11.07.2019

ЦПД: ризики та вигоди

У податковому плані підприємству вигідніше укладати цивільно-правовий договір (далі — ЦПД) з ФОП на єдиному податку. Якщо ж ЦПД укладено з фізособою (не ФОП), то ЦПД не такий вигідний, оскільки податкове навантаження приблизно таке ж, як і в межах трудових відносин. Окрім цього, до фізособи, яка постійно працює (надає послуги) за ЦПД, можуть бути претензії з боку перевіряючих за нереєстрацію її як ФОП.

Щоб у перевіряючих не було спокуси визнати відносини з підрядником/виконавцем за ЦПД трудовими, потрібно врахувати ряд нюансів. При складанні ЦПД насамперед керуйтеся ЦКУ (якщо йдеться про співпрацю з ФОП, то ще й ГКУ).

Основні умови ЦПД. ЦПД виникає тоді, коли (1) купуємо конкретний результат праці, (2) підрядник/виконавець самостійно забезпечує умови праці + не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку і самостійно організовує свою роботу.

Предмет договору. У ЦПД предметом є виконання роботи з наданням замовникові певного результату або надання послуги. При цьому основне значення має результат. А ось процес виконання роботи/надання послуги ЦПД не регулює. Укладаючи ЦПД, не прописуйте в ньому положень, властивих трудовому договору: не наводьте таких формулювань, як «затверджений графік роботи», «належні умови праці», «оплата праці згідно зі штатним розписом», «прийнятий для виконання функцій сторожа», «робота виконується з 9:00 до 18:00» тощо. Предмет ЦПД має бути прописаний без натяку на трудові відносини. Безпрограшні формулювання — «робота», «послуга», «винагорода».

Ризиковість. У ЦПД зазначте, що підрядник/виконавець самостійно організовує процес праці. Ця умова означатиме, зокрема, що:

підрядника/виконавця не включають до штату підприємства-замовника (підрядник/виконавець не подає заяву про прийняття на роботу, а замовник не оформляє відповідного наказу про прийняття на роботу, не зазначає підрядника/виконавця в штатному розписі, не заповнює на нього трудову книжку, не подає повідомлення про прийняття на роботу, не веде за ним Табеля обліку використання робочого часу тощо);

підрядник/виконавець не підпорядковується внутрішньому трудовому розпорядку замовника, а самостійно регулює свій робочий час. При укладенні ЦПД не встановлюйте графіка виконання робіт/надання послуг, наприклад, такого — у робочі дні з 8:00 до 17:00 тощо;

замовник не може безпосередньо впливати на процес виконання роботи/надання послуги, у тому числі контролювати підрядника/виконавця.

Результат. У ЦПД пропишіть конкретно, що, скільки (в якій кількості, в якому обсязі) і в які строки повинен зробити підрядник/виконавець. Зазначаємо, як передаємо/приймаємо результат, чиї інструменти/матеріали використовуються для його отримання.

Винагорода. Зазначаємо, що підрядник/виконавець отримує оплату у формі винагороди. ЦПД в жодному разі не повинен містити: відомості про те, що підрядник/виконавець отримує зарплату, вказівки на те, що виплати за ЦПД здійснюються у межах фонду оплати праці; посилання на КЗпП або Закон про оплату праці в частині визначення розміру винагороди. Не рекомендуємо вам прописувати в ЦПД, що винагорода виплачується в строки, встановлені для виплати заробітної плати.

Нюанси з підрядниками/виконавцями. Намагайтеся не укладати ЦПД на ті ж роботи/послуги, які виконують ваші наймані працівники. Небезпечно виглядає ситуація, коли ЦПД укладено з працівником підприємства і при цьому функції за ЦПД повторюють його «штатні» функції.

Якщо виконавець/підрядник «сидить» виключно на одному підприємстві і не має інших сторонніх замовників, то також можуть виникнути запитання.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Як скласти ЦПД: практичні поради

2018, № 91, с. 20

2

ЦПД: ризики та вигоди

2018, № 86

3

Фізособа виконує роботи (надає послуги)

2018, № 76, с. 63