07.09.2020

Чи можна подати декларацію достроково?

Директор і бухгалтер з жовтня йдуть у відпустку. Чи можна податкову звітність здати заздалегідь? Наприклад, вересневу декларацію з ПДВ подати 28 вересня?

За загальними правилами податкову звітність слід подати контролюючим органам в строки, обумовлені п. 49.18 ПКУ. Тому залежно від звітного періоду — місяць/квартал/рік — податкові декларації подають протягом 20/40/60 календарних днів після закінчення звітного періоду (місяця/кварталу/року). І якщо відзвітувати не пізніше таких граничних строків, то порушення не виникатиме. Причому за деяких обставин навіть ці строки можуть відсуватися (див. п. 102.6 ПКУ).

Що ж до, навпаки, дострокового подання звітності, то в ПКУ про це нічого не говориться. Хоча в окремих випадках відзвітувати достроково все ж виходить. Так, контролери погоджуються з можливістю дострокового подання декларацій, наприклад, при ліквідації.

Ліквідаційна звітність. Нагадаємо, що для платника податку на прибуток, який ліквідується, останнім звітним (податковим) періодом є період, на який припадає дата ліквідації (п.п. 137.4.3 ПКУ). Причому якихось спеціальних строків здавання останньої ліквідаційної декларації з податку на прибуток немає. А це означає, що подавати останню ліквідаційну звітність слід у загальному порядку: за підсумками періоду, в якому відбулася ліквідація, не пізніше загальних строків, встановлених п. 49.18 ПКУ.

Проте контролери з поданням останньої декларації дозволяють не зволікати, а відзвітувати раніше, не чекаючи закінчення періоду, у якому відбулася ліквідація. І пояснюють: якщо дата ліквідації припадає на середину звітного кварталу (року), платник може подати останню (ліквідаційну) декларацію достроково — ще до закінчення звітного (податкового) кварталу (року) ліквідації (БЗ 102.20.01; листи ДПСУ від 04.10.2019 р. № 581/6/99-00-07-02-02-15/ІПК і від 11.10.2019 р. № 740/6/99-00-07-02-02-15/ІПК). Тим паче, що ніяких операцій у ліквідованого платника до кінця періоду вже не буде.

Поточна звітність. Проте наш випадок — не ліквідаційний. Тому, швидше за все, ПЗ фіскалів дострокове подання декларації просто не пропустить. Особливо якщо врахувати, що «Дата подання» (обов’язковий реквізит згідно з п. 48.3 ПКУ), як пояснюють контролери, повинна відповідати даті фактичного подання декларації (БЗ 129.02). А виходить, звітний період ще не закінчився.

Хоча особливо сміливі платники можуть зважитися і спробувати подати декларацію достроково. І якщо надійдуть обидві квитанції: квитанція № 1 і квитанція № 2 (тобто не було відмови в прийнятті декларації), то декларацію вважають прийнятою. Адже саме друга квитанція є підтвердженням про прийняття (неприйняття) електронного документа контролюючим органом (п. 9 розд. II Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557). Щоправда, буває, податківці відмовляють в прийнятті декларації навіть після надходження другої квитанції. Але ці дії фіскалів незаконні (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 17 і 2019, № 32, с. 27).

А ось якщо отримаєте відмову і дострокову декларацію не приймуть, врахуйте: декларація вважається неподаною. Тому подати її у відведені строки доведеться наново, причому саме з відміткою «Звітна», а не «Уточнююча» і не «Звітна нова». Інакше можливі штрафи за неподання. Ну а оскільки ситуація делікатна і на рівному місці можна нажити собі проблем, з достроковим поданням податкової звітності краще не ризикувати.