03.06.2019

Розрахунок за оренду з єдинником групи 2

ФОП на єдиному податку групи 2 здає приміщення в оренду. Чи можна приймати орендну плату на особистий картковий рахунок, а не на підприємницький або готівкою. Сума орендної плати – 11000 грн. Якщо готівковий розрахунок, то які документи треба вести? (м. Київ)

У відповіді виходимо з того, що ви дотримуєтесь обмежень, установлених для граничних площ приміщень (п.п. 291.5.3 ПКУ), які здаються, і «суб’єктності» орендодавців (п. 291.4 ПКУ).

Розрахунок безготівкою. Він легітимний тільки на підприємницький банківський рахунок. А перерахування виручки на особистий картковий рахунок буде порушенням п. 14 Інструкції № 492*, де заборонено використовувати поточні рахунки фізичних осіб, відкриті для власних потреб, з метою проведення операцій, пов’язаних із підприємницькою (і незалежною професійною) діяльністю.

* Затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

І хоча санкцій за це не передбачено, проте таке отримання виручки може дати фіскалам привід розцінити ці доходи не як підприємницькі і спробувати оподаткувати їх ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %)

Розрахунок готівкою. Ви можете прийняти від орендаря готівку і вчасно відобразити її у Книзі обліку доходів платника ЄП (далі — Книга), таким чином заразом і оприбуткувавши готівку, як того вимагає п.п. 18 п. 3 касового Положення № 148**.

** Затверджено постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Але якщо орендар — суб’єкт господарювання (не важливо, юр- чи фізособа), то платіж краще розбити на дві частини, щоб кожна з них не перевищувала 10 тис. грн. Адже п. 6 Положення № 148 готівкові розрахунки між СПД у межах одного дня (за одним або декількома документами) дозволяє у розмірі до 10 тис. грн. (включно). У разі перевищення цієї суми можна заробити адмінштраф за ст. 16315 КУпАП (1700 — 3400 грн.).

Якщо ви не зобов’язані застосовувати РРО***, то все одно бажано видати орендареві якийсь розрахунковий документ, що підтверджує приймання вами готівки. І хоча зараз**** за наявності запису цієї суми в Книзі і відсутності при цьому розрахункового документа фіскали вже не зможуть інкримінувати вам неоприбуткування готівки і погрожувати п’ятикратним штрафом, документ все-таки краще оформити. По-перше, він буде підтвердженням того, що розрахунок за оренду здійснено (якщо орендар — СПД, цей документ йому знадобиться для звітності/обліку), а по-друге, він підтвердить коректність суми доходу, відображеної вами в Книзі. Оформити його можна в довільній формі: товарний чек, квитанцію (можна за формою традиційного РК), урешті-решт, акт або розписку про отримання грошей від орендаря.

*** Про те, у яких випадках ФОП-єдинники зобов’язані/не зобов’язані застосовувати РРО, читайте в спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 23, с. 8.

**** Після внесення змін до п. 11 Положення № 148 (детальніше читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 16, с. 7).

А чи можна виписати прибутковий касовий ордер (ПКО) за формою КО-1 і видати орендареві квитанцію від нього? У БЗ 109.15 податківці відповідають «ні», тому краще не оформляти приймання готівки ПКО (особливо коли орендар — госпсуб’єкт).

Утім, якщо ви оформите приймання готівки ПКО (видавши орендареві квитанцію до нього), то тепер уже (за новою редакцією п. 11 Положення № 148) фіскали не зможуть вам «пришити» неоприбуткування готівки (мовляв, у зв’язку з тим, що запис у Книзі зроблений на підставі неналежного документа). А ось до орендаря-платника (якщо він — СПД) вони можуть висунути претензії через таку форму документа, посилаючись на цю консультацію, і не визнати проведені витрати готівки. Тому ми б не радили оформляти приймання готівки ПКО.

Щодо штрафу за Указом Президента України від 12.06.95 р. № 436/95 за невидачу платіжного документа: фіскали його не застосовують.