№89

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2019/№ 89 Інші номери журналу ›
  • РРО і ФОП — «скованные одной цепью» Новий парламент завзято узявся до роботи. Серед величезної кількості ухвалених законодавчих актів знайшлося місце й для двох, пов’язаних зі змінами до РРОшного законодавства. Це вже наробило чимало галасу. Тож у сьогоднішньому номері будемо розбиратися, як ФОП працювати зараз та коли і як зміниться для них «РРО-життя».
  • ФОП на загальній системі і РРО При реєстрації ФОП іноді доводиться чути від податківців, що загальна система нерозривно пов’язана із застосуванням РРО. Мовляв, якщо ви не реєструєтеся платником єдиного податку — будьте ласкаві, поставте РРО. Зрозуміло, у тих випадках, коли він узагалі доречний (розрахунок готівкою, платіжною карткою). Чи так це насправді? Давайте розбиратися.
  • РРО-мільйон: «не спішіть мене ховати» Для ФОП, які є платниками єдиного податку груп 2 — 4, ключовим критерієм для застосування РРО є досягнення 1-мільйонного обсягу доходу. Коли цей обсяг має значення? Коли не має? Як рахувати цей обсяг? Давайте подивимося!
  • Торгівля ТСПТ*: чи завжди треба РРО? Третій рік поспіль ця незграбна абревіатура — ТСПТ — псує життя підприємцям-єдиподатникам. Законодавець чомусь вирішив, що тим, хто торгує таким асортиментом, без касових апаратів не обійтись. Проте ситуації бувають різні, прописати їх усі в законі неможливо. Та й перелік ТСПТ, який затвердив Кабмін, скоріше, додав нових запитань, аніж вирішив ті, які був покликаний вирішити. Тож є сенс узагальнити сьогоднішню практику застосування РРО підприємцями-ТСПТшниками.
  • «Он? Не он! Не я!!!»*, або Що таке ТСПТ Два мисливці шукають зайця. Та побачивши його, не впізнають і звертаються до нього за допомогою в пошуках. Заєць намагається їм допомогти, поступово забуваючи, що він сам і є той заєць... Гадаєте, аж надто абсурдний сюжет у цього мультика? Анітрохи. Бо історія з переліком ТСПТ ще абсурдніша. Ставили за мету чеком РРО забезпечити споживачу гарантію на «складний» товар — натомість змушують бити чек і на негарантійні товари теж. Спеціально формували перелік за кодами УКТ ЗЕД — а тепер не можуть за кодом визначити, ТСПТ це чи ні... І що робити у такому разі продавцям? Чим зможемо — допоможемо!
  • Лікарські засоби та РРО-імунітет З початку 2019 року ФОП платники ЄП (груп 2 — 4), які здійснюють торгівлю лікарськими засобами та виробами медичного призначення, повинні проводити розрахунки в готівковій формі виключно через РРО. Таке правило буде діяти й надалі. Тож у цій статті ми розповімо про те, при продажу яких саме ліків обов’язково слід використовувати РРО, а також які лікарські засоби та вироби медичного призначення позбавляють підприємців РРО-імунітету.
  • ФОП та оприбуткування готівки Зазвичай податківці бажають бачити в Книзі обліку доходів (Книзі обліку доходів і витрат), яку ведуть фізособи-підприємці — платники ЄП, всю суму, що надходить підприємцю у безготівковій та готівковій формі. Враховуючи це, у підприємців, які є комісіонерами чи працюють за агентськими договорами, виникає запитання: чи потрібно їм обов’язково записувати до цих книг повну суму готівкових надходжень, чи, можливо, вдасться обійтися тільки тією сумою, що є його доходом? І що буде, коли зазначити в Книзі не всі надходження?
  • РРО для ФОП-спрощенців: що на нас чекає Ось уже котрий місяць у ЗМІ ходять страшилки з приводу загальної РРОнізації ФОП. З одного боку, активні підприємці говорять, що після набрання чинності змінами до Закону про РРО підприємницьке життя або піде в тінь, або взагалі помре. З іншого — представники влади заспокоюють: нічого страшного не передбачається, та й узагалі єдиноподатників ці зміни якщо і зачіпають, то зовсім трохи. Так хто ж має рацію? Давайте розбиратися.
  • Рятувальний круг для РРО-імунітету ФОП — платник ЄП випадково після проведення підрахунку доходу за відповідний період року виявив, що перевищив мільйонну межу, яка захищала його від використання РРО. Чи врятує підприємця від застосування РРО повернення ним своєму контрагенту коштів і, відповідно, отримання назад від нього раніше відвантаженого товару? А може, є інші варіанти?
  • Дозволені підакцизні товари і РРО Чимала когорта фізосіб-підприємців — платників єдиного податку, які бажають торгувати «дозволеними» підакцизними товарами, запитують: чи можуть вони це робити без використання РРО? Відповідь на це запитання шукайте нижче.
  • Ринкове РРО-звільнення недоступне ФОП-спрощенцю У ФОП — платника ЄП групи 2 розмір доходу за 2019 рік підходить до мільйонної межі. Чи може він розраховувати на РРО-звільнення на підставі п. 9 ст. 9 Закону про РРО?
  • Заміна єдинником РРО на РК з КОРО У ФОП — платника ЄП групи 2, що займається продажем продовольчих товарів, розмір доходу за 2019 рік досягає мільйонної межі. Призупиняти свою діяльність до початку 2020 року він не бажає, як і не збирається переходити на використання РРО. Чи може платник ЄП при перевищенні межі у мільйон замінити використання РРО на розрахункову книжку (РК) з Книгою обліку розрахункових операцій (КОРО)?
  • Правила застосування РРО для ФОП
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі