04.11.2019

Постачальник зареєстрував РК із запізненням: доля ПК покупця

У серпні 2019 року підприємство перерахувало передоплату за матеріали. Продавець на дату оплати зареєстрував в ЄРПН податкову накладну (ПН), а ми включили ПДВ за нею до податкового кредиту (ПК). У вересні продавець відвантажив товар на суму передоплати, але іншої номенклатури. Розрахунок коригування (РК) на дату відвантаження постачальник не складав, а склав та зареєстрував його із запізненням у жовтні 2019 року. Які наслідки некомпетентності постачальника в обліку покупця? Чи повинні ми були відкоригувати ПК у вересні і відновити його в жовтні (вже після реєстрації РК)?

На жаль, коригувати ПК у вересні 2019 року у вашому випадку слід обов’язково. Судіть самі.

На дату передоплати ви абсолютно обґрунтовано показали у ПДВ-обліку суму ПК. Підставою для цього послужила вчасно складена і зареєстрована в ЄРПН ПН. Але номенклатура фактично поставлених товарів не відповідала тій номенклатурі, яка була сплачена, і, відповідно, потрапила в графу 2 ПН. Тому на дату постачання товару іншої номенклатури постачальник повинен був скласти РК до авансової ПН (п. 3 розд. I листа ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17, БЗ 101.15). Тим самим постачальник просто приводить інформацію про номенклатуру товарів з авансової ПН у відповідність з первинними документами на постачання. Як скласти такий РК, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2, с. 18.

Тільки після реєстрації РК авансова ПН буде містити фактичні дані про номенклатуру постачання, а отже, вона зможе і далі підтверджувати право покупця на ПК. Саме тому для покупця так важливо, щоб РК був складений і зареєстрований в ЄРПН своєчасно: в періоді відвантаження товарів нової номенклатури.

У вашому випадку РК складений і зареєстрований в ЄРПН несвоєчасно. З цієї причини стався розрив у періодах:

— у серпні право на ПК підтверджує ПН;

— у вересні права на ПК немає, оскільки дані авансової ПН перестали відповідати даним фактичного постачання;

— у жовтні після реєстрації РК право на ПК відновлене (дані ПН знову стали відповідати первинним документам на постачання).

У результаті у вересні вам слід було б зменшити ПК, відображений у серпні за авансовою ПН, на підставі бухдовідки. Для цього в ПДВ-декларації за вересень треба було заповнити коригувальний рядок 14 і додатково відобразити суму коригування ПК у таблиці 2 додатка Д1. Якщо ви цього не зробили, то зараз доведеться скласти уточнюючий розрахунок до вересневої декларації.

І вже після реєстрації РК в ЄРПН ви можете відновити ПК:

— безпосередньо у періоді його реєстрації (тобто в ПДВ-декларації за жовтень) або

— у будь-якому з подальших періодів у рамках 1095 днів з дати складання ПН.

На жаль, ані в ПКУ, ані в Порядку № 21* правила подібного відновлення ПК не прописані. На наш погляд, відновлювати ПК логічно за рядком 14 декларації (і в таблиці 2 додатка Д1) на підставі нової бухдовідки. Хоча можна використати й інший варіант: як за ПН, складеними до 01.07.2015 р. (п.п. «в» п. 201.11, п. 36 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ; лист ДФСУ від 14.02.2017 р. № 2962/6/99-99-15-03-02-15). Тобто додаючи відновлений обсяг і суму ПДВ за рядком 10.1 декларації з ПДВ з розшифровкою в таблиці 2 додатка Д5. І обов’язково додати до декларації пояснення проведеного відновлення ПК. Детальніше про ПДВ-облік у продавця і покупця у такій ситуації див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 32, с. 20.

* Порядок заповнення і надання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.