02.01.2020

Проводимо річний перерахунок

Суму розподільчих ПЗ, нарахованих протягом 2019 року, у кінці року доведеться перерахувати. Навіщо потрібен такий перерахунок? Як його провести? Як скласти перерозрахункові РК і відобразити коригування ПЗ у декларації з ПДВ? Якими проводками відобразити ці операції в бухгалтерському обліку? Відповіді на ці запитання — у нашій статті.

Як ви вже знаєте, платник, який здійснює одночасно оподатковувані й неоподатковувані операції, протягом року нараховує розподільчі ПЗ, використовуючи анти-ЧВ за минулий рік або за місяць, у якому вперше задекларовані неоподатковувані операції. У кінці року, виходячи з фактичних обсягів проведених протягом цього року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій, потрібно розрахувати новий анти-ЧВ (п. 199.4 ПКУ). І відкоригувати (збільшити або зменшити) всі нараховані за цей рік розподільчі ПЗ. Це здійснюється для того, щоб сума розподільчих ПЗ відповідала реальній частці використання товарів/послуг, необоротних активів у неоподатковуваній діяльності.

Здійснюють річний перерахунок у декілька етапів:

1) розрахунок анти-ЧВ;

2) перерахунок нарахованих протягом року розподільчих ПЗ;

3) складання і реєстрація розрахунків коригування (РК);

4) відображення результатів перерахунку в декларації ПДВ;

5) відображення результатів перерахунку в бухгалтерському обліку.

Давайте розглянемо кожен з виділених етапів детальніше.

Розраховуємо річний анти-ЧВ

Розрахунок нового річного коефіцієнта проводимо за ряд. 3.1 табл. 1 додатка Д7 до декларації за грудень 2019 року (IV квартал 2019 року).

У графі 4 зазначаємо загальний обсяг постачань, а у графі 5обсяг оподатковуваних постачань за рік. При заповненні граф 4 і 5 таблиці 1 додатка Д7:

враховуємо всі РК, складені й відображені в декларації у поточному календарному році, незалежно від дати складання ПН, до яких ці РК складені (БЗ 101.24). За таким же принципом податківці радять враховувати й усі УР, подані в поточному році, незалежно від того, який звітний період якого року цим УР уточнювався (лист ДФСУ від 12.01.2017 р. № 599/7/99-99-15-03-02-17).

Щоправда, така позиція хоча й полегшує процедуру виправлень, але однак проходить врозріз з нормами ст. 199 ПКУ. Минулорічні періоди не повинні брати участі в розрахунку коефіцієнта оподатковуваних операцій звітного року (див. «Податки та бухгалтерський облік, 2018, № 1-2, с. 37). Тому всім, хто вирішив діяти в межах озвученої позиції податківців (утім, як і тим, хто вирішив діяти врозріз з їх приписами), бажано отримати індивідуальну податкову консультацію;

не враховуємо відображувані в ряд. 5 декларації: (1) пільгові постачання власного металобрухту; (2) пільгові дотаційні операції (п.п. 197.1.28 ПКУ), постачання й імпорт товарів у вигляді міжнародної технічної/гуманітарної допомоги (п. 197.11 ПКУ), благодійне мовлення оператора телекомунікацій (п. 197.24 ПКУ), операції реорганізації підприємства (п.п. 196.1.7 ПКУ), операції з ввезення та постачання товарів для боротьби зі СНІДом, малярією і туберкульозом (п. 26 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Оскільки правила ст. 199 ПКУ на ці операції не поширюються (п. 199.6 ПКУ, п. 26 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ);

враховуємо обсяг постачань за весь рік навіть у тому випадку, якщо неоподатковувані операції здійснювалися не в кожному місяці, почалися або закінчилися в середині року).

У графі 6 розраховуємо ЧВ (гр. 5 х 100 % / гр. 4) — коефіцієнт використання товарів/послуг/НА в оподатковуваних операціях. Як пояснюють податківці (див. БЗ 101.24), саме цей показник потрібно перенести до спецполя «ЧВ» заголовної частини додатка Д7 до декларації за грудень 2019 року (IV квартал 2019 року).

У графі 7 розраховуємо анти-ЧВ (100 % - ЧВ) — коефіцієнт використання товарів/послуг/НА в неоподатковуваних операціях. Його якраз і використовуватимемо для проведення річного перерахунку за подвійними придбаннями 2019 року.

