02.12.2019

Заокруглюємо копійки при сплаті турзбору

За матеріалами категорії 107.01 Бази знань

висновок документа

Якщо сума турзбору, нарахована податковим агентом платнику турзбору, визначена з копійками, то податковий агент зобов’язаний заокруглити суму збору

З 1 жовтня відповідно до постанови Правління НБУ від 20.06.2019 р. № 82 монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестали бути засобом платежу. В зв’язку з цим усі юрособи, а також ФОП повинні проводити заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) за правилами, визначеними постановою № 25*.

* Постанова Правління НБУ від 15.03.2018 р. № 25.

Враховуючи ці вимоги, у суб’єктів господарювання, які є податковими агентами із турзбору**, виникло закономірне запитання: чи потрібно їм заокруглювати у розрахунковому документі суму турзбору, що її має сплатити платник турзбору перед заселенням на тимчасове проживання (ночівлю)?

** Детально про турзбір див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 104-105, с. 24, 2019, № 56, с. 9.

Відповідь на нього надали фіскали у роз’ясненні, що коментується. У ньому вони заявили, що суму туристичного збору, нараховану податковим агентом платнику турзбору, заокруглити потрібно. Звичайно, так слід робити тільки в тому випадку, коли платник турзбору буде вносити суму платежу готівкою. У випадку безготівкового розрахунку (в тому числі і розрахунку за допомогою платіжної картки) заокруглювати суму турзбору до сплати не треба. Постанова № 25 в такому разі цього не вимагає.

По суті податківці мають рацію. Річ у тім, що тільки заокругливши суму турзбору, податковий агент зможе без проблем провести розрахунки з його платником.

Звертаємо увагу! Фіскали мають зовсім іншу позицію з приводу заокруглення, коли мова іде про заокруглення при нарахуванні, утриманні та сплаті (перерахуванні) ПДФО та ВЗ (103.02 БЗ). Аргументи: у ПКУ не передбачено врахування будь-яких заокруглень при нарахуванні, утриманні та сплаті (перерахуванні) ПДФО та ВЗ. Чому ж фіскали не проти заокруглень, коли йдеться про нарахування і сплату турзбору, адже в ПКУ і щодо нього не передбачено заокруглень?

Усе доволі просто. Коли мова йде про ПДФО і ВЗ, то тут податковий агент (роботодавець) не вимагає від фізосіб (працівників) вносити в касу нараховану (утриману) суму ПДФО і ВЗ. Він просто утримує ці суми із доходу фізособи і перераховує в бюджет. Отже з готівковими операціями при нарахуванні, утриманні (перерахуванні) ПДФО і ВЗ він справи не має. А тому і заокруглювати тут нічого.

Із турзбором все інакше. Такі суми податковий агент отримує у готівковій формі від постояльця (платника турзбору) для перерахунку в бюджет. Отже, отримання турзбору пов’язано з готівковою операцією, при якій слід проводити заокруглення копійок.

При цьому, на наш погляд, заокруглювати безпосередньо суму турзбору податковий агент буде тільки в тому випадку, коли платник турзбору (постоялець) сплачує турзбір і плату за проживання окремими платежами. Тобто коли на кожний платіж буде оформлено окремий розрахунковий документ (різні чеки РРО), то буде чітко видно, що сума турзбору нарахована з копійками.

Якщо ж платник турзбору сплачує і турзбір, і вартість проживання одним платежем, то заокруглюватися має загальна сума розрахункового документа (чека РРО), а не окремо турзбір і окремо — вартість послуг з проживання.

Тож коли будете програмувати в РРО порядок заокруглення турзбору, про це слід пам’ятати. Тобто слід встановити заокруглення не на кожну окрему позицію в чеку РРО, а на загальну суму за чеком.

Що стосується заповнення декларації із турзбору, то заокруглення в чеку РРО не повинно вплинути на суму нарахованого збору, що в ній фігуруватиме. У декларації збір розраховується виходячи із розміру мінзарплати і кількості діб проживання, а не від того, яку суму турзбору отримано від постояльців.

Сплачуємо до бюджету ту суму, що вказана в декларації. Отже і на розмір збору до сплати заокруглення ніяк не впливає.