28.02.2019

Крадіжка регліміту

ПН при поданні заблокували. Документів для розблокування ми не подавали. Виписали на те ж постачання другу ПН (за іншим номером), і вона успішно зареєструвалася. До декларації включили тільки одну ПН. Чому зменшився регліміт двічі? Чи буде штраф за нереєстрацію тієї кинутої ПН, за якою не подавалися документи?

Той факт, який викладено у вашому запитанні, — це, можливо, якийсь нонсенс і свавілля з боку фіскалів. Тим більше, що ви включили до декларації лише одну ПН: ту, яку було зареєстровано у ЄРПН.

Річ у тому, що коли реєстрація ПН була податківцями заблокована, то вони не мали жодного права зменшувати ваш регліміт (∑Накл) на суму ПДВ з такої ПН. Це однозначно випливає з норм п. 2001.3 ПКУ. З трьох показників, які зменшують суму регліміту (згідно з наведеною там формулою розрахунку регліміту — ∑Накл), тут теоретично міг зменшити регліміт ∑НаклВид.

Проте цей показник згідно з п. 2001.3 ПКУ складається із загальної суми ПДВ за складеними платником ПН і РК, зареєстрованими в ЄРПН! Тому сюди ніяк не повинні потрапити суми ПДВ, що містяться в ПН/РК, реєстрація яких заблокована!

Що ж до показника ∑Перевищ, то він міг зменшити суму вашого регліміту лише в тому випадку, якщо ви ПН, про яку йдеться в запитанні, зареєстрували після спливу граничного строку*. Проте при реєстрації цієї ПН показник ∑Перевищ повинен був зменшитися, а показник ∑НаклВид збільшитися на суму ПДВ із цієї ПН. Тобто, зрештою, регліміт не повинен був списатися в подвійному розмірі. Саме так і налаштовано ПЗ СЕА ПДВ, тому у вашому випадку, швидше за все, мав місце неумисний (чи умисний?**) збій у роботі ПЗ.

* Або — якщо б ви «з якогось переляку» включили до декларації обидві ці ПН...

** Може, фіскали вас вирішили так покарати за обхід блокування?..

А може, були якісь фокуси з виникненням у минулих періодах так званої ∑Оverride, що зазвичай повторно знімає суму регліміту і пов'язане з помісячним переобрахуванням показника ∑Перевищ (докладніше читайте про це в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 7)?..

Так чи інакше, але в цій ситуації, щоб відновити регліміт, доведеться вимагати від ДФСУ (можливо, у тому числі, і скаржитися на ресурс «Пульс») відновити незаконно зняту суму регліміту. Так би мовити, доречно нагадати тут і про лист ДФСУ від 11.01.2018 р. № 968/7/99-99-12-03-01-17, у якому головні фіскали рекомендують: якщо платникові не подобаються «маніпуляції» СЕА ПДВ з його реглімітом, він має звертатися до місцевих фіскалів.

А може, це в вас просто збіглося зі щоквартальним перерахунком показника ∑Овердрафт, який теж міг зменшити ваш регліміт?..

Про штраф. Оскільки «кинута» (заблокована) ПН у результаті виявилася помилковою, то штрафу за її нереєстрацію бути не повинно, адже ця ПН — і не документ зовсім. Але при цьому все-таки бажано письмово сповістити фіскалів про те, що заблокована ПН фактично є виписаною помилково.

У зв’язку із цим нагадаємо, що навіть прострочена фактична реєстрація в ЄРПН помилково виписаних ПН за п. 1201.1 ПКУ, на думку суддів, не штрафується — детальніше читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 59, с. 24.