Теми статей
Обрати теми

Куди включити УР при річному перерахунку?

Адамович Наталія, податковий експерт
Наше підприємство протягом 2017 року подало декілька УР до декларацій з ПДВ 2016 року, якими були відкориговані показники з рядка 1.1. Чи потрібно нам за підсумками таких виправлень уточнити декларацію за грудень 2016 року (перерахувати в таблиці 1 додатка Д7 річний коефіцієнт за 2016 рік і дані в таблиці 2), а також усі декларації календарного поточного року, в яких нараховані часткові ПЗ? Чи достатньо врахувати коригування обсягів з УР, поданих цього року при розрахунку річного коефіцієнта за 2017 рік?

За ідеєю уточнювані обсяги операцій за торішні періоди не повинні брати участі в розрахунку коефіцієнта оподатковуваних операцій звітного періоду (тобто ваші УР до декларацій за 2016 рік слід і враховувати в обсягах операцій за 2016 рік).

Адже принцип річного перерахунку полягає в тому, що платник за підсумками календарного року здійснює перерахунок і визначає коефіцієнт ЧВ виходячи з фактичних обсягів, проведених протягом року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій (п. 199.4 ПКУ). Тобто визначальним фактором для включення операцій у розрахунок коефіцієнта є саме фактичне (!) здійснення операцій у звітному періоді.

Якщо протягом року виправляли ПДВ-помилки, то при підрахунку загальних і оподатковуваних обсягів, на наш погляд, правильніше враховувати тільки ті подані УР, якими виправляли виключно помилки за поточний рік (тобто УР, що коригують обсяги цього року). А не всі поспіль подані УР, якими, скажімо, виправляли «старіші» помилки минулих років.

Помилки минулих періодів, що виправляються через УР, повинні впливати саме на ті періоди, за які вони були виявлені

Чим страшні поточні УР до торішніх періодів? А тим, що виконане в них коригування і впливає на фактичні річні обсяги торішніх оподатковуваних операцій (у вас виправлення за рядком 1.1 декларації), а отже, напевно, змінює ваш торішній перерахунковий коефіцієнт ЧВ/анти-ЧВ. А від цього показника, як ви знаєте, залежить сам річний перерахунок (п. 199.4 ПКУ), а також нарахування часткових ПЗ за витратами подвійного призначення наступного року (пп. 199.1 і 199.2 ПКУ).

Інакше кажучи, у вас помилки у фактичному обсязі оподатковуваних і неоподатковуваних операцій, допущені в ПДВ-звітності 2016 року, призвели до помилок у розрахунку коефіцієнта анти-ЧВ за результатами 2016 року. У свою чергу, помилка в розрахунку коефіцієнта 2016 року «потягнула» за собою викривлення при нарахуванні часткових ПЗ протягом 2017 року.

І щоб виправити наслідки ваших уточнень, вам доведеться докласти багато зусиль:

1. Подати УР до декларації за грудень 2016 року і в уточнюючому додатку Д7 зазначити правильний коефіцієнт ЧВ з урахуванням обсягів з УР (+, -), а також заново правильно вказати дані річного перерахунку.

2. Подати УР до декларації за січень 2017 року з уточнюючим додатком Д7, у якому вказати новий правильний коефіцієнт ЧВ на 2017 рік.

3. Подати УР до декларацій за всі звітні періоди 2017 року, в якому були нараховані часткові ПЗ за неправильним коефіцієнтом ЧВ.

Проте від таких величезних виправлень можна відійти. Річ у тому, що самі податківці на це дивляться простіше. На їх думку,

у річному перерахунку ЧВ/анти-ЧВ беруть участь у тому числі й усі УР, подані в поточному календарному році, незалежно від того, який звітний період вони уточнюють

Тобто контролери пропонують платникам, які самостійно виправили через УР торішні помилки протягом року, діяти простіше: «помилкові» роки не перераховувати , а включати дані таких виправлень з УР у розрахунок поточного річного коефіцієнта ЧВ/анти-ЧВ (див. лист ДФСУ від 12.01.2017 р. № 599/7/99-99-15-03-02-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 9, с. 4).

Як пояснюють податківці, при визначення обсягів постачань, використовуваних для розрахунку річного коефіцієнта, використовуються показники податкової звітності за січень — грудень календарного року. Обсяги операцій з такої звітності зазначають у графах 4 і 5 рядка 3.1 таблиці 1 додатка 7 (Д7):

— у графі 4 вказують загальний обсяг операцій платника. Це загальна сума рядків (колонка А) 1.1, 1.2, 2, 3, 5 і 7 декларації й усіх УР, поданих протягом календарного року;

— у графі 5 вказують загальний обсяг оподатковуваних операцій. Це загальна сума рядків (колонка А) 1.1, 1.2, 2, 3 і 7 декларації й усіх УР, поданих протягом календарного року.

Будьте уважні: така позиція хоч і полегшує платникові податків процедуру виправлень, але проте йде в розріз із нормами ст. 199 ПКУ.

Тому якщо ви вирішите обрати саме цей варіант обліку виправлень, спираючись на лояльну позицію податківців, то вам бажано заручитися індивідуальною письмовою податковою консультацією (ІПК). Враховуючи позицію податківців, що вже давно закріпилася із цього приводу, вважаємо, що ви отримаєте позитивну відповідь.

І тоді, діючи в межах такої індивідуальною ІПК, навіть якщо думка податківців змінюється, вас навряд чи притягнуть до відповідальності (п. 53.1 ПКУ).

На завершення зазначимо декілька слів про розрахунки коригувань (РК). Питань не буде з РК, складеними до торішніх податкових накладних. Дані таких РК, задекларувавши в поточних деклараціях (у рядку 7), платник абсолютно законно повинен використати при визначенні обсягів постачань при розрахунку річного коефіцієнта за підсумками року. У цьому питанні ми солідарні з податківцями (див. БЗ 101.23, консультації податківців на місцях*).

* http://tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/ 320346.html.

А ось РК, що виправляють сумові помилки в торішніх ПН, повинні декларуватися в УР, складених до таких торішніх помилкових періодів. Тому дані таких РК ураховуємо в тому ж порядку, що й УР, які виправляють такі «старі» помилки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі