07.01.2019

РК до підсумкової ПН

Коли складають/не складають підсумковий РК. Вичерпний перелік випадків, коли платник податків має право не складати «індивідуальні» ПН на кожне постачання, а обмежується оформленням однієї ПН за щоденними підсумками операцій, просто підсумковою ПН, наведений у п. 201.4 ПКУ і п. 14 Порядку № 1307.

Якщо ж через якийсь час після оформлення підсумкової ПН відбувається будь-яка подія з п. 192.1 ПКУ, що змінює суму ПДВ-зобов’язань продавця (наприклад, покупець вирішив повернути свою покупку, тоді виправити ситуацію і відкоригувати суму нарахованих раніше податкових зобов’язань допоможе РК до підсумкової ПН (далі — підсумковий РК) (див. 101.15 БЗ).

Зверніть увагу! Підсумковий РК не складають у тому випадку, коли продаж товару і його повернення відбулися в один і той же день.

Причина проста: якщо повернення товару відбувається день у день, підсумкову ПН складають на згорнуту суму, яка вже включає повернення. Ну а оскільки невдалий продаж у ПН узагалі не потрапить, то й коригувати її за допомогою РК немає жодної необхідності (див. категорію 101.15 БЗ // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 57, с. 3).

Правила заповнення підсумкового РК. Абзац третій п. 21 Порядку № 1307 із цього приводу говорить так: порядок складання РК і його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для ПН, окрім випадків, визначених Порядком № 1307. Тобто при оформленні підсумкового РК можна і потрібно орієнтуватися на правила оформлення підсумкових ПН (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 96, с. 8).

Пройдемося по основних реквізитах підсумкового РК, а розпочнемо з таблички в його лівому верхньому кутку. Тут роблять відмітки «Х» у полях: «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)», а також «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» і проставляють тип причини «11» — «Складена за щоденними підсумками операцій». Крім того, якщо йдеться про РК до підсумкової ПН, складеної на пільгові операції, в полі «До податкової накладної, складеної на операції, звільнені від оподаткування» також доведеться зробити відповідну позначку.

Далі зазначаємо номер і дату підсумкового РК, а також дату і номер коригованої ПН.

Дані про покупця в підсумковому РК заповнюють так (п. 12 Порядку № 1307):

— «Отримувач (покупець)» — «Неплатник»;

— «Індивідуальний податковий номер» — умовний ІПН «100000000000»;

— «Податковий номер платника податку…» — не заповнюють.

Суть коригування в табличному розділі Б РК зводиться до того, що вам потрібно:

у першому рядку зі знаком «-» навести відповідні показники коригованого рядка ПН (тобто «обнулити» коригований рядок ПН);

у другому рядку за необхідності внести оновлені показники ПН, тобто додати новий правильний рядок ПН. Йому ви присвоїте новий порядковий номер, якого раніше в ПН не було.

Окремі графи табличного розділу Б підсумкового РК заповнюють так:

«Причина коригування. Код причини» (графа 2.1) — у підсумкових РК зазначають звичайні причини коригування. Наприклад, у випадку повного повернення товару покупцем застосовують код причини «103» («Повернення товару або авансових платежів»), а у разі часткового повернення — «102» («Зміна кількості»).

Будьте уважні: причина «Повернення товару або авансових платежів» передбачає наявність тільки «мінусового» рядка, який знімає ПН-запис цілком;

«Опис (номенклатура) товарів/послуг, вартість чи кількість яких коригується» (графа 3) — наводять групу товарів/послуг (за певним кодом УКТ ЗЕД /ДК 016:2010), показники якої коригуємо;

графи 5 — 10 не заповнюють.

При заповненні нової графи 14 «Сума податку на додану вартість» РК врахуйте: якщо ви оформляєте РК на «стару» ПН, зареєстровану до 01.12.2018 р., тоді в «мінусовому» рядку графу 14 заповнювати не потрібно. А ось у додатковому рядку цього ж РК графу 14 доведеться заповнити (звісно, за наявності суми ПДВ — у графі 11 стоїть «20» або «7»). Це правило податківці озвучили у своєму роз’яснювальному листі № 36942.