№7

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2020/№ 7 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Декларація з податку на прибуток: основні моменти Новорічні свята позаду. А це означає, що суб’єктам господарювання саме час включатися в щорічний «звітний марафон». Сьогодні ми поговоримо про те, як підприємствам — платникам податку на прибуток відзвітувати із цього податку за 2019 рік. Зокрема, ви дізнаєтеся про строки та порядок подання, а також про особливості заповнення як самої податковоприбуткової декларації, так і додатків до неї. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Людмила Солошенко та Наталія Чернишова.
  • Заповнюємо декларацію: нюанси Тепер поговоримо про заповнення декларації: розберемо структуру (з яких частин вона складається), а також детально розглянемо заповнення її полів і рядків. Щоправда, зауважте, що затвердженого порядку заповнення декларації з податку на прибуток немає. Тому при її заповненні орієнтуємося на норми ПКУ, виноски-підказки в самій формі декларації та роз’яснення контролюючих органів. Декларація з податку на прибуток складається із: — вступної частини; — основної частини (рядки 01 — 37*); — заключної частини; — додатків.
  • Додаток АВ — дивідендний авансовий внесок Тепер поговоримо про заповнення додатків до декларації. У них розшифровують (розраховують) значення деяких рядків. Розпочнемо з додатка АВ.
  • Додаток ЗП — зменшення нарахованого податку У додатку ЗП визначають суму, на яку можна зменшити (!) податок на прибуток, нарахований за звітний період, — розшифровують показник рядка 16 ЗП декларації.
  • Додаток ПН — податок на репатріацію У цьому розділі спецвипуску звернемо увагу на додаток ПН. Він розшифровує інформацію, зазначену в рядку 23 ПН декларації. У ньому наводять дані про податок, який резидент (постійне представництво нерезидента) утримує і сплачує до бюджету при виплаті нерезиденту або уповноваженій ним особі (крім постійного представництва нерезидента на території України) доходу із джерелом його походження з України. Цей податок також відомий як податок на репатріацію. Давайте згадаємо, хто та за яких обставин сплачує цей податок і подає додаток ПН до податковоприбуткової декларації.
  • Додаток ТЦ — трансфертне ціноутворення Цей додаток призначений для платників податку на прибуток, які здійснювали у звітному році контрольовані операції та потрапили під трансфертне ціноутворення та норми «трансфертної» ст. 39 ПКУ.
  • Додаток ВП — виправлення помилок У разі допущення помилки в декларації з податку на прибуток і її виявлення після закінчення граничного строку подання такої декларації до органів ДПСУ платник податку може виправити допущену помилку одним з двох способів: — шляхом подання уточнюючої декларації до помилкової декларації* або — у складі поточної декларації через додаток ВП.
  • Додаток РІ — податковоприбуткові різниці Додаток РІ призначений для розшифровування і визначення загальної величини різниць, на які збільшують/зменшують бухгалтерський фінрезультат. Він значніший за обсягом, ніж більшість його «колег». Проте і цей «горішок» ми розкусимо. Так, у цьому розділі ми пропонуємо вашій увазі детальний розбір заповнення додатка РІ.
  • Додаток ПЗ — пільгований прибуток Цей розділ спецвипуску буде цікавий виключно тим підприємствам-щасливчикам, які провадять види діяльності, звільнені від оподаткування ст. 142 і підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Саме до їх обов’язку входить подавати додаток ПЗ до податковоприбуткової декларації, в якому вони звітують про результати такої пільгованої діяльності. Інші суб’єкти господарювання зазначений додаток не заповнюють і до органів ДПСУ не подають.
  • Додаток АМ — амортизація Цей додаток законодавець зобов’язує заповнювати тільки суб’єктів господарювання, які розраховують «амортизаційні» різниці, встановлені пп. 138.1 і 138.2 ПКУ. А такими, нагадаємо, є високодохідники і малодохідники-добровольці*.
  • Додаток ЦП — цінні папери Додаток ЦП заповнюють ті платники, які здійснюють операції з продажу або іншого відчуження цінних паперів (ЦП) і розраховують «ціннопаперові» податковоприбуткові різниці за п. 141.2 ПКУ.
  • Додаток ПП — інформація про суми податкових пільг Додаток ПП — це новий додаток, який з’явився в декларації з податку на прибуток завдяки наказу № 481. Він призначений для розкриття інформації про пільги з податку на прибуток.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі