№23

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2019/№ 23 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Кому потрібен РРО? РРО — три «чарівні» літери, добре відомі суб’єктам господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг. Адже для багатьох із них використання РРО при здійсненні розрахункових операцій — неминуче. Хто потрапляє до кола таких «щасливчиків»? Як обрати касовий апарат потрібної моделі, а потім його зареєструвати і підготувати до використання? Який порядок використання РРО? Відповіді на ці і не тільки РРОшні запитання ви знайдете в спецвипуску. Також цей номер буде цікавий тим, хто використовує КОРО і РК. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова і Максим Нестеренко.
  • Обираємо РРО Основні вимоги, що висуваються до використовуваного РРО, такі: 1) модель має бути включена до Державного реєстру РРО (далі — Держреєстр); 2) модель повинна забезпечувати передачу контрольно-звітної інформації органу ДФСУ в електронному вигляді; 3) модель повинна відповідати встановленим фіскальним і технічним вимогам; 4) обрана модель повинна відповідати сфері, де її використовуватимуть; 5) строк служби РРО не сплив; 6) РРО має бути зареєстрований, опломбований і переведений у фіскальний режим роботи (про це див. на с. 23). Розглянемо ці вимоги по порядку.
  • Реєстрація і розреєстрація РРО Після того, як ви придбали РРО, що відповідає всім вимогам, розглянутим нами в розділі 2 цього спецвипуску, ваш наступний крок — реєстрація такого апарату в органах ДФСУ. Поки що ви можете зробити це за «старими» правилами. Але як тільки набере чинності нормативно-правовий акт Мінфіну про затвердження порядків ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру центрів сервісного обслуговування РРО, ці правила зазнають деяких змін. У цьому розділі спецвипуску ми розповімо вам про те, як здійснити реєстрацію РРО за чинними правилами, а також проінформуємо про майбутні зміни в порядку такої реєстрації*. Таким же чином ми пройдемося по перереєстрації та скасуванню реєстрації РРО.
  • Підготовка РРО до використання Вдалося успішно зареєструвати РРО? Чудово! Тоді можна рухатися далі. На черзі — підготовка РРО до використання. Так, розрахункові документи, які ви видаватимете покупцям (клієнтам), повинні містити всі обов’язкові реквізити. А для цього РРО потрібно відповідним чином запрограмувати. Як здійснити цю процедуру, ми й розповімо в цьому розділі спецвипуску. Крім того, тут ви дізнаєтеся, які документи повинні знаходитися на місці проведення розрахунків у суб’єкта господарювання, що використовує РРО.
  • Використовуємо РРО Упоралися з усіма попередніми етапами? Чудово! Тепер ваш РРО готовий до використання. А отже, прийшов час розібратися, як правильно проводити через нього розрахунки. Також із цього розділу ви дізнаєтеся про дії касира до початку роботи і після закінчення робочого дня у випадках, якщо він вибив помилковий чек, відключилася електроенергія або РРО вийшов з ладу. Про ці та інші нюанси, пов’язані із застосуванням касових апаратів, читайте далі.
  • КОРО і РК: реєструємо та ведемо правильно Як ми вже згадували, відповідно до чинної редакції Порядку № 547-2 мати зареєстровані КОРО на РРО суб’єктам господарювання необов’язково. Але вони можуть заводити їх за власним бажанням. А ось тим суб’єктам господарювання, які не застосовують РРО згідно зі ст. 10 Закону про РРО (див. с. 11), КОРО потрібна в будь-якому випадку. При цьому КОРО нерозлучна з РК — підшивкою розрахункових квитанцій. КОРО і РК потребують реєстрації. Які документи потрібні для їх реєстрації та де її здійснювати? Де і як зберігати КОРО? Коли і в якому порядку її заповнювати? Із цими та іншими питаннями розбиратимемося прямо зараз.
  • Платіжні термінали Розрахунки банківською карткою для нас уже давно не новинка. Сьогодні її має практично кожна доросла людина. Це і зрозуміло, адже стипендії, пенсії та зарплати зазвичай перераховують саме на банківську картку фізособи. До того ж розраховуватися банківською карткою, не обтяжуючи себе готівкою, безумовно, дуже зручно і практично. Тому багато покупців віддають перевагу продавцям, які забезпечують цей вид розрахунків. Задовольнити таку потребу торговці можуть, установивши в місці здійснення розрахунків платіжний (POS) термінал*.
  • Відповідальність за порушення у сфері застосування РРО та ЕПЗ У процесі роботи з РРО, на жаль, трапляються ситуації, коли суб’єкт господарювання тим чи іншим чином порушує встановлені законодавством правила. У цьому випадку у нього виникають запитання про можливі наслідки своїх дій. Давайте ж поглянемо, що загрожує порушникам РРО-законодавства!
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі