Теми статей
Обрати теми

Ставка дисконту: Мінфін за вільний вибір!

Адамович Наталія, податковий експерт
Інформаційне повідомлення на сайті Мінфіну

* mof.gov.ua/storage/files/Інформаційне%20повідомлення_1.pdf

Висновок документа

Для дисконтування довгострокових дебіторки та кредиторки немає єдиної ставки дисконту на усі випадки. Як правило, це або ринкова ставка відсотка на аналогічні активи, а за її відсутності — базова ставка дисконту з урахуванням ризиків

Правила обліку довгострокових дебіторської заборгованості і зобов’язань, визначені в П(С)БО 10 і П(С)БО 11, не багатослівні: заборгованість відображають у балансі за теперішньою вартістю (дисконтованою сумою майбутніх платежів, необхідних для погашення такої заборгованості), яку визначають залежно від умов і виду заборгованості.

Враховуючи ці норми, а також орієнтуючись на принципи, прописані в інших стандартах, Мінфін проінформував, що ставка дисконту:

1) базується на ринковій ставці відсотка (до вирахування податку), що використовується в операціях з аналогічними активами, а за її відсутності — на ставці відсотка на можливі позики підприємства або розраховується за методом середньозваженої вартості капіталу підприємства;

2) як правило, складається з трьох компонентів: ставки на позикові кошти (винагороди кредитора за користування певною сумою на певний термін), ставки кредитного ризику (ризику, який враховує кредитор у разі неповернення позиченої суми) і очікуваної ставки інфляції.

А щоб правильно зорієнтувати підприємства у виборі ставки дисконту, Мінфін окремо виділив практичні аспекти визначення ставки дисконтування (залежно від ситуації на конкретному підприємстві.

1. Є позики (кредити) від фінустанов. Ставку дисконту приймаємо на рівні ринкової ставки відсотка за такими або подібними (за валютою, терміном, типом та іншими ознаками) позиками. Тобто для дисконтування використовуємо процентну ставку за аналогічними наявними у підприємства процентними позиковими інструментами. Причому, як пояснив Мінфін, засвідчити рівень ринкових ставок у певний період допоможуть статистичні дані банків, оприлюднені на офіційному вебсайті НБУ.

2. Немає позик (кредитів) від фінустанов. Ставку дисконту приймаємо на рівні:

— ставки відсотка на можливі позики, які може отримати (наприклад, є можливість взяти позику (кредит) в конкретному банку, тоді орієнтуємося на його процентні ставки, або;

— ставки, розрахованої за методом середньозваженої вартості капіталу підприємства.

3. Зазначена інформація відсутня. За основу беремо одну з безризикових ставок на аналогічний термін та умови (ставку дохідності за ОВДЗ або ставку відсотка за інвестиціями або банківськими депозитами) і коригуємо на ризики, пов’язані з такою заборгованістю. Види і величина ризиків у кожному конкретному випадку будуть різні (не забуваємо і про ризик, пов’язаний з СOVID-19). Їх підприємство визначає з урахуванням свого розміру, структури капіталу, ринку діяльності, конкуренції, рівня рентабельності і прогнозованості отримання прибутку. Для чого постійно повинен мати відповідну інформацію і робити (як саме, Мінфін не уточнює) фінрозрахунки.

Як бачимо, на відміну від податківців, які наполегливо рекомендують за ставку дисконта брати середньорічну облікову ставку рефінансування НБУ**, Мінфін за свободу її вибору.

** officevp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/print-397032.html

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі