10.08.2020

Знову зміни (податки, РРО, ФОП тощо)!*

Закон України від 14.07.2020 р. № 786-IX

* Остаточний текст Закону, що коментується, виявився далеким від проєкту. Відмінності — у частині ведення обліку ФОП на єдиному податку, застосування ПРРО, акцизу, норм щодо КІК тощо. У наступному номері нашого видання ми детально розглянемо ці та інші нововведення. — (Прим. ред.).

Висновок документа

Внесено зміни у податкову сферу (здебільшого покликані підрихтувати так звану малу податкову реформу**) та у сферу РРО (щодо обігу ПРРО)

** Детальніше про це читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 45.

Закон, що коментується, нарешті підписано Президентом. Коротко про головне.

Електронний документообіг. Через Електронний кабінет (ЕК) можна буде отримувати ППР, документи щодо перевірок та інші документи, а також листуватися з ДПІ. Для подання електронної звітності не потрібне укладення будь-якого договору. А вимога про подання заяви про приєднання до договору про визнання електронних документів скасовується.

Податок на прибуток. Підкоригували норми про процентну різницю, амортизацію при поліпшеннях, ділову мету з нерезидентами тощо.

ПН-штрафи. Уточнили, що нові штрафи 2 (5) % стосуються не лише мінбазних ПН, але і РК до них. А також зменшили розмір неузгоджених перехідних штрафів, нарахованих у період з 01.01.2017 р. по 23.05.2020 р.

Скасування книг для ФОП і самозайнятих. Обіцяне спрощення! З наступного року (тобто з 01.01.2021 р.) підприємці-єдиноподатники:

— груп 1, 2 і 3 (неплатники ПДВ) можуть не вести Книгу обліку доходів (вестимуть щомісячний облік у довільній формі), а

— групи 3 (платники ПДВ) можуть вести облік доходів і витрат за вибором у паперовому або електронному вигляді, у тому числі через ЕК. Але реєструвати Книгу в ДПІ не треба!

Для ФОП, які працюють на загальній системі, та фізичних осіб, які провадять незалежну профдіяльність, теж скасовується обов’язкове ведення і реєстрація у податківців Книги обліку доходів і витрат! Але обов’язок вести облік доходів і витрат для них не зникне. Типову форму, за якою доведеться вести такий облік, та порядок його ведення визначить Мінфін.

РРО. Внесли низку змін до Закону про РРО, здебільшого пов’язаних з уведенням із 1 серпня програмних РРО (ПРРО). Зокрема, використання ПРРО заборонили при роздрібній торгівлі пальним. Переписали норми щодо порядку передання електронних даних РРО/ПРРО на сервер податкової та витягу звідти інформації. Не застосовуватимуться стосовно ПРРО штрафи за нероздрукування/нестворення в електронній формі контрольної стрічки або викривлення в ній даних, а також за неподання РРО/РК-звітності та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

Акцизний податок. Зміни стосуються нових підакцизних товарних позицій, якими нещодавно було розширено перелік підакцизного пального. З нових підакцизних позицій вже офіційно прибрали олива, мастила тощо***. Прописали особливості і механізм для врахування деяких залишків нових підакцизних позицій, які були станом на 23 травня (дату їх уведення), а також перехідні особливості для нових платників пального акцизу, які виникли через появу цих нових товарних позицій. Передбачили й деякі тимчасові штрафні послаблення.

*** Вони й не були підакцизними, але для цього знадобилися роз’яснення митниці та ДПСУ (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 48, с. 28).

Що переноситься? Відтермінували нові правила постановки на облік нерезидентів, а також нововведення для контрольованих іноземних компаній (КІК).

Чекаємо на опублікування Закону. Детально його розглянемо в одному з найближчих номерів.