23.01.2020

Додаток ВП — виправлення помилок

У разі допущення помилки в декларації з податку на прибуток і її виявлення після закінчення граничного строку подання такої декларації до органів ДПСУ платник податку може виправити допущену помилку одним з двох способів:
— шляхом подання уточнюючої декларації до помилкової декларації* або
— у складі поточної декларації через додаток ВП.

* Про те, як самовиправитися в такий спосіб, див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 25, с. 11.

Якщо ви обрали другий варіант, то цей розділ для вас — тут ми розбиратимемося з порядком заповнення додатка ВП.

Але спочатку декілька загальних моментів.

Самовиправитися через додаток ВП платник податків має право протягом 1095 календарних днів (пп. 50.1 і 102.1 ПКУ). При цьому такий строк відлічують із дня, наступного за:

— граничним днем для подання декларації — якщо декларація з помилкою була подана вчасно;

— днем фактичного подання декларації — якщо вона була подана пізніше граничного строку (з порушенням).

Подають додаток ВП разом з поточною декларацією з податку на прибуток у строки, передбачені для подання такої декларації**.

** Про строки подання декларації з податку на прибуток див. на с. 4.

Зауважте: подати з поточною декларацією можна тільки один додаток ВП. А коли так, то виправити через поточну декларацію можна тільки один помилковий період (див. роз’яснення в підкатегорії 102.20.02 БЗ).

Податкові зобов’язання поточного періоду і з додатка ВП згортаються. Тобто, виправляючись через додаток ВП, можливо, взагалі не доведеться платити поточні зобов’язання за декларацією «живими» грошима. Наприклад, якщо у разі виправлення помилки в додатку ВП «вилізла» переплата, то до бюджету за поточною декларацією потрібно сплатити тільки різницю. Те саме відбувається і за ситуації, коли «мінус» з поточної декларації «з’їдає» суму донарахувань за додатком ВП. І в тому, і в іншому випадку сума до сплати податку до бюджету згорнеться.

Зауважте: якщо в помилковій декларації мало місце заниження податкового зобов’язання, то при виправленні через додаток ВП доведеться сплатити штраф у розмірі 5 % від суми такої недоплати (п.п. «б» п. 50.1 ПКУ). Його суму зазначають у ряд. 28 або 31*** додатка ВП.

*** Залежно від виду заниженого зобов’язання.

Крім того, якщо «самовиправлені» зобов’язання і самоштраф сплачені із затримкою більше 90 календарних днів, то за період, що перевищує ці 90 днів, необхідно сплатити ще й пеню (п.п. 129.1.3 ПКУ), розраховану відповідно до абзацу другого п. 129.4 ПКУ.

А ось для нарахування пені за період заниження податкових зобов’язань (з відображенням у рядках 29 і 32 додатка ВП) нині формальні підстави в ПКУ відсутні (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 4). Проте на практиці податківці цю точку зору не підтримують і продовжують нараховувати пеню за весь період заниження податкових зобов’язань, починаючи з 91-го календарного дня (див. роз’яснення з підкатегорії 132.02 БЗ). Тому не платити її можуть тільки платники, готові обстоювати неправомірність нарахування пені в суді.

Зверніть увагу:

виправити через додаток ВП можна тільки помилки, допущені в самій декларації з податку на прибуток

Якщо ж ви помилилися в якомусь із додатків до такої декларації, то виправитися в цьому випадку шляхом подання додатка ВП не вийде. Хоча теоретично можна скористатися п. 46.4 ПКУ і подати уточнений додаток як додаткове пояснення. Але, вважаємо, з таким способом виправлення фіскали можуть не погодитися. Тому помилки в додатках до декларації безпечніше виправляти тільки через уточнюючу декларацію.

Водночас якщо при заповненні додатка ВП виправляються показники, відображені в ряд. 01 і 02 декларації за минулий період, платнику податків необхідно подати до органу ДПСУ виправлену фінансову звітність (додаток ФЗ), на підставі якої були внесені дані до цих рядків. Про це податківці говорять у консультації, наведеній у підкатегорії 102.20.02 БЗ. Причому після набрання чинності наказом № 481 у додатку ВП з’явилася нова таблиця 3, у якій можна зазначити, які форми виправленої фінзвітності за період, що уточнюється, подаються.

Крім того, платник податків на підставі п. 46.4 ПКУ має право пояснити, з якою метою подається така фінзвітність.

Подаючи разом з декларацією додаток ВП, не забудьте в полі «Наявність додатків» такої декларації зробити про це відмітку «+» (у комірці під літерами «ВП»).

Як при виправленні помилки в декларації заповнити додаток ВП, ми покажемо в табл. 7.1 нижче. Крім того, у ній ми наведемо окремі нюанси заповнення самої декларації при здійсненні «виправних» заходів.

Таблиця 7.1. Порядок заповнення декларації та додатка ВП

Поле/рядок декларації або додатка

Яка інформація наводиться

Поточна декларація

Вступна частина

поле 1

Ставлять відмітку «Х» у комірці навпроти відповідного типу декларації. Тобто потрібно позначити «Звітна» (якщо декларація подається вперше) або «Звітна нова» (якщо декларація подається повторно до граничних строків її подання)

поле 2

Зазначають період, за який подається декларація, а також ставлять відмітку про базовий період (річники зазначають рік, квартальники — квартал)

поле 3

Наводять період, що виправляється

Розділ «Виправлення помилок»

До цього розділу переносять дані з рядків 26 — 29, 30 — 32 таблиці 2 додатка ВП

Додаток ВП до поточної декларації

Вступна частина

поле 1

Зазначають звітний період, у якому подається такий додаток. Це буде той самий період, який зазначений у полі 2 поточної декларації

поле 2

Наводять період, за який виявлено помилку і який уточнюватиметься (відповідає періоду, зазначеному в полі 3 поточної декларації)

Таблиця 1

У рядках таблиці 1 відображають правильні показники декларації за період, що уточнюється. Тобто заповнюють так, як мала б бути заповнена основна частина уточнюваної декларації без помилки

Таблиця 2

рядок 26

Зазначають результати виправлення помилок з податку на прибуток. Для цього порівнюють рядок 19 таблиці 1 додатка ВП з рядком 19 уточнюваної декларації:

— якщо рядок 19 таблиці 1 додатка ВП < рядка 19 уточнюваної декларації, то податкові зобов’язання завищено;

— якщо рядок 19 таблиці 1 додатка ВП > рядка 19 уточнюваної декларації, то податкові зобов’язання занижено.

Завдяки змінам, унесеним до форми декларації наказом № 481, за допомогою цього ж рядка пільговики (пп. 142.1 — 142.3, підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ) зможуть виправляти помилки, допущені при визначенні податкових зобов’язань, нарахованих у зв’язку з нецільовим використанням вивільнених від оподаткування «пільгових» коштів. Для цього потрібно порівняти дані рядка 35 таблиці 1 додатка ВП з рядком 35 уточнюваної декларації. Показник рядка 26 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядка 26 декларації звітного періоду. Зменшення податкових зобов’язань відображають зі знаком «-» (мінус)

рядок 27

Зазначають результати виправлення помилок при визначенні авансового внеску при виплаті дивідендів. Для цього порівнюють рядок 22 таблиці 1 додатка ВП з рядком 22 уточнюваної декларації:

— якщо рядок 22 таблиці 1 додатка ВП < рядка 22 уточнюваної декларації, то податкові зобов’язання завищено;

— якщо рядок 22 таблиці 1 додатка ВП > рядка 22 уточнюваної декларації, то податкові зобов’язання занижено.

Показник рядка 27 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядка 27 декларації звітного періоду. Зменшення податкових зобов’язань показують зі знаком «-» (мінус)

рядки 28 і 29

При заниженні податкових зобов’язань, відображеному в рядку 26 та/або 27, слід нарахувати ще й самоштраф — 5 % від суми такого заниження (рядок 28), а можливо, й пеню (рядок 29) — див. с. 44.

Показники рядків 28 і 29 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядків 28 і 29 (відповідно) декларації звітного періоду

Рядок 30

Показують результат виправлення помилок з податку з доходів нерезидентів (так званого податку на репатріацію). Для цього порівнюють значення рядка 25 таблиці 1 додатка ВП та рядка 25 уточнюваної декларації:

— якщо рядок 25 таблиці 1 додатка ВП < рядка 25 уточнюваної декларації, то податкові зобов’язання завищено;

— якщо рядок 25 таблиці 1 додатка ВП > рядка 25 уточнюваної декларації, то податкові зобов’язання занижено.

Показник рядка 30 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядка 31 декларації звітного періоду. Зменшення податкових зобов’язань показують зі знаком «-» (мінус)

рядки 31 і 32

При заниженні податкових зобов’язань, відображеному в рядку 30, слід нарахувати самоштраф — 5 % від суми такого заниження (рядок 31), а можливо, й пеню (рядок 32) — див. с. 44.

Показники рядків 31 і 32 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядків 32 і 33 (відповідно) декларації за звітний період