05.10.2020

Забута (зайва) позначка про подання додатків

Подали з ПДВ-декларацією додаток Д2, але не поставили про нього позначку. А натомість помилково поставили позначку про Д3, який не подавали. Чи загрожує нам за це якась відповідальність?

Згідно з п. 48.3 ПКУ інформація про додатки, що додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною, належить до обов’язкових реквізитів декларації. Тобто за відсутності (чи зайвому проставлянні) позначки формально порушується порядок заповнення декларації.

Причому фіскали можуть відловити неточність одразу при отриманні декларації. Оскільки згідно з п. 49.8 ПКУ під час прийняття податкової звітності податківці зобов’язані перевірити наявність і достовірність заповнення в ній усіх обов’язкових реквізитів з пп. 48.3, 48.4 ПКУ. І якщо в них допущено помилки — направити платникові податків письмове повідомлення про відмову в прийнятті податкової декларації (із зазначенням причини цієї відмови) протягом 5 робочих днів з дня отримання декларації (п. 49.11 ПКУ).

Тому якщо ви подали декларацію завчасно й одразу ж виявили помилку ще до закінчення граничних строків, то краще, не чекаючи відмови контролерів у прийнятті декларації, подати її повторно з позначкою «Звітна нова». І в ній позначки про додатки проставити правильно.

Але що, коли помилку виявили після того, як граничні строки подання декларації минули? Чи поспішати виправляти помилку? У такому разі поспішати з виправленнями, загалом, немає сенсу. А треба почекати закінчення 5 робочих днів. Навіщо?

Якщо протягом таких 5 робочих днів надійде повідомлення, що декларація не прийнята (тобто звітність заповнена з порушеннями), її зареєструють в інформаційній системі органів ДПС з ознакою «Вважається неподаною» і зазначенням причин. Тобто тоді декларацію визнають неподаною. І за таке порушення світить штраф за неподання у розмірі 340 грн/ 1020 грн — за повторне порушення протягом року (п. 120.1 ПКУ). Нагадаємо, що від ПДВ-штрафів на карантині звільнень немає (див. п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), окрім штрафів за нереєстрацію ПН. Тоді єдиний вихід — наново подати ПДВ-звітність (п.п. 49.12.1 ПКУ). Причому її треба подати не як УР, а з позначкою «Звітна» (оскільки попередня декларація вважається неподаною).

Утім, можливо, податківці не стануть бракувати декларацію та чіплятися саме за цей недолік із (не)проставлянням позначок про додатки. В усякому разі до схожої ситуації, коли забули проставити позначки про подану фінансову звітність у декларації з податку на прибуток, податківці підходили зважено. І за основу брали не проставляння позначки, а власне подання потрібних додатків (вважаючи, що проставляння позначки — вторинне, а первинне все ж подання додатків). У зв’язку з цим контролери роз’яснювали, що за непроставляння позначки про подані додатки штрафних санкцій гл. 11 розд. II ПКУ не передбачено. Інша річ — якщо повинні були подати додатки разом з декларацією (при заповненні відповідних рядків), але їх не подали. Тоді декларація вважається неподаною і ситуація стає штрафонебезпечною (див. БЗ 102.22, що була чинною до 23.05.2020 р.).

Тому необхідно почекати 5 днів. І якщо протягом 5 робочих днів не надійде повідомлення про відмову в прийнятті декларації, то декларацію вважають прийнятою (п.п. 49.9.2 ПКУ). У такому разі можна нічого не робити. Адже декларацію прийняли, незважаючи на погрішність в обов’язковому реквізиті. Тому переподавати нову звітність у цьому випадку не потрібно*.

* Щоправда, трапляється, податківці відмовляють у прийнятті декларації навіть після другої квитанції. Але ці дії фіскалів незаконні (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 17 та 2019, № 32, с. 27).