Отримані коефіцієнти ЧВ/анти-ЧВ округлюємо до двох знаків після коми (див. лист ДПАУ від 25.10.2011 р. № 4261/6/15-3415-04). І тільки після цього вписуємо до табл. 1 додатка Д7. Якщо за підсумками перерахунку анти-ЧВ виявиться менше ніж 0,01 %, нараховані протягом року розподільчі ПЗ доведеться обнулити.

Увага! Якщо протягом року здійснювалися повернення за минулорічними неоподатковуваними операціями та/або зменшувалася їх вартість і обсяг таких повернень/зменшуючих коригувань більше за обсяг неоподатковуваних операцій поточного року, значення ЧВ (розраховане за формулою з графи 6) перевищить 100 %. Застосовувати такий показник не можна! У такому разі в графі 6 необхідно зазначити 100 %. А графу 7 залишити порожньою (заповнити графи 6 і 7 таким чином вийде, тільки відімкнувши автоперерахунок) (детальніше про таку ситуацію див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 4, с. 22). У такому разі всі розподільчі ПЗ, нараховані протягом року, теж доведеться обнулити.

Анти-ЧВ, розрахований за підсумками 2019 року, не забудьте перенести й до січневої декларації наступного року (ряд. 1 табл. 1 додатка Д7). Саме на нього вам доведеться орієнтуватися при нарахуванні розподільчих ПЗ протягом 2020 року.

Приклад. Розрахуємо річний анти-ЧВ для ТОВ «Стимул», яке вперше здійснило неоподатковувані операції в листопаді 2019 року згідно з умовами прикладу з попередньої статті. Уявимо, що в грудні 2019 року неоподатковувані операції в цього підприємства були відсутні, а загальний обсяг постачань за 2019 рік становив 20000000 грн. (у тому числі неоподатковуваних — 100000 грн.) (див. рис. 1).

Перераховуємо ПЗ

На суму розподільчих ПЗ, які нараховуються протягом року, платник щомісячно (щоквартально, якщо є квартальним платником ПДВ) складав зведені ПН. Тепер за підсумками року потрібно перерахувати ці ПЗ окремо — за кожен місяць (квартал). До кожної зведеної ПН скласти окремий РК і зареєструвати його в ЄРПН. Не візьмуть участі в перерахунку тільки ті розподільчі ПН, які обнулені зменшуючими РК (зважаючи на участь товарів/послуг у подвійному використанні, що так і не склалася, або внаслідок виправлення помилки).

Сам же ПДВ-перерахунок здійснюємо так:

1) визначаємо обсяг постачань подвійних товарів/послуг, НА, пропорційний річному анти-ЧВ, — для цього вартість придбання подвійних товарів/послуг НА множимо на річне анти-ЧВ;

2) визначаємо суму розподільчих ПЗ, яка має бути нарахована за результатами річного перерахунку, — розрахований у п. 1 обсяг постачання множимо на 20 % (або 7 %);

3) визначаємо суму необхідного коригування — порівнюємо те, що було, з тим, що вийшло в п. 1 та п. 2, і складаємо РК до зведених ПН.

Зауважте: останній звітний період року теж спочатку бере участь у розподілі виходячи з минулорічного/поточного анти-ЧВ. А потім перерозраховується — у загальному порядку. Тобто

за грудень / IV квартал, як і за будь-який інший звітний період, спочатку складаємо зведену ПН, а потім за результатами перерахунку — РК до цієї ПН

Складаємо перерозрахункові РК

Перерозрахункові РК складаємо до кожної розподільчої ПН, позначаючи кожен з них таким же типом причини невидачі покупцеві («08» або «09»), який зазначений у ПН. Усі перерозрахункові РК, як і розподільчі ПН, позначаємо кодом зведеності «2».

У заголовній частині кожного перерозрахункового РК зазначаємо:

1) дату складання — «31122019»;

2) дату і порядковий номер ПН, до якої складається РК;

3) у полі «індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний ІПН «600000000000». У полі «Найменування...» покупця зазначаємо власну назву, а реквізит «податковий номер платника податку…» — у полях РК для зазначення даних покупця — не заповнюємо (для продавця — заповнюємо).

У ряд. I розділу А табличної частини РК, а також у ряд. II або III залежно від ставки податку (20 або 7 %) зазначаємо суму коригування (при зменшенні зазначаємо знак «-») розподільчих ПЗ.

Розділ Б заповнюємо таким чином:

— показники коригованої ПН зазначаємо зі знаком «-» у вартісних графах;

— додаємо новий рядок з виправленими показниками, якому (у гр. 1.2) присвоюється новий порядковий номер, якого не було в ПН;

— у гр. 1.1 ставимо номер за порядком без прив’язки до даних коригованої ПН;

— у гр. 2.1 зазначаємо код причини коригування «202». У гр. 2.2 кожен коригований рядок зі зведеної ПН позначаємо окремою групою.

Інші графи РК заповнюємо за аналогією з коригованою ПН, тобто:

— у гр. 3 зазначаємо дати і порядкові номери вхідних ПН/інших документів (як у коригованій ПН);

— у гр. 5 «умовне позначення (українське)» зазначаємо «грн.»;

— гр. 4.1 — 4.3, 6 — 12, 15 не заповнюємо.

Будьте уважними, якщо до проведення річного перерахунку ви вже складали РК до розподільчої ПН (унаслідок допущеної в ній сумової помилки або змінюючи статус за деякими позиціями з подвійних на оподатковувані). При складанні перерозрахункового РК до підкоригованої протягом року розподільчої ПН слід врахувати показники всіх попередніх РК.

Результати перерахунку, тобто суми з перерозрахункових РК, мають бути відображені в грудневій декларації — декларації за останній звітний період незалежно від факту їх реєстрації/нереєстрації в ЄРПН (див. БЗ 101.24). До того ж несвоєчасна реєстрація РК за річним перерахунком призведе до штрафів згідно з п. 1201.1 ПКУ (див. с. 18). Тож затягувати з реєстрацією перерозрахункових РК не варто — краще вкластися у встановлені строки і встигнути їх зареєструвати до 15.01.2020 р.

Порядок заповнення РК за умовами нашого прикладу див. на с. 17.

завантажити файл

Заповнюємо декларацію

Результати перерахунку, передусім, заносимо до табл. 2 додатка Д7 до декларації з ПДВ за останній звітний період року. У гр. 2 — 3 зазначаємо дані розподільчих ПН, за якими нараховувалися зобов’язання за п. 199.1 ПКУ. У гр. 4 — 5 — дати і номери РК, складених за результатами річного перерахунку. Підсумковий рядок «Всього» заповнюємо в гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами. Підсумкові дані з табл. 2 додатка Д7 за грудень / IV квартал 2019 року переносимо з відповідним знаком («+» чи «-»):

1) до останнього рядка (відповідного підрядка— залежно від ставки 20 чи 7 %) табл. 1 додатка Д1 за грудень / IV квартал 2019 року;

2) до ряд. 4.1 (або 4.2) декларації за грудень / IV квартал 2019 року.

Порядок відображення в декларації з ПДВ річного перерахунку розподільчих ПЗ згідно з умовами нашого прикладу покажемо на рис. 2 — 4.

Річний перерахунок у бухобліку

Бухоблік річного перерахунку залежить від того, як змінилися значення частки використання подвійних товарів у неоподатковуваних операціях (анти-ЧВ):

— якщо значення анти-ЧВ збільшилося — потрібно донарахувати ПЗ. На суму такого донарахування датою здійснення перерахунку відображається бухгалтерська проводка Дт 643/1 — Кт 641/ПДВ. Одночасно суму такого додатного коригування відносимо до складу витрат: Дт 949 — Кт 643/1;

— якщо значення анти-ЧВ зменшилося — потрібно зменшити й ПЗ. Це відображається в бухобліку проводкою Дт 643/1 — Кт 641/ПДВ (методом «червоне сторно»). Щоправда, Мінфін в Інструкції № 144, що втратила чинність, рекомендував у такому разі робити проводку: Дт 641/ПДВ — Кт 643/1. Одночасно на суму від’ємного коригування збільшується бухобліковий дохід: Дт 643/1 — Кт 719.

Первісну вартість подвійних активів при перерахунку не чіпаємо — збільшення або зменшення ЧВ на ній позначатися не повинно.

Порядок відображення в обліку річного перерахунку, проведеного згідно з умовами нашого прикладу, покажемо в таблиці.

Перерахунок ПДВ в обліку

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Зменшено ПЗ за результатами річного перерахунку ПДВ

643/1

641/ПДВ

217,50

643/1

719

217,50