Теми статей
Обрати теми

Розбіжності у вазі в торговців металом

Адамович Наталія, податковий експерт
Спецпідприємство займається оптовим продажем відходів і металобрухту. При придбанні металобрухту фіксуються такі дані: грязна вага/засмічення/чиста вага. Ми оплачуємо постачальникові за чисту вагу. Далі при реалізації відбувається зважування і фіксуються такі ж дані: грязна вага/засміченість/чиста вага, і покупець так само оплачує за чисту вагу. За якою вагою прибуткувати металобрухт, якщо через різницю у вазі в постачальника і покупця та відсотка засміченості вага при придбанні металобрухту не збігається з вагою при реалізації? Куди списувати розбіжність у вазі? Як відобразити ці операції в обліку?

Придбання металобрухту

Придбання металобрухту для подальшого його продажу торговець в обліку відображає як придбання товарів (оптове торгове підприємство облік наявності і руху товарів веде на субрахунку 281 «Товари на складі»), орієнтуючись на норми пп. 5, 8 НП(С)БО 9. Тобто визнає металобрухт активом і зараховує на баланс за первісною вартістю, яка, у свою чергу, щонайменше складається із сум, що сплачуються згідно з договором постачальникові (продавцю) металобрухту.

Проте при оприбуткуванні металобрухту варто врахувати деякі особливості, пов’язані з його кількісним обліком, а саме з так званою різницею у вазі. Через різницю у вазі у постачальника і покупця та відсотка засміченості вага при придбанні металобрухту може не збігатися з вагою при реалізації.

Порядок приймання, зберігання металобрухту чорних і кольорових металів спеціалізованими підприємствами встановлюється відповідно до стандартів (ст. 4 Закону про металобрухт). Таким, зокрема, є ДСТУ 4121-2002 і п. 14.3 ДСТУ 3211:2009. Так-от, дотримуючись вимог цих стандартів, (!) приймання металобрухту спеціалізованим підприємством здійснюється за масою неттои тобто за так званою вагою чистого металу.

При цьому маса нетто металу (сплаву) в брухті і відходах кольорового і чорного металів розраховується як різниця між масою брутто і масою транспортного засобу або тари, з урахуванням відсотка засміченості (п. 7.5 ДСТУ 4121-2002 і п. 14.3 ДСТУ 3211:2009). Такий відсоток засміченості залежить від виду металобрухту, його характеристик, інших показників якості і визначається спеціалізованим підприємством під час приймання.

Спеціалізоване підприємство приймання промислового металобрухту оформляє Актом приймання із зазначенням найменування юридичної особи, кількості і джерела походження металобрухту (ст. 4 Закону про металобрухт). Крім того, в Акті приймання металобрухту зазначається вага грязна (брутто), відсоток засміченості і вага чиста (нетто) металобрухту, що реалізовується. При цьому до оплати підлягає саме чиста вага (нетто) металобрухту.

Врахуйте: оприбуткований як товар металобрухт відображають не лише в грошовому, але й у ваговому виразі, тобто прибуткують його фактичну кількість. Проте саме для облікових цілей

при зарахуванні у складі запасів (на субрахунку 281) спецпідприємство відображає металобрухт за його чистою вагою (за вагою нетто)

Тобто в тій вазі, за яку спецпідприємство сплачує грошові кошти за нього постачальникові.

При цьому боятися зависаючої різниці між фактичною вагою оприбуткованого на склад металобрухту і його ж обліковою чистою вагою (нетто) не варто. Різниця виникає тільки між вагою нетто і брутто однієї й тієї ж кількості металобрухту, що в обліку підприємства ніяк не відображається.

А оскільки в обліку така різниця не відображається, то й списувати по суті нічого.

Тому той факт, що торговець металобрухтом на субрахунок 281 зараховує металобрухт масою нетто (різницю між вагою брутто і відсотком засміченості) тієї ж кількості металобрухту, не повинен викликати питань щодо правильності його оприбуткування. У тому числі й при подальшому його продажі, хоч металобрухт може мати вже іншу чисту вагу нетто.

Продаж металобрухту

Коли спецпідприємство продає металобрухт далі ланцюжком, то вмикаються ті ж правила. Торговець передає покупцеві раніше оприбуткований металобрухт тією ж фактичною вагою (брутто). Покупець, у свою чергу, за вирахуванням вже свого відсотка засміченості металобрухту, визначає його «чисту» вагу (нетто), за яку здійснює оплату. Але фактично передача металобрухту відбулася в тій же кількості, що фіксується у виданому покупцем Акті приймання.

Так-от, орієнтуючись на Акт приймання, можна довести кількість відвантаженого металобрухту, попри те, що у документах за рахунок іншого відсотка засміченості його вага нетто виявиться іншою.

Оформлення Актів приймання металобрухту є обов’язковим. Ці документи повинні знаходитися у власника металобрухту та зберігатися протягом одного року (ст. 4 Закону про металобрухт).

В обліку операції з вибуття металобрухту відображаються як звичайний продаж товару. Тобто при відвантаженні металобрухту дохід відображається в сумі, яка дорівнює сумі грошових коштів, очікуваних до отримання (отриманих) за реалізований товар (металобрухт) на дату його відвантаження. І якщо перша подія відвантаження, то продавець повинен зробити запис: Дт 361 — Кт 702 «Дохід від реалізації товарів».

Одночасно з визнанням доходу від реалізації підприємство повинне відобразити в обліку списання собівартості реалізованого металобрухту (п. 7 НП(С)БО 16). Вартість металобрухту списується записом: Дт 902 «Собівартість реалізованих товарів» — Кт 281 за його обліковою вагою нетто. Водночас покупцеві відвантажується фактична кількість металобрухту за грязною вагою.

Облік придбання і продажу металобрухту в оптового торговця металобрухтом покажемо на прикладі.

Приклад. Спецпідприємство оприбуткувало металобрухт, який за Актом приймання склав: вага брутто 28 т; відсоток засміченості (3 %) 0,84 т; вага нетто 27,16 т х х 3000 грн/т, заплативши за нього 81480 грн.

Далі при подальшому відвантаженні металобрухту за актом приймання: вага брутто 28 т; відсоток засміченості (4 %) 1,12 т; вага нетто 26,88 т х 5000,00 грн/т, оплата отримана в сумі 134400 грн.

Облік придбання та реалізації в торговця металобрухтом

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

Придбання металобрухту

1

Отримано металобрухт за ціною 3000 грн за т

((брутто 28 т - (3 %) 0,84 т) х 3000 грн за т)

281

631

81480

2

Сплачено постачальнику гроші за прийнятий металобрухт

631

311

81480

Продаж металобрухту

3

Відвантажено металобрухт переробному підприємству за ціною 5000 грн за т

((брутто 28 т - (4 %) 1,12 т) х 5000 грн за т)

361

702

134400

4

Списано собівартість за відвантажений металобрухт

902

281

81480

5

Надійшла оплата за реалізований металобрухт

311

361

134400

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі