22.07.2019

ЗЕД-залік? Уже можна!

Ви вже знаєте*, що НБУ відмінив обов’язковий продаж надходжень в інвалюті 1-ї групи Класифікатора** і в російських рублях. Відповідні зміни в законодавстві відбулися з 20 червня, з набуттям чинності постановою Правління НБУ від 18.06.2019 р. № 78.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 50, с. 2.

** Класифікатор іноземних валют та банківських металів, затверджений постановою Правління НБУ від 04.02.98 р. № 34.

Нарешті експортери можуть вільно розпоряджатися усією своєю кровно заробленою валютою! ☺

Ця довгоочікувана радісна подія спричинила й інші приємності: базу оподаткування єдиним податком і базу ПДВ-оподаткування при передоплаченому експорті послуг тепер визначити простіше. Для цього усю валютну виручку треба перерахувати за курсом НБУ на дату надходження коштів на валютний рахунок експортера.

Але й це ще не все.

У зв’язку з відміною обов’язкового продажу інвалюти став можливий ЗЕД-залік

Точніше, здійснити ЗЕД-залік можна було і раніше, але тим самим підприємство неминуче накликало б на себе санкції (у вигляді пені) за порушення граничних строків розрахунків за експортними/імпортними операціями (детальніше про пеню див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 21, с. 9). Адже згідно з п.п. 5 п. 10 Інструкції, затвердженої постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 7, поки був уведений обов’язковий продаж валюти, банк не мав права завершити валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за експортними операціями на підставі документів про припинення зобов’язань зарахуванням:

— в інвалютах 1-ї групи Класифікатора і російських рублях (незалежно від суми операції);

— в інших валютах (якщо загальна сума зобов’язань, що зараховуються, у рамках одного договору з експорту товарів перевищує в еквіваленті 500 тис. євро за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату зарахування).

Ці обмеження не торкалися зарахування однорідних вимог за операціями операторів телекомунікацій з оплати міжнародних телекомунікаційних послуг (міжнародного роумінгу і пропуску міжнародного трафіка).

А ось після відміни обов’язкового продажу інвалюти ЗЕД-залік уже не повинен стати причиною для нарахування пені.

Для того, щоб банк зняв залікову операцію з контролю, платникові необхідно надати документи про припинення експортних/імпортних зобов’язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог. При цьому банк припинить нагляд, тільки якщо виконується сукупність таких умов:

— вимоги випливають зі взаємних зобов’язань між резидентом і нерезидентом, які є контрагентами за цими операціями;

— вимоги однорідні; строк виконання за ними настав або не встановлений, або — на вимогу;

— між сторонами не було спору щодо характеру зобов’язання, його змісту, умов виконання.