Теми статей
Обрати теми

НБУ скасував обов’язковий продаж валюти

Свіриденко Алла, податковий експерт
Постанова Правління НБУ від 18.06.2019 р. № 78

висновок документа

З 20 червня НБУ скасував вимогу про обов’язковий продаж надходжень в інвалюті 1-ї групи Класифікатора і в російських рублях

Обов’язковий продаж надходжень вводився дуже давно як тимчасовий захід. Але, як то кажуть, немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Ось так і в цьому разі: тимчасова вимога про продаж валютної виручки затягнулася на роки*.

* Останній норматив обов’язкового продажу, що діяв з 01.03.2019 р., становив 30 % валютних надходжень.

Але ось, нарешті, здійснилось! Постановою, що коментується, НБУ виключив із Положення № 5** розділ III, який установлював чинні донедавна правила обов’язкового продажу інвалюти.

** Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затверджене постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5.

Постанова набрала чинності з 20 червня. Але за правилами продаж валюти здійснюється виключно наступного робочого дня (!) після дня зарахування надходжень на розподільчий рахунок (п. 29 розд. III Положення № 5). Тому валютні надходження, зараховані на розподільчі рахунки підприємств 19 червня, під обов’язковий продаж уже не потрапляють.

Що зміниться в житті підприємства після скасування обов’язкового продажу інвалюти? Звісно ж, окрім того, що всі кровно зароблені долари та євро залишаться при вас ☺.

Доходи/витрати від продажу валюти. Через відмінності між курсом НБУ на дату продажу (за яким ви обліковуєте валюту на балансі) і комерційним курсом валютного ринку (за яким банк продає валюту) у підприємства виникають доходи/витрати від продажу інвалюти. Якщо зараз продавати валюту не обов’язково, отже, відповідним доходам (зазвичай)/витратам взятися немає звідки. Та й інших витрат, пов’язаних із продажем, стане менше.

Звичайно ж, усі ці доходи/витрати можуть виникнути в майбутньому, якщо ви продаватимете валюту так би мовити в добровільному порядку. Але це вже інша історія.

ЄП-дохід в інвалюті. Вимога про обов’язковий продаж інвалюти додавала певних турбот єдиноподатникам, що одержують валютну виручку. Їм для визначення суми податку досі доводилося складати свій дохід із двох частин. Одна з яких (30 %) — визначалася за сумою гривень, що надійшли на поточний рахунок після обов’язкового продажу валюти (див. лист ДФСУ від 09.04.2019 р. № 1525/6/99-99-12-02-03-15/ІПК). Інша (70 %) — розраховувалася за курсом НБУ на дату зарахування виручки на валютний рахунок. Само собою зрозуміло, після скасування обов’язкового продажу визначення оподатковуваного доходу зведеться до однієї арифметичної дії: потрібно перевести валюту у гривні за курсом НБУ на дату її отримання на поточний рахунок (п. 292.5 ПКУ).

ПЗ з ПДВ при експорті послуг. З аналогічною проблемою стикалися і платники ПДВ, які експортували оподатковувані послуги. При отриманні передоплати у валюті ПДВ-зобов’язання вони визначали на дату надходження коштів із розподільчого рахунку на (101.06 БЗ):

— поточний рахунок у нацвалюті — виходячи з суми коштів, що надійшли від обов’язкового продажу валюти на МВРУ;

— валютний рахунок — виходячи з суми коштів у валюті, перерахованої у гривні за офіційним курсом НБУ на дату надходження.

Після скасування обов’язкового продажу морочитися з розподілом бази для нарахування ПДВ-зобов’язань на валютну та гривневу частини вже не доведеться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі