№88

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2019/№ 88 Інші номери журналу ›
  • Надаємо послуги: чи потрібен рахунок 23? Підприємства, що надають послуги, ставлять запитання: чи обов’язково формувати собівартість своїх послуг? Чи потрібно в облікових цілях застосовувати рахунок 23? Чи можна обійтися без нього? Обґрунтуємо помилковість такої позиції.
  • Змінюємо напрям використання: як обліковувати ПДВ? Після відміни Інструкції № 141* платники активно зацікавилися бухобліковою долею сум ПДВ і, зокрема, за товарами/послугами, що змінюють напрям використання. Зважаючи на відсутність прямих норм ПДВ-бухобліку, у платників постало питання: коригувати на суму ПДВ первісну вартість активів чи можна обійтися обліком суми ПДВ у витратах/доходах періоду? Давайте з’ясовувати.
  • Військова служба: а чи правда, що… Потік запитань на «воєнну» тему не вичерпується. Чи зберігати робоче місце, середній заробіток? Чи можна звільнити «за власним»? Як оподатковувати, відображати тощо? Усе, як і раніше: тема стара, питання не нові і, у принципі, вже не раз вирішені. Давайте освіжімо відповіді на них.
  • Пальний (та спиртовий) акциз: нове Ви вже дещо знаєте про зміни у ПКУ, внесені Законом України від 20.09.2019 р. № 129-ІХ в частині пального (і спиртового) акцизу (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 86, с. 3). Сьогодні зупинимося на них трохи детальніше.
  • Комісія на користь Booking: як оподатковувати такі платежі? Суб’єкт господарювання — неплатник ПДВ надає послуги з тимчасового розміщення (проживання). Щоб збільшити кількість клієнтів, зареєстрував свій готель на Booking.сom. Клієнти через Booking бронюють номери, і готель з їх карток знімає кошти за першу добу проживання. Певний відсоток від цих коштів готель перераховує компанії Booking, яка є нерезидентом. Як оподатковувати такі платежі? Чи треба з послуг Booking платити ПДВ?
  • Засновник переїхав: чи змінюється щось у ТОВ? Один з учасників ТОВ змінив місце реєстрації (інакше кажучи, прописку). Ця ж адреса була зазначена як адреса місцезнаходження товариства в ЄДР. Чи треба юрособі вносити якісь зміни і куди?
  • Списання матеріалів у ФОП Підприємець — єдиноподатник групи 3, платник ПДВ, надає поліграфічні послуги. Як правильно списувати вартість матеріалів, використовуваних при виконанні замовлень?
  • Прощення боргу до закінчення строку позовної давності Чи включається до оподатковуваного доходу фізособи основна сума боргу, яка анульована кредитором до закінчення строку позовної давності? Чи потрібно таку суму відображати у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?
  • ПК з ПДВ: «листи щастя» від фіскалів Останнім часом платники стали отримувати листи без підпису з email-адреси місцевої податкової, в яких зазвичай вказується, що один із їх постачальників відповідає критеріям ризиковості з посиланням на блокувальні нормативи. І рекомендується не включати його податкові накладні (ПН) у податковий кредит (ПК) або прибрати вже відображений ПК. Що це таке? І як бути одержувачам таких «листів щастя»?
  • Постачальник зареєстрував РК із запізненням: доля ПК покупця У серпні 2019 року підприємство перерахувало передоплату за матеріали. Продавець на дату оплати зареєстрував в ЄРПН податкову накладну (ПН), а ми включили ПДВ за нею до податкового кредиту (ПК). У вересні продавець відвантажив товар на суму передоплати, але іншої номенклатури. Розрахунок коригування (РК) на дату відвантаження постачальник не складав, а склав та зареєстрував його із запізненням у жовтні 2019 року. Які наслідки некомпетентності постачальника в обліку покупця? Чи повинні ми були відкоригувати ПК у вересні і відновити його в жовтні (вже після реєстрації РК)?
  • Бухгалтерський тест за жовтень Для бухгалтера головне — упевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — проблем немає. Але іноді відповідь потрібна миттєво. А давайте суто між нами перевіримо, чи добре «зайшли» теми жовтневих номерів.
  • Чим запам’ятався жовтень
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі