02.05.2019

Виправляємо помилки в додатку Д2

Виправлення помилки в декларації з ПДВ спричинило зміни в додатку Д2. Як виправити показники в додатку Д2: ставити дельту помилки чи, як у додатку Д5, мінусувати неправильний рядок і додавати правильний?

У разі виправлення помилок у рядку поданої раніше декларації з ПДВ, до якої прив’язаний додаток, разом з уточнюючим розрахунком (УР) повинен бути поданий уточнюючий додаток, що містить інформацію про уточнювані показники (п. 3 розд. IV Порядку № 21). Аналогічно уточнювати в складі УД слід додатки з помилками, які не впливають на показники декларації, що виправляється.

Сам же механізм заповнення уточнюючих додатків у Порядку № 21 ніяк не описаний. Тому нічого не залишається, як узяти на озброєння роз’яснення податківців, розміщене в БЗ 101.24, що пояснює порядок уточнення додатка Д2.

Сам собою додаток Д2 покликаний розшифрувати від’ємне значення (ВЗ) — різницю між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом, що виникло в платника ПДВ, яке переносять до складу податкового кредиту наступного звітного періоду. У першій частині додатка Д2 платники й розшифровують суму ВЗ за періодами його виникнення.

У заголовній частині уточнюючого додатка Д2 проставляється відмітка «Х» навпроти поля 013 «Уточнюючий»; у полі 02 зазначається поточний звітний період, у якому виправляється помилка; у полі 03 проставляється період, у якому припустилися помилки.

А ось основну частину додатка Д2, за рекомендаціями податківців, слід заповнювати з урахуванням такого принципу:

в уточнюючому додатку Д2 наводити тільки уточнюючі показники (виправляти неправильні записи). Заново «переписувати» додаток Д2 не потрібно

При цьому, як пояснюють податківці, порядок виправлення неправильних записів у додатку Д2 залежить від допущеної помилки:

1. Якщо помилка в додатку Д2 вплинула на показники декларації. У цьому випадку в уточнюючому додатку потрібно розшифрувати значення графи 6 УР (рядка 21, до якого подається уточнюючий додаток Д2).

При цьому дотримуємося таких правил:

— якщо потрібно збільшити/зменшити числові дані за рядком, який раніше вже був у додатку, то просто зі знаком «+» (не ставиться) або «-» уточнюємо значення цього рядка (тобто заповнюємо відповідний рядок на дельту помилки);

— якщо необхідно повністю додати або прибрати рядок додатка, то для цього в уточнюючому додатку Д2 або додаємо зі знаком «+» (не ставиться) неврахований рядок, або прибираємо зі знаком «-» зайвий рядок.

У такому разі, заповнюючи сам УР за рядком 21: до графи 4 переносимо показники уточнюваної декларації, до якої й уточнюється додаток Д2; до графи 5 ставимо відповідні показники декларації з урахуванням виправлення помилок; у графі 6 відображаємо різницю.

2. Якщо помилка в додатку Д2 не зачіпає декларацію. Коли в самому додатку помилки не пов’язані із сумовими значеннями (наприклад, неправильно розшифрували період виникнення ВЗ), то їх виправляємо коректурним методом:

— повторюємо помилковий запис. При цьому вартісні показники сторнуємо (тобто показуємо зі знаком «-»);

— нижче наводимо правильний запис із виправленими показниками (включаючи вартісні дані);

— підсумковий рядок «Усього» не заповнюємо.

Як виправляти помилки, допущені в другій і третій частинах додатка Д2 (при отриманні/передачі ВЗ*), податківці окремо не пояснюють. Вважаємо, що для виправлення в цих частинах додатка Д2 більш підійде коректурний метод (за яким треба мінусувати неправильний рядок і додавати рядок з правильними даними).

* Про ПДВ-особливості передачі/отримання ВЗ див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 24, с. 6.