Теми статей
Обрати теми

Як скласти ЦПД*: практичні поради

Амброзяк Наталя, юрист
А чи можна оформити ЦПД? Саме це запитання сьогодні б’є всі рекорди на нашій «гарячій лінії». Але до такого рішення треба підійти зважено. Особливо з урахуванням того, що перевіряючим усюди ввижаються приховані трудові відносини. То як же скласти ЦП-договір, щоб він не викликав запитань? Що в ньому краще написати, а чого не варто? Пропонуємо вашій увазі декілька рекомендацій із цього приводу.

* Цивільно-правовий договір.

При складанні ЦП-договору в першу чергу ви повинні керуватися ЦКУ (якщо ж ідеться про співпрацю з ФОП, то ще і ГКУ). Також ми рекомендуємо звернути увагу на такі моменти.

Предмет договору. Уникайте тут формулювань «обслуговування клієнтів», «виконання роботи (надання послуг) (назва професії з Класифікатора професій**)», «виконання обов’язків (назва професії)», «виконання функцій за професією…».

** Затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327.

Візьмемо для прикладу бухгалтера. З ним можна співпрацювати на умовах ЦПД (див. ч. 4 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV). Але бухгалтер у такому разі повинен зареєструватися як ФОП. У предметі договору краще прописати «виконання бухгалтерських послуг». Також максимально деталізуйте те, які конкретно бухпослуги надаватиме виконавець. Наприклад: «складання звітності за результатами роботи підприємства, заснованої на інформації, наданій замовником».

Також краще прописати порядок передачі результатів робіт. У ситуації з бухгалтером може бути таке: «складена звітність, передбачена п. …договору, передається виконавцем замовникові в строк…».

ЦПД і штатний розпис. Зверніть увагу:

виконавця за ЦПД не треба вносити до штатного розпису

Чи можна зі штатним працівником укласти ЦПД? Можна. Але краще таких ситуацій уникати. Якщо виникла гостра необхідність, то бажано, щоб послуги (роботи) за ЦПД не перегукувалися із вже існуючою у роботодавця посадою і функціоналом. При цьому важливо, щоб працівник міг виконувати роботи за ЦПД у вільний від основної роботи час. Наприклад, підприємству треба пофарбувати огорожу. У штаті немає відповідного співробітника. Один із працівників пропонує свою допомогу підприємству.

Строки. ЦКУ не передбачає максимальних і мінімальних строків дії договору. Але ми не рекомендуємо укладати безстрокові договори. Також пам’ятайте, що особливо пильна увага приділяється договорам строком більше року. Це може стати підставою для проведення перевірки (див. п.п. 6 п. 5 Порядку № 295***). Хоча цей факт не означає, що договори строком більше року є незаконними. Але краще встановити менший строк.

*** Порядок здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295.

Вирішили дробити договір на дрібніші періоди протягом року? Врахуйте: регулярне переукладення короткострокового договору (наприклад, щомісячно) не рятує від перекваліфікації в трудові відносини****. Також пам’ятайте, що для фізосіб існує відповідальність за здійснення підприємницької діяльності без держреєстрації (ст. 164 КпАП).

**** http://km.dsp.gov.ua/news/800-mayzhe-dva-mlyoni-dovedetsya-splatiti-vidavnictvu-za-pdmnu-trudovih-vdnosin-civlno-pravovimi.html.

Важливо встановлювати строк виконання робіт (надання послуг). Настійно рекомендуємо уникати формулювань «підрядник виконує роботи з … до …», «виконавець надає послуги в робочий час замовника», «…з підпорядкуванням внутрішнім положенням, діючим у замовника» і вже тим більше «…з підпорядкуванням правилам внутрішнього трудового розпорядку».

Краще замінити їх на «виконавець зобов’язується надати послуги в строк до…» чи «виконавець зобов’язується надати послуги, передбачені п. … договору, за заявкою замовника».

Використовуєте останнє формулювання? У договорі можна детально прописати порядок подання заявки замовником і строки, протягом яких виконавець повинен відреагувати на таку вимогу. Наприклад, «замовник направляє заявку на виконання послуги, передбаченої п. … договору, на електронну пошту виконавця, зазначену в п. … договору. Заявка повинна містити інформацію про…» і т. д.

Хоча якщо йдеться про однотипні завдання (наприклад, прибиральниця, сторож або охоронець), то досить часто суди все ж убачають тут трудові відносини*.

* Див. детальніше в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 86, с. 34.

Винагорода за ЦПД. Зверніть увагу: винагорода за ЦПД — це не заробітна плата. Тому не пишіть у договорі: «винагорода виплачується в дні заробітної плати у замовника» «…двічі на місяць», «…раз на місяць» (з будь-якою іншою фіксованою періодичністю).

Відмінність ЦП-договору від трудового якраз і полягає в тому, що виплата винагороди (на відміну від зарплати) здійснюється за результатами виконаних робіт, як правило, після підписання акта приймання-передачі. Формулювання в цьому випадку може бути таким: «оплата виконаних робіт здійснюється після підписання сторонами акта приймання-передачі протягом… банківських днів на банківський рахунок виконавця, зазначений у п. … договору». Не забувайте: ЦКУ дозволяє здійснювати передоплату за договором.

P. S. 1. Чітко прописуйте права і обов’язки виконавця. Але

уникайте формулювань, узятих з типових посадових інструкцій або довідників кваліфікаційних характеристик професій працівників

2. Дозвольте виконавцеві залучати третіх осіб до виконання робіт за ЦПД. Це не вирішальна ознака в перекваліфікації, проте балів замовникові додасть. Наприклад, «підрядник має право залучати до виконання робіт інших осіб (субпідрядників). У цьому випадку виконавець несе відповідальність перед замовником за результати робіт такого субпідрядника».

3. Пам’ятайте про інформаційний обмін між Держпраці, ПФУ і ДФСУ.

До перевірки Держпраці може підштовхнути інформація від ПФУ про роботодавців, у яких 30 % і більше «працівників» працюють на умовах ЦПД (п.п. 6 п. 5 Порядку № 295). Хоча якщо виходити з п. 1 розд. IV Порядку № 11-1**, «пенсійники» передають інформацію про «роботодавців», у яких кількість ЦПД-виконавців більше, ніж чисельність штатних працівників у звітному місяці, та/або їх кількість значно збільшилася порівняно з попереднім звітним місяцем.

** Порядок обміну інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників і порушень законодавства про працю, затверджений постановою правління ПФУ від 29.05.2017 р. № 11-1.

У будь-якому випадку радимо вам не переводити усіх співробітників на ЦПД.

4. Виключіть усі згадки про трудові відносини. Жодних відпусток, відряджень, доган і звільнень! Передбачте краще відповідальність відповідно до ЦКУ.

5. Можна закріпити порядок відмови від підписання акта приймання-передачі. Наприклад, «замовник може направити протягом… з моменту отримання акта приймання-передачі виконаних робіт вмотивовану відмову в підписанні акта унаслідок неналежного виконання робіт виконавцем. Вмотивована відмова повинна містити аргументи, що свідчать про неналежну якість виконаних робіт».

6. Проінструктуйте ЦПД-виконавців (якщо є хоча б найменший шанс того, що вони будуть у момент перевірки на території роботодавця). Виконавці чітко повинні розповісти про умови роботи (ЦПД, винагорода, акти і т. д.) або не відповідати на запитання взагалі (посилаючись на ч. 1 ст. 63 Конституції України).

Вважаємо, основні акценти розставлені. Але якщо хочете ґрунтовно зануритися в подробиці ЦП-відносин, радимо прочитати тематичний номер «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 86.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі