, щоб розрахунковий документ на РРО роздруковували на підставі виписки з фінансової установи.

Звертаємо увагу! Якщо провести операцію через РРО не в момент здійснення операції (ініціації переказу), що припав на вихідний, а першого робочого дня (коли стало відомо про оплату), то покарати продавця за це фіскали не зможуть. Якщо, звичайно, не прийдуть на перевірку до моменту проведення операції через РРО. Річ у тому, що згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО до відповідальності притягують тільки за непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи. Відповідальності за несвоєчасність проведення операції (не в момент її здійснення) Закон про РРО не містить.

Крім того, оскільки мова йде про безготівкові розрахунки, то й до відповідальності за неоприбуткування готівки (навіть якби вона була) притягнути не вдасться.

Тому не бачимо проблем, щоб продавець проводив через РРО отримані суми не в день здійснення оплати за товар, який припадає на вихідний чи в неробочі години робочого дня, а в перший після вихідних робочий день на підставі виписки банку про зарахування коштів.