Теми статей
Обрати теми

Які ПН/РК не заблокують

Адамович Наталія, податковий експерт
У цій статті розглянемо ситуації, коли і які ПН/РК, що подаються на реєстрацію, вписуються в пропускні ознаки і «блокувальні» труднощі їх оминають, тобто коли платникові не варто хвилюватися про блокування.

Після подання ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН і сам документ, і навіть самого платника перевірять спершу на пропускні ознаки (перший рівень контролю), відповідаючи яким, ПН/РК пройдуть реєстрацію у ЄРПН без блокувально-небезпечного моніторингу (без другого рівня перевірки).

Для блокування-2 діє три пропускні ознаки, перелічені в п. 3 Порядку зупинення реєстрації. Якщо ПН/РК потрапить під «приціл» хоча б (!) однієї з цих ознак, то такий документ автоматизованому моніторингу не підлягає, а отже, без проблем відразу реєструється в ЄРПН. Про це прямо сказано в п. 4 Порядку зупинення реєстрації. Давайте розберемо кожну з них.

Пропускні ознаки неблокування ПН/РК

№ з/п

Пропускні ознаки

Пояснення

1

ПН, що не підлягає наданню одержувачеві (покупцеві) та/або складена на операцію, звільнену від ПДВ

Ця ознака стосується абсолютно всіх ПН, що складаються платником:

1) «для себе» — ті, які не підлягають наданню покупцеві: ПН, складені при нарахуванні компенсуючих ПЗ, ПН на неплатника, підсумкові ПН, ПН на мінбазу тощо (з типами причини «01» — «08», «10» — «15»). Щоправда, податківці чомусь прокоментували цю ознаку «обмежено», визначивши лише в її складі ПН, що складаються на кінцевого споживача*. Що абсолютно не відповідає нормам Порядку зупинення реєстрації;

2) на звільнені від ПДВ операції на підставі ст. 197, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (з типом причини «09»).

Увага! Як і раніше, згадується тут тільки про ПН, а про РК, складені до таких ПН, — ні слова (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40, с. 31)

2

Обсяг постачання, зазначений платником у ПН/РК, зареєстрованих у Реєстрі в поточному місяці, з урахуванням наданої(ого) на реєстрацію ПН/РК, становить менше 500 тис. грн., і керівник — посадова особа такого платника, є особою, що обіймає аналогічну посаду не більше ніж у трьох (включно) діючих платників

Ця ознака об’єднує в собі одночасне виконання двох умов: правила «не більше трьох крісел» і максимальний обсяг постачань.

1. Якщо керівник платника керує не більше ніж трьома діючими платниками (включно). Причому під «діючими» мається на увазі будь-яка «незакрита» юридична особа незалежно від того, звітує вона в контролюючі органи (здає звіти з діяльністю або «нульові») чи взагалі жодної звітності не подає.

2. Якщо місячний обсяг постачань не перевищує 500 тис. грн. Майте на увазі, при визначенні обсягу постачання:

— не враховується сума ПДВ;

— у розрахунку обсягу беруть участь операції, оподатковувані за ставками 20 %, 7 %, 0 % і звільнені від ПДВ. Адже обсяги постачань підраховуються за даними (!) всіх зареєстрованих ПН/РК поточного періоду. А ось необ’єктні операції враховуватися не будуть, адже й ПН/РК на них не складаються;

— період для підрахунку обсягу — поточний період, у якому надана на реєстрацію ПН/РК. Зазначимо, що таке ж формулювання було і при блокуванні-1. Проте тоді податківці пояснили (див. лист ДФСУ від 06.09.2017 р. № 2723/99-99-07-05-01-18), що поріг у 500 тис. грн. підраховувати слід за той місяць, у якому були складені ПН/РК, а не за місяць, у якому ПН/РК були направлені для реєстрації в ЄРПН.

При блокуванні-2 поки що таких пояснень немає. Проте, судячи зі звернень читачів, схоже, що вони змінили період для розрахунку обсягу на поточний період, у якому подана на реєстрацію ПН/РК. Тож, напевно, наростаючий обсяг постачань для межі у 500 тис. грн. тепер накопичується з початку періоду, в якому ПН/РК подаються на реєстрацію. І якщо виявиться, що ви з початку місяця вже зареєстрували ПН/РК на 500 тис. грн., то ця безблокувальна ознака вже не спрацює для жодної подальшої ПН/РК, що подається на реєстрацію в цьому періоді.

Щоправда, складені ПН/РК у другій половині поточного періоду, можна буде (нештрафонебезпечно за строком) і — безблокувально «насамперед» підігнати під цю ознаку в наступному періоді при їх реєстрації.

Пам’ятайте: в першу чергу слід реєструвати сумнівні ПН, а ті, в яких ви впевнені або які складені на пільгові постачання й оподатковувані за ставкою 0 %, — в останню чергу

Одночасно значення показників D і P (розрахованих у порядку, прописаному в п.п. 3 п. 3 Порядку зупинення реєстрації), мають такі розміри:

D > 0,03 і

P < Pм х 1,4

Майте на увазі: потраплять у зону ризику ПН/РК, якщо платник не впишеться в значення одночасно двох формул (за умови, що

не потраплять у будь-яку іншу з двох попередніх ознак). Тобто під моніторинг і, можливо, блокування не потраплять будь-які ПН/РК платника, які (1) витримують 3 %-ве податкове навантаження і (2) при цьому ПДВ в аналізованій операції не перевищує 40 % від найбільшого розміру ПДВ, зазначеного в ПН/РК за попередні 12 місяців, що передують складанню аналізованої ПН/РК. Мовою формул це виглядає таким чином:

(1) Формула D > 0,03,

де D — розрахункова величина, що дорівнює S/T;

S — загальна сума сплачених за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складена ПН/РК, сум ЄСВ, податків та зборів (окрім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України) платником податків і його відокремленими підрозділами;

T — загальна сума постачання товарів/послуг на митній території України, оподатковуваних за ставками 20 % і 7 %, за останні 12 місяців, зазначена платником податків у ПН/РК, зареєстрованих у Реєстрі.

Як бачимо, показник D говорить про мінімальне значення податкового навантаження. Тобто загальна сума податків/зборів/ЄСВ за останні 12 місяців, що передують місяцю складання ПН/РК, має біти не менше 3 % від оподатковуваного ПДВ (за ставками 20 % і 7 %) обороту за той же 12-місячний період, згідно з ПН/РК, зареєстрованими в ЄРПН.

Увага! ДФСУ повинна щомісячно (станом на 1-ше число календарного місяця) розраховувати значення показника D (за даними останніх 12 календарних місяців) і кожного 10-го числа робити його доступним платникові ПДВ в Електронному кабінеті.

Тож, по суті, склавши ПН навіть на початку місяця, платник уже на 10-те число матиме уявлення про своє податкове навантаження: складе воно більше 3 % чи ні.

(2) Формула P < Pм х 1,4,

де P — сума ПДВ, зазначена платником податку в ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН у звітному (податковому) періоді, з урахуванням поданих на реєстрацію в Реєстрі ПН/РК;

Pм — найбільша місячна сума ПДВ, зазначена в ПН/РК, зареєстрованих платником податку в ЄРПН за останні 12 місяців, що передують місяцю, в якому складена ПН/РК.

Тобто показник (P) відповідає максимальній величині ПДВ, зазначеній у ПН/РК, реєстрованих у поточному звітному періоді.

Для його розрахунку беремо ПН з найбільшим ПДВ за один з 12 попередніх календарних місяців і множимо на коефіцієнт 1,4. Тобто коли найбільша сума ПЗ («зареєстрованих» у ЄРПН) одного з попередніх 12 місяців, що передують місяцю складання ПН/РК, буде перевищена більш ніж на 40 %, платник ризикує потрапити під блокувально-небезпечний моніторинг (якщо не «врятує» будь-яка інша з двох попередніх ознак).

Увага! Зараз цей показник в Електронному кабінеті обчислюється некоректно, оскільки відображає інформацію про суму ПДВ у зареєстрованих за останні 12 місяців ПН/РК, а не в поточному (звітному) місяці. Тому орієнтуватися на нього не можна.

Не забувайте (!): для того щоб відповідати цій ознаці, платник повинен відповідати показникам одночасно двох формул.

Тобто згідно з цією ознакою ПН/РК перебувають у безпеці (тобто не блокуватимуться), якщо ваше податкове навантаження більше 3 % і ви у звітному періоді не перевищили найбільше своє постачання за останній рік більш ніж на 40 %. При цьому жодного значення не мають обсяги ваших продажів у поточному звітному періоді.

А ось про те, які плани мають чиновники щодо проаналізованих критеріїв (особливо «500 тис. грн.» і «податкове навантаження») див. у окремій публікації на с. 27

* http://sfs.gov.ua/data/files/224148.pdf.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі