10.06.2019

Розливний алкоголь: відображення в ПН

У нас ресторан. Як відображати в щоденній підсумковій податковій накладній (ПН) алкоголь на розлив: за номенклатурою, як на вході (адже це не перероблена продукція), або як «послуги подання напоїв» з кодом 56.30*?

* Зауважимо, що можна використати і загальніший код 56.10 «Послуги ресторанів і пунктів швидкого харчування». Тут, мабуть, краще орієнтуватися на види діяльності, внесені в ЄДР. В той же час, оскільки такі ПН покупцям не видаються, цей реквізит не такий важливий…

Ваше питання нормативами чітко не врегульоване. У п.п. 2 п. 16 Порядку № 1307** лише сказано, що у разі постачання товару заповнюється графа 3.1, в якій вказується код товару згідно з УКТ ЗЕД, а у разі постачання послуги заповнюється графа 3.3, в якій вказується код послуги згідно з Державним класифікатором продукції і послуг (ДКПП). Якихось інших особливостей для заповнення цих граф розділу Б ПН, що складається за щоденними підсумками, не передбачено.

** Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

У БЗ 101.16, де фіскали пояснюють, як заповнювати такі ПН (з типом причини «11»), вони (з орієнтиром на Z-звіт) вказали, що платник групує в ПН у графі «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД/коду послуги згідно з ДКПП, і графи 4, 5, 6 і 7 не заповнює.

Тому вважаємо, що формально орієнтуватися слід на те, як ви оформляєте і проводите у себе за документами (рахунками, квитанціями, чеками РРО) продаж напоїв на розлив — як продаж товарів (напоїв) чи як надання послуг. І відповідним чином вказувати номенклатуру і коди (чи то товарів, чи то послуг) в підсумковій ПН.

Свого часу (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 96, с. 8) ми для подібної ситуації пропонували вказувати коди УКТ ЗЕД по відповідних товарних групах і лише як варіант спрощення в оформленні підсумкових ПН — вказувати в них загальну суму постачань за день і код послуг згідно з ДК 016:2010, що відповідає вашому виду діяльності (чи код якогось одного товару/групи товарів).

Що ж до можливих проблем з блокуванням ПН, то, думаємо, що проблем з блокуванням підсумкових ПН взагалі бути не повинно, оскільки вони складаються на неплатника ПДВ (з умовним ІПН — 100000000000), а ПН на неплатників взагалі не моніторяться і не блокуються (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 48, с. 8).

В той же час, це навряд чи може позначитися і на блокуванні інших видів ваших ПН (якщо ви їх виписуєте).

Річ у тім, що «віртуальний склад» для цілей блокування ПН/РК програмне забезпечення фіскалів веде (рахує) за кодами товарів (послуг). Тобто внаслідок такого перекосу (купували напої, а виписали ПН на послуги) у вас товарні залишки за кодами «несписаних» напоїв будуть завищені, а не занижені, що тільки позитивно може спрацювати для неблокування інших видів ПН…

В той же час, помітимо, що як би ви не оформляли в щоденних ПН номенклатуру і коди (як товарні або як послугові), ніяких штрафних наслідків для вас (якщо правильно визначений розмір ПЗ з ПДВ) бути не повинно.

Фіскали не зможуть на цій лише підставі визнати такі ПН недійсними і спробувати вас оштрафувати за ст. 1201 ПКУ.

Та все ж намагайтеся при оформленні ПН дотримуватися номенклатури, яку вказуєте в рахунках, квитанціях, чеках РРО…

На завершення нагадаємо, що з 01.01.2020 р. заповнювати підсумкові ПН треба буде за загальними правилами, встановленими Порядком № 1307, тобто з цієї дати доведеться заповнювати усі графи ПН.