Теми статей
Обрати теми

Оплата за товар через «Приват24»: чи потрібен РРО?

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
ФОП-єдиноподатник тримає інтернет-магазин. Клієнти за товар розраховуються виключно через інтернет-банкінг «Приват24» (платять зі своїх особистих карток на підприємницький рахунок або картку підприємця «ключ до рахунку»). Оборот за продані товари протягом року вище за 1 млн. Чи потрібно розрахунки клієнтів через інтернет-банкінг «Приват24» проводити через РРО?

По суті, згідно зі ст. 3 Закону про РРО розрахунки в безготівковій формі з використанням платіжних карток вимагають застосування РРО. Причому використанням платіжної картки при розрахунках у безготівковій формі за банківськими рахунками вважається (п.п. 7 п. 4 розд. I Положення № 705):

1) не лише здійснення розрахунків у безготівковій формі з використанням КПК (наприклад, у торговельних мережах через термінали, платіжні термінали),

2) але й проведення розрахунків у безготівковій формі з використанням реквізитів КПК. Тобто в тому числі й у разі розрахунків з платіжних карток через Інтернет, коли держатель картки просто зазначає реквізити КПК, не дістаючи її з кишені.

Проте якщо виходити з визначення розрахункової операції, прописаного в ст. 2 Закону про РРО, то маємо: стосовно розрахунків картками розрахунковою операцією для цілей РРО вважається саме «приймання від покупця платіжних карток… за місцем реалізації товарів (послуг)».

Що стосується розрахунків через інтернет-банкінг, то це спеціальна банківська технологія дистанційного обслуговування клієнтів. Вона належить банку і надає клієнтам можливості використовувати свій рахунок в онлайн-режимі 24/7. Простіше кажучи, клієнт взаємодіє з банком «видалено» і дає вказівку перерахувати грошові кошти зі свого карткового рахунку на рахунок підприємця-продавця. Ключовий момент при цьому: ФОП — єдиноподатник-продавець не приймає до оплати картку як таку. Тому така звичайна банківська операція з переказу безготівкових коштів (з рахунку покупця на рахунок продавця) застосування РРО не вимагає.

Інша річ, коли клієнти, наприклад, розраховуються через POS-термінал на торговельній точці або за допомогою інтернет-еквайрингу (якщо на сайті продавця є кнопка «Оплатити»). У першому випадку цілком очевидно, що підприємець приймає картку клієнта для розрахунків. У другому випадку це не так очевидно, але, по суті, це практично те ж саме, що прийняти картку покупця у своєму офісі через POS-термінал. Тільки замість термінала картку обробляють фінпосередники (Portmone, LiqPay тощо), з якими підприємець уклав договір еквайрингу. Ну а оскільки приймання від покупця платіжних карток є розрахунковою операцією (як і приймання готівки), то тут, без сумніву, РРО потрібен.

Проте податківці абсолютно не бачать різницю між інтернет-банкінгом і еквайрингом (див. роз’яснення в категорії 109.02 БЗ, лист ГУ ДФС у м. Києві від 21.01.2019 р. № 216/ІПК/26-15-14-09-01-15, лист ДФСУ від 26.04.2019 р. № 1873/6/99-99-14-05-01-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 54, с. 26).

Вони стверджують, що операції з розрахунками платіжними картками (у тому числі й через «Приват24» або «Ощад24») слід проводити через РРО (зрозуміло, після того, як річний дохід ФОП-єдиноподатника перевищить 1 млн грн.). А сам розрахунковий документ ФОП повинен роздруковувати на РРО на підставі виписки з банку на повну суму проведеної операції і надсилати покупцеві разом із товаром.

Виняток податківці роблять тільки для продажів через Інтернет інформаційно-консультаційних і низки інших послуг, а також нематеріальних активів. І то лише тому, що в цих випадках відсутнє місце здійснення розрахунків (див. листи ДФСУ від 30.03.2015 р. № 6556/6/99-99-22-07-03-15, від 17.08.2016 р. № 17922/6/99-99-14-05-01-15, ІПК від 10.04.2018 р. № 1532/0/99-99-14-05-01-14/ІПК).

Тому ФОП-єдиноподатнику, який перевищив РРО-мільйон, можна й надалі приймати оплату за товар через «Приват24» і не реєструвати РРО, але бути готовим оспорювати невикористання РРО в суді. Або ж підкоритися податківцям і розрахунки клієнтів за допомогою інтернет-банкінгу «Приват24» проводити через РРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі