Теми статей
Обрати теми

Новий-старий код КОАТУУ у звітності

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство має у власності земельні ділянки у різних населених пунктах (різні коди КОАТУУ). У 2020 році, щоб відзвітувати із земподатку, було подано дві декларації (окрема декларація за окремим кодом КОАТУУ). Через реформу обидва населених пункти увійшли до однієї територіальної громади (ТГ). Скільки річних декларацій із земподатку слід подати у 2021 році?

Проблема із визначенням коду КОАТУУ виникла на початку 2021 року. І пов’язана вона з:

1) адміністративно-територіальною реформою. У результаті цього утворились нові райони, а також ТГ;

2) затвердженням Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (наказ Мінрегіону від 26.11.2020 р. № 290). Він, як уже заявив Держстат (ukrstat.gov.ua/klasf/st_kls/op_koatuu_2016.htm), прийшов на заміну КОАТУУ.

Усе це в сукупності викликало запитання: як визначити код КОАТУУ при звітуванні у 2021 році?

Могло здатися, що код слід брати саме із нового Кодифікатора. Але до оновлення звітності це зробити не вийде, бо вказати новий 19-значний код у 10-значному полі не можна. Отже, для звітування у 2021 році слід використовувати код із старого КОАТУУ. Це підтвердили і столичні фіскали (kyivobl.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/451330.html). Водночас вони зауважили, що через територіальні зміни одні райони ліквідовано, а інші створено. Тому при поданні звітності у 2021 році потрібно вказувати у звітності нові коди КОАТУУ.

Про який новий код ідеться? Населений пункт як був у 2020 році до реформ, так ним і лишився у 2021 році. Але після реформи змінилося підпорядкування територій. Раніше кожний населений пункт (село) мав свою місцеву раду. І вона мала свій окремий бюджет. А щоб кошти були направлені до цього бюджету, платник мав подати декларацію і в ній вказати код КОАТУУ населеного пункту, в бюджет якого слід платити певний податок. Тому у 2020 році, коли земля знаходилася у різних населений пунктах, які підконтрольні одній податковій, слід було подавати дві декларації і платити податок на різні рахунки в різні бюджети.

Після утворення ТГ у цій частині відбулися зміни. Тепер немає бюджетів сіл, а є один бюджет на багато сіл — бюджет ТГ. Через це з початку 2021 року змінився орган влади, в бюджет якого мають іти місцеві податки (а також частина інших податків, наприклад екологічного).

Тому у 2021 році, щоб правильно скласти звітність, платник має вказувати не код населеного пункту, де розташований об’єкт (земля), за який сплачується податок, а код населеного пункту, що є адміністративним центром ТГ, до якої входить населений пункт, де знаходиться об’єкт оподаткування.

Тобто якщо земля знаходиться на території двох сіл, які входять в одну ТГ, то податок за всі землі слід відобразити у 2021 році у одній декларації (за КОАТУУ ТГ, до якої входять обидва села). Хоча в минулому році декларацій було дві.

І тільки якщо населені пункти (села) з початку 2021 року стали належати до різних ТГ, то і подавати слід окремі декларації. Цей підхід просувають податківці на місцях.

До речі, є випадки, коли населений пункт після реформи не те що втратив свою незалежність (увійшов у ТГ), а й потрапив до ТГ, яка підконтрольна іншій податковій, ніж було раніше.

Враховуючи такі зміни, радимо тим підприємствам, які розташовані на території щойно створеної ТГ, звернутися до своїх місцевих фіскалів за уточненням інформації щодо кодів КОАТУУ, які слід вказувати у декларації.

У того, хто неправильно відобразить код КОАТУУ у звітності, будуть великі проблеми. Щоб виправитися, доведеться знімати зобов’язання через уточнюючу декларацію за помилковим кодом КОАТУУ і подавати звітну із запізненням за правильним кодом КОАТУУ. Якщо це зробити, поки діє карантин, то хоча б вдасться уникнути штрафів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі