01.04.2021

Що буде у квітні

Нова декларації з ПДВ. Ще 12 березня 2021 року набув чинності наказ Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131, яким вкотре за останні місці було оновлено форму ПН/РК, а також форму декларації з ПДВ (деталі — у «Податки & бухоблік», 2021, № 24).

Хоча декларацію з ПДВ й оновили в середині березня, однак використовувати її для звітування потрібно тільки при звітуванні за березень 2021 року. Тобто нову форму декларації з ПДВ слід буде вперше подати не пізніше 20.04.2021 р.

Вимоги до палива. Розширено перелік палива, на яке не поширюють вимоги еко-Техрегламенту, затвердженого постановою Кабміну від 01.08.2013 р. № 927. Відповідні зміни до цього Техрегламенту вніс Кабмін постановою від 23.09.2020 р. № 967. Так, з 22.04.2021 р. без дотримання вимог, визначених цим Регламентом, можна використовувати у діяльності та продавати (але тільки оптом) паливо, призначене для цілей дослідження й тестування, для обробки перед остаточним спалюванням та яке підлягатиме нафтопереробній обробці.

Перевірки. Регіональні управління Фонду соцстраху оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІ квартал 2021 року. Тому, щоб довідатися страхувальнику, чи завітає до них Фонд соцстраху у ІІ кварталі 2021 року для проведення планових перевірок щодо використання коштів цього Фонду, слід зазирнути в ці плани-графіки.

Шукайте їх на вебпорталах своїх регіональних Фондів соцстраху.

Оприлюднення фінзвітності. Настав час оприлюднювати фінзвітність підприємствам, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів), публічним акціонерним товариствам, суб’єктам природних монополій на загальнодержавному ринку та суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях. Ці суб’єкти зобов’язані оприлюднити річну фінзвітність та річну консолідовану фінзвітність разом з аудиторським висновком до 30 квітня. Зробити це слід на своїй вебсторінці (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством.

Детально про оприлюднення фінзвітності читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 21, с. 5.

Водійські права. З 6 квітня 2021 року при складання теоретичного іспиту у сервісних центрах МВС будуть використовувати нові екзаменаційні білети. Усі ці зміни будуть також внесені в онлайн-тренажер для перевірки знань, що розміщений на сайті Головного сервісного центру МВС.

Оновлення теоретичної частини іспиту має допомогти особам, які отримують права, оперативніше приймати правильні рішення за кермом автомобіля, оскільки в іспиті буде передбачено низку нових та цікавих дорожніх ситуацій, з якими часто стикаються водії. Крім того, усі білети будуть актуалізовані відповідно до чинного законодавства, а застарілі — усунуті.

Доходи фізосіб. Не пізніше 30.04.2021 р. фізособи-громадяни мають відзвітувати шляхом подання декларації про майновий стан і доходи отримані за 2020 рік. Детально про те, кому із громадян слід звітувати та як заповнити декларацію, читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 11, с. 23.

У цей строк, як наголошують фіскали, мають відзвітувати про отримані доходи у 2020 році і відеоблогери, які не зареєстровані як ФОП. А саме вони мають задекларувати дохід, отриманий від відеохостингу як нагороду за кількість переглядів відеоконтенту, і з такого доходу сплатити податок.

Карантин. Поки що карантин триває до кінця квітня 2021 року (постанова КМУ від 17.02.2021 р. № 104).

Отже, у квітні продовжиться дія введених раніше карантинних послаблень, а саме звільнення від нарахування штрафів і пені, призупинення строків давності за ст. 102 ПКУ, строків адміноскарження (окрім оскарження декларування відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ) та судового оскарження тощо. Детально про наслідки продовження карантину читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 60, с. 25 і 2021, № 17, с. 21.

Що стосується мораторію на податкові перевірки, то Кабмін скасував його дію для окремих податкових перевірок (зокрема, й щодо ЄСВ). Про законність такого скасування читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 28.