05.04.2021

Нові коди КОАТУУ і ф. № 20-ОПП

Податківці вимагають подати ф. № 20-ОПП з інформацією про зміну місцезнаходження об’єктів оподаткування внаслідок адмінтерреформи. Чи потрібно це робити, якщо жодних інших змін з ними не відбулося? Якщо так, то яким чином зазначати оновлену інформацію? (м. Красноград)

Дійсно, минулого року відбулася адміністративно-територіальна реформа, внаслідок чого утворилися нові райони і територіальні громади (див. постанову ВР від 17.07.2020 р. № 807-ІХ). Це прямо вплинуло на порядок заповнення тієї податкової звітності, де код КОАТУУ є обов’язковим реквізитом. Відповідь на запитання, який код КОАТУУ в ній зазначати, ви вже знаєте: слід орієнтуватися на код КОАТУУ виходячи з нового адміністративно-територіального поділу (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 30, № 15, с. 30).

У свою чергу адмінтерреформа вплинула також і на відомості про об’єкти оподаткування, які потрапляють до Єдиного банку даних через Повідомлення про об’єкти оподаткування (ф. № 20-ОПП). Адже в ньому має зазначатися інформація про адміністративну одиницю відповідно до КОАТУУ, де знаходиться об’єкт оподаткування. А саме: код за КОАТУУ у графі 6 та назва області, району та населеного пункту у графі 7.

Податківці у БЗ 116.11 роз’яснили так: якщо змінилась адміністративно-територіальна одиниця, на території якої знаходиться об’єкт оподаткування, ф. № 20-ОПП подається з ознакою «3» (зміна відомостей). При цьому у графах 6-7 зазначаються код та назва населеного пункту — адміністративного центру новоствореної територіальної громади згідно з КОАТУУ. Тобто податківці хочуть бачити у ф. № 20-ОПП код КОАТУУ адмінцентру територіальної громади, до якої наразі увійшов той населений пункт, де фактично розташований об’єкт оподаткування.

Якщо для прикладу взяти вихідні дані з «Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 30, то про зміну відомостей щодо опалювального котла, розташованого у с. Горошине колишнього Семенівського району Полтавської обл., подати ф. № 20-ОПП на вимогу податківців маємо так:

— у графі 2 проставити ознаку «3»;

— у графі 6 зазначити не код КОАТУУ с. Горошине, де фактично знаходиться котел, а код КОАТУУ с. Оболонь, яке є центром новоутвореної тергромади:

— у графі 7 зазначити «Полтавська обл., Кременчуцький р-н, с. Оболонь».

Чи слід дотримуватися цих вимог фіскалів? На наш погляд, тут усе залежить від того, чи можуть вони покарати вас за непослух. Якщо після утворення нової тергромади місце обліку об’єкта оподаткування в податковій не змінилося, ф. № 20-ОПП з оновленими даними можна не подавати. Якщо ж після адмінтерреформи об’єкт потрапив на облік до нової податкової, ф. № 20-ОПП щодо такого об’єкта варто подати.

Хоча у будь-якому разі відповідальності зараз нема, бо діє карантинний мораторій (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), і на штрафи за неподання ф. № 20-ОПП він теж поширюється (БЗ 116.12). Але все одно пам’ятайте про це.

Увага! Якщо вашим об’єктом оподаткування є земельна ділянка, порада податківців не спрацює. Адже код КОАТУУ (графа 6 ф. № 20-ОПП) є складовою кадастрового номера земділянки (графа 12 ф. № 20-ОПП). Тож при спробі подати ф. № 20-ОПП, заповнену як радять податківці, вам, напевне, видасть помилку через розбіжність даних.

І ще. Майте на увазі: після того, як замість кода КОАТУУ у ф. № 20-ОПП з’явиться відповідний реквізит згідно з Кодифікатором адмінтеродиниць*, що прийшов на заміну КОАТУУ, її доведеться переподати ще раз. Саме це випливає із вищезгаданої БЗ 116.11. Тож навіщо робити подвійну роботу? Можливо, є сенс почекати і подати ф. № 20-ОПП з інформацією про зміну адміністративної одиниці вже за новим Кодифікатором. Вирішувати вам.

* Затверджений наказом Мінрегіону від 26.11.2020 р. № 290.