16.11.2020

Забезпечувальний платіж при оренді

Продовжуємо розмову про гарантійний платіж при оренді (початок див. на с. 15). Обговоримо наслідки отримання орендодавцем забезпечувального гарантійного платежу — того платежу, який є завдатком і підлягає поверненню орендареві після закінчення дії договору оренди.

Забезпечувальний платіж В орендодавця

ПДВ. Якщо платіж за останній місяць ніколи не зараховується в рахунок сплати орендної плати і підлягає поверненню після закінчення договору (тобто носить суто забезпечувальний характер), то за ним податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ не виникає. Адже операції з отримання орендодавцем від орендаря гарантійних платежів, що забезпечують виконання зобов’язань за договором оренди, не є об’єктом оподаткування ПДВ у розумінні п. 185.1 ПКУ (див. листи ДПСУ від 14.05.2020 р. № 2020/6/99-00-07-03-02-06/ІПК і від 27.11.2019 р. № 1575/6/99-00-07-03-02-15/ІПК).

Тому якщо за умовами договору оренди гарантійний платіж виконує виключно функцію засобу забезпечення зобов’язань і підлягає поверненню орендареві у кінці строку оренди, такий

забезпечувальний платіж не збільшує базу оподаткування ПДВ у орендодавця

Тобто коли гроші не зараховуються в рахунок сплати орендної плати, а повертаються орендареві після виконання зобов’язань, ПЗ з ПДВ у орендодавця у момент отримання гарантійного платежу не виникають. Не виникають вони й у тому випадку, якщо договір оренди розривається достроково або гарантійний платіж трансформується в штрафну санкцію.

Зовсім інша річ, якщо в процесі виконання договору оренди змінюється напрям використання забезпечувального платежу. І гарантійний платіж, який спочатку виконував функцію засобу забезпечення виконання зобов’язань за договором, йде в рахунок платежів за оренду. Датою такої зміни напряму використання гарантійного платежу (підписання додаткової угоди) орендодавець зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ на отриману суму (безумовно, за умови, що це перша подія): Дт 643 — Кт 641/ПДВ.

Бухоблік. Якщо за умовами договору гарантійний платіж підлягає поверненню орендареві, його отримання відображають проводкою: Дт 301, 311 — Кт 685 «Розрахунки з іншими кредиторами». Отриману гарантію показують на позабалансовому рахунку 06.

Для обліку довгострокових зобов’язань орендодавець може задіяти рахунок 55 «Інші довгострокові зобов’язання». Хоча можуть бути й інші варіанти. А грошову (монетарну) довгострокову кредиторську заборгованість оцінюють за їх теперішньою (дисконтованою) вартістю (п. 9 НП(С)БО 11 «Зобов’язання»). Детальніше про дисконтування див. «Податки & бухоблік», 2020, № 23, с. 11, № 62, с. 23.

При поверненні гарантійного платежу після закінчення строку договору оренди орендодавець робить запис: Дт 685 — Кт 301, 311.

Якщо оренда припиняється достроково і гарантійний платіж залишається у орендодавця як штрафна санкція, тоді його визнають іншим операційним доходом: Дт 685 — Кт 715.

І, звичайно ж, отримані гарантії списують із позабалансового обліку (Кт 06).

Податок на прибуток. Для прибуткових цілей орієнтир — бухгалтерський облік. Жодних різниць ПКУ не встановлює.

Забезпечувальний платіж в орендаря

ПДВ. Коли гарантійний платіж носить виключно забезпечувальний статус (тобто гроші не зараховуються в рахунок сплати орендної плати, а повертаються орендареві після закінчення строку оренди), такі виплати не є об’єктом оподаткування ПДВ. Тобто в орендаря не виникає право на податковий кредит (ПК).

Не буде в орендаря ПК й у тому випадку, коли гарантійний платіж набуде статусу штрафної санкції. Адже на суму штрафу ПДВ не нараховують. Відповідно ПН орендодавець не складає та в ЄРПН не реєструє.

Бухоблік. Якщо гарантійний платіж повертається назад орендареві, його перерахування орендодавцеві показують проводкою: Дт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» — Кт 301, 311.

Довгострокову дебіторку за перерахованим забезпечувальним платежем орендар обліковує на субрахунку 183 «Інша дебіторська заборгованість». За нормами п. 12 НП(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» у балансі її відображають за теперішньою вартістю.

Повернення після закінчення строку оренди раніше виданих коштів орендар відображає записом: Дт 301, 311 — Кт 377.

Якщо оренда припиняється достроково з вини орендаря, тоді гарантійний платіж отримує статус штрафної санкції.

Орендар включає його до складу інших операційних витрат: Дт 948 — Кт 377.

Податок на п рибуток. У прибутковому обліку гарантійні платежі відображають за правилами бухобліку. Коригування фінрезультату ПКУ не передбачає. Але коли гарантійний платіж перетворюється на штрафну санкцію, орендатор-високодохідник/малодохідник-доброволець повинен збільшити фінрезультат на суму витрат у вигляді штрафу (п.п. 140.5.11 ПКУ). Цю різницю він застосовує, якщо орендодавець є неплатником податку на прибуток (крім осіб платників ПДФО) або нульовиком.

Приклад. Підприємство (платник податку на прибуток і ПДВ) передало в оренду офісне приміщення строком на рік. Щомісячна сума орендних платежів становить 36 тис. грн (у тому числі ПДВ — 6 тис. грн). Договором оренди передбачена сплата гарантійного платежу в сумі 36 тис. грн, який підлягає поверненню після закінчення дії договору оренди. При достроковому розірванні договору з вини орендаря 50 % суми гарантійного платежу залишається в орендодавця як штрафна санкція, залишок повертається орендареві. Оренда припинена достроково.

Забезпечувальний гарантійний платіж при оренді

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

Дт

Кт

Облік у орендодавця

1

Отримано гарантійний платіж від орендаря

311

685

36000

2

Нараховано штрафні санкції за невиконання договірних зобов’язань

685

715

18000

3

Повернено орендареві залишок гарантійного платежу

685

311

18000

Облік у орендаря

1

Перераховано гарантійний платіж орендодавцеві

377

311

36000

2

Нараховано штрафні санкції за невиконання договірних зобов’язань

948

377

18000

3

Отримано від орендодавця невикористаний залишок гарантійного платежу

311

377

18000