Теми статей
Обрати теми

Код КОАТУУ в декларації з екоподатку

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство, що перебуває на обліку у Семенівській ДПІ, експлуатує джерело забруднення (опалювальний котел), розташоване у с. Горошине колишнього Семенівського району. Внаслідок адмінтерреформи район було ліквідовано, а на його території створено дві територіальні громади (ТГ) — Семенівську та Оболонську. До складу останньої увійшло с. Горошине. Підпорядкованість ДПІ при цьому залишилася без змін. Як належало заповнити у звітності з екоподатку дані про код КОАТУУ і як виправитися, якщо припустилися помилки?

Відповідно до приміток, що містяться у декларації з екоподатку і додатку 1 до неї:

1) у ряд. 7 ряд. 2 декларації слід вказувати код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцезнаходженням податкової, у якій підприємство перебуває на обліку як платник екоподатку. В нашому випадку — код КОАТУУ смт Семенівка;

2) у додатку 1 до декларації:

— у ряд. 3.1 ряд. 3 — узагалі-то, ті ж самі дані, що і в ряд. 7 ряд. 2 декларації;

— у ряд. 3.2 ряд. 3 — код органу місцевого самоврядування за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення. Якщо брати наш приклад, то слід вказувати код КОАТУУ Оболонської ТГ, оскільки с. Горошине тепер належить до цієї нової ТГ.

Але так ви мали заповнити декларацію за правилами, прописаними у ній самій. Фіскали ж наголошують (officevp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/452876.html), що через територіальну реформу робити це слід трохи інакше, а саме:

— у ряд. 7 ряд. 2 декларації — зазначити код КОАТУУ за місцезнаходженням контролюючого органу. Тобто тут все, як і раніше;

— у ряд. 3.1 ряд. 3 додатку 1 — вказати код КОАТУУ ТГ, у якій підприємство перебуває на обліку як платник екоподатку. Тобто, на думку фіскалів, тут ви маєте зазначити саме код ТГ, до якої належить населений пункт, де знаходиться джерело забруднення, а не код ТГ, де знаходяться фіскали (як того вимагає додаток до декларації);

— у ряд. 3.2 ряд. 3 додатка 1 — код КОАТУУ за місцем розміщення стаціонарного джерела забруднення. По суті, цей код є довідковим. Бо він не впливає на нарахування податку чи звітування, адже у цьому населеному пункті місцевої ради уже немає. Вона приєдналася до ради ТГ, інформацію про яку вказано у ряд. 3.1.

При цьому, на наш погляд, саме код із ряд. 3.1 додатка 1 є найважливішим. За ним буде розноситися нарахування податку в особовій картці платника.

Отже, може статися, як у нашому випадку, що у декларації з екоподатку і додатку 1 буде три різні коди КОАТУУ. У декларації буде вказано код Семенівської ТГ (де знаходиться податкова), а у додатку 1 у ряд. 3.1 — код КОАТУУ Оболонської ТГ (код органу самоврядування нової сформованої ТГ), у ряд. 3.2 — код КОАТУУ с. Горошине (тобто населеного пункту, де знаходиться джерело забруднення).

Якщо ви заповнили декларацію не так, як радять фіскали, то у вас могла виникнути недоїмка по Семенівській ТГ (бо саме її код ви за логікою заповнення декларації мали вказати в ряд. 3.1 додатка 1) та переплата по Оболонській ТГ (бо на її рахунки мали платити екоподаток з початку 2021 року).

Якщо так сталося, то вам слід виправитися. А саме — подати уточнюючу декларацію з двома додатками 1: у першому скоригувати в нуль нарахований податок за неправильним кодом у ряд. 3.1, у другому — нарахувати податок за ІV квартал за правильним кодом у ряд. 3.1, як це радять робити фіскали. Якщо це зробити, доки діє карантин, то вдасться уникнути штрафів.

Та про всяк випадок перед цим порадьтеся зі своїми місцевими податківцями. Щоб ненароком не наламати дров… ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі