Теми статей
Обрати теми

Оливи і мастила не оподатковуються акцизом!

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Лист ДПСУ від 04.06.2020 р. № 8944/7/99-00-17-03-01-07

Висновок документа

До підакцизних товарів належать не усі нафтопродукти, вказані в доданих Законом України № 466 кодах УКТ ЗЕД, а лише ті, які відповідають опису «палива рідкі на основі газойлів (дизпаливо)…». Зокрема, не оподатковуються акцизом тверді, напівтверді і пластичні мастила у будь-якій упаковці і тарі; в’язкі, густі і пастоподібні суміші, базові оливи та аналогічні нафтопродукти.

Дизпаливне. Одна із схем незаконної мінімізації податків — декларування одного товару під виглядом іншого. Штучно підмішуючи до підакцизного палива різні добавки, махінатор отримує інший, не підакцизний товар. Хоча суть палива від цього не змінюється. Розуміючи це, законодавець спробував прищучити таких ділків і вніс до ПКУ зміни. Закон № 466 поповнив перелік підакцизного пального цілим рядом нових кодів УКТ ЗЕД з описом: «палива рідкі на основі газойлів (дизпаливо)». (п.п. 215.3.4 ПКУ).

На жаль, вийшло невдало. Коло товарів, що підпадають під нововведені коди, набагато ширше, ніж цей опис. В інших схожих випадках в опис, як правило, додається слово «тільки», а тут чомусь забули. Проте суті справи це не міняє. На наш погляд, для визначення підакцизності дивитися потрібно не лише на коди УКТ ЗЕД, але й на опис товарів, тобто коло цих нових підакцизних товарів обмежене лише згаданим рідким паливом на основі газойлів (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 45, с. 30).

Наприклад, такі матеріали, як літол, солідол, оливи моторні, мастила та ін. хоч і підпадають під нововведені коди, але не відповідають опису, тому підакцизними не вважаються. Визначення палива наводилося ще в листі Держкомпідприємництва від 21.06.2004 р. № 4123: «паливо» — загальне поняття, яким позначають матеріали, що використовуються як джерело енергії. Паливо (пальне) використовують для двигунів внутрішнього згоряння. Визначення «дизельного палива» дане в ДСТУ 3437-96 «Нафтопродукти. Терміни і визначення». Під ним розуміється нафтове паливо для використання в двигунах внутрішнього згоряння із запаленням від стиску. Зрозуміло, що ні оливи, ні мастила сюди не потрапляють.

І ось з’явилася реакція держорганів. Податківці у листі, що коментується, фактично дотримуються такої ж точки зору. Прямо вказують, що головною підставою для нарахування акцизу на нафтопродукти є відповідність таких товарів опису «палива рідкі на основі газойлів (дизпаливо)…». Так само вважають і митники (лист від 03.06.2020 р. № 16-4/16-02-02/7/1302).

Це дуже добре, адже негативна позиція податківців могла б призвести до поганих наслідків (пальний акциз, ліцензування тощо).

Метанолове. Друге питання теж важливе і стосується тлумачення ще одного додавання в підакцизні товари — код 3814 00 90 90 «Тільки розчинники або розчинники на основі метанолу; інші готові суміші на основі метанолу» (тут вже про «тільки» не забули ☺). Питання ось в чому — що таке «на основі»?

Податківці (як і митники) пояснюють, що сюди відносяться такі товари, в яких метанол за кількісним показником, вираженим у масових відсотках в суміші переважає над кожним іншим компонентом. Тобто підакцизним буде тільки той розчинник або розріджувач, в якому частка метанолу буде більше, ніж будь-який інший складник. Лист, що коментується, рясніє хіміко-фізичними характеристиками товарів, але бухгалтерові вони навряд чи знадобляться. Головний висновок зрозумілий.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі