04.02.2021

Стаємо платниками сільгоспЄП

Щоб стати платниками сільгоспЄП, аграрії, як юрособи, так і ФОП, повинні не тільки дотримуватися певних вимог, а й проінформувати фіскалів про те, що вони у звітному році бажають працювати на сільгоспЄП. Про те, як це зробити у 2021 році, поговоримо далі.

Претендент на сільгоспЄП

У 2021 році, як і в минулому році, стати платниками сільгоспЄП можуть дві категорії суб’єктів господарювання:

— юридичні особи;

— фізичні особи — підприємці (далі — ФОП).

Для того щоб бути у 2021 році платниками сільгоспЄП, обидві категорії суб’єктів господарювання мають дотримуватися всіх вимог, які згадані у п.п. 4 п. 291.4 ПКУ.

При цьому для кожної окремої категорії суб’єктів господарювання, які у 2021 році можуть стати платниками сільгоспЄП, визначені свої вимоги. Порівняно із 2020 роком ці вимоги не змінилися. Нагадаємо їх у таблиці нижче.

Вимоги до претендентів на сільгоспЄП

Перелік вимог

до претендентів

Опис вимоги

1. Претендент-юрособа:

— повинен бути сільгосптоваро-виробником, який займається виробництвом сільгосппродукції

Аграрій-юрособа має займатися виробництвом сільгосппродукції (а саме продукції/товарів, що підпадають під визначення груп 1 — 24 УКТ ЗЕД, якщо такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції)) та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснювати операції з її постачання (пп. 14.1.235 та 14.1.234 ПКУ)

— повинен мати сільгоспчастку на рівні не менше 75 %

Щоб розрахувати таку частку, слід поділити суми виручки від реалізації сільгосппродукції на загальну суму доходу аграрія за попередній рік.

Нюанси розрахунку цієї частки шукайте у «Розраховуємо сільгоспчастку за 2020 рік» цього номера.

Зауважимо: юрособа може не дотриматися розміру частки на рівні 75 %, якщо причиною такого недотримання стали обставини непереборної сили (форс-мажор) (п.п. 298.8.4 ПКУ). При цьому факт настання таких обставин має підтверджуватися рішенням ВР АР Крим, обласних рад про наявність обставин непереборної сили та перелік суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин, де фігуруєте й ви. Таке рішення подають до податкової при наданні документів на підтвердження статусу платника сільгоспЄП.

Непереборною силою можна вважати й карантин, що діяв в Україні у 2020 році. Але навряд чи якась облрада надасть висновок аграрію, що недотримання такої частки виникло саме через карантин

— повинен мати у власності чи у користуванні сільгоспугіддя та/або землі водного фонду

При цьому йдеться про землі, на які належним чином оформлені права власності або користування, у тому числі взяті в оренду, отримані у користування на підставі договорів емфітевзису, сервітуту тощо.

Якщо в аграрія на жодну сільгоспземлю не оформлено право власності чи користування (не зареєстровано речові права на право власності чи користувнаня землею), то платником сільгоспЄП не стати. Оскільки в цьому випадку не буде в аграрія об’єкта для нарахування податку (деталі — «Розраховуємо сільгоспчастку за 2020 рік» цього номера)

— не повинен мати податкового боргу

Ідеться про податковий борг саме на 01.01.2021 р. До уваги не береться безнадійний податковий борг, який виник унаслідок дії обставин непереборної сили (п.п. 291.51.3 ПКУ)

2. Претендент-фізособа*:

— є сільгосптоваро-виробником

Аграрій має займатися виробництвом сільгосппродукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання (пп. 14.1.235 та 14.1.234 ПКУ)

— зареєстрований як фермерське господарство (ФГ) сімейного типу

Щоб бути ФГ сімейного типу, членами такого ФГ повинні бути лише члени сім’ї ФОП, який створив його, у визначенні ч. 2 ст. 3 СКУ.

Детально про те, як ФОП стати сімейним ФГ, читайте у «Податки & бухоблік», 2018, № 38 та 2019, № 42, с. 4

— займається виключно сільгоспдіяльністю

Тобто ФОП має здійснювати виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж. Тобто займатися виробництвом та постачанням інших видів продукції, крім сільськогосподарської, чи наданням послуг, у тому числі сільськогосподарських заборонено

— займається вирощуванням сільгосппродукції за місцем своєї податкової адреси

Тобто ФОП має право вирощувати сільгосппродукцію тільки на території органу місцевого самоврядування, де він зареєстрований як платник податків.

Водночас продавати (тобто здійснювати постачання) власновирощену сільгосппродукцію ФОП, який є сімейним ФГ, може будь-де

— не використовує працю найманих осіб

Тобто займатися вирощуванням сільгосппродукції має сам фермер і члени такого фермерського господарства (тобто члени його сім’ї). Найняти за трудовим договором звичайних фізосіб для виконання такої роботи він не може. Водночас якщо він укладе із звичайною фізособою цивільно-правовий договір на виконання певних сільгоспробіт, то це не буде вважатися порушенням вимог, що дають право бути платником сільгоспЄП. Але, укладаючи такий договір, слід пам’ятати, що такий договір не повинен мати ознак трудового. Якщо фіскали перекваліфікують такий договір у трудовий, то скинуть ФОП із сільгоспЄП

— має сільгоспугіддя та/або землі водного фонду

Водночас для ФОП установлено межі таких угідь. А саме площа сільгоспугіддя та/або землі водного фонду, що є у власності чи у користуванні членів ФГ, не повинна бути меншою 2 га і бути більшою 20 га. Якщо розмір площі більший, то ФОП, що створив ФГ, бути платником сільгоспЄП не вдасться

— не повинен мати податкового боргу

Ідеться про податковий борг саме на 01.01.2021 р. До уваги не береться безнадійний податковий борг, який виник унаслідок дії обставин непереборної сили (п.п. 291.51.3 ПКУ)

* Дотримуватися цих вимог ФОП мають як на момент переходу на сільгоспЄП, так і протягом усього періоду перебування на сільгоспЄП, тобто протягом усього року.

Заборона на сільгоспЄП

Якщо аграрій дотримується вищенаведених вимог, то, щоб стати платником сільгоспЄП, він ще має не займатися забороненими на сільгоспЄП видами діяльності. А саме йому заборонено (п.п. 291.51 ПКУ):

1) щоб у структурі доходів, отриманих від продажу сільгосппродукції, частка доходу від реалізації декоративних рослин (за винятком зрізаних квітів, вирощених на угіддях, які належать сільгосптоваровиробнику на праві власності або надані йому в користування, та продуктів їх переробки), диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра (крім хутрової сировини) перевищувала 50 % (п.п. 291.51.1 ПКУ);

2) займатися виробництвом підакцизних товарів, крім:

виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29 — 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, які використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції, вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових, вироблених та розлитих у споживчу тару малими виробництвами виноробної продукції з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва;

електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (за умови, що дохід від реалізації такої енергії не перевищує 25 % доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) такого суб’єкта господарювання).

Вимога про виробництво електроенергії стосується, напевно, тільки юросіб. Оскільки ФОП, який займається виробництвом не сільгосппродукції, бути платником сільгоспЄП апріорі не може. Ну, крім випадку, що така електроенергія використовується виключно ФОП на свої цілі.

Обираємо сільгоспЄП

Усім юрособами та ФОП, які дотримувалися вищенаведених вимог і не здійснювали заборонені види діяльності, щоб із початку 2021 року стати платниками сільгоспЄП, потрібно здійснити один крок. А саме вони мають самостійно обчислити суму податку станом на 1 січня і подати відповідному контролюючому органу відповідний пакет документів (пп. 295.9.1 та 298.8.1 ПКУ).

Звертаємо увагу, що подавати документи для обрання чи підтвердження статусу платника сільгоспЄП на конкретний рік слід з 2021 року не пізніше 20 лютого. До цього року постійно порушувалося питання, коли слід подати ці документи: до чи не пізніше цієї дати (у різних нормах ПКУ були різні граничні дати). У 2020 році в цьому питанні Закон № 466 поставив крапку: звітувати —не пізніше 20 лютого.

Враховуючи це, а також той факт, що 20 лютого припадає на вихідний день (субота),

граничним днем подання документів на обрання сільгоспЄП на 2021 рік є 22.02.2021 р.

Для обрання чи переходу на сільгоспЄП з 01.01.2021 р. у цей строк слід подати різним категоріям аграріїв різний пакет документів.

При цьому юрособи-аграрії подають декілька декларацій:

загальну декларацію та додатки до неї, а саме Розрахунок сліьгоспчастки та додаток 1 «Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок». Вона для юрособи буде одна і її подають органу ДПСУ за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку аграрія);

звітні декларації та додатки до неї, а саме Розрахунок сліьгоспчастки та додаток 1 «Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок». Кількість таких декларацій буде залежати від того, на території скількох органів місцевого самоврядування знаходяться землі аграрія. Річ у тому, що одна звітна декларація подається за землі, що знаходяться на одній території. Якщо виходити із форми декларації, то вони розташовані на території з одним кодом КОАТУУ.

До відома! Нещодавно Мінрегіон наказом від 26.11.2020 р. № 290 через зміни у територіальному устрої регіонів України затвердив Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад. Саме в ньому, а не в Класифікаторі об’єктів адміністративно-територіального устрою України (ДК 014 — 97), який затверджений наказом Держстандарту від 31.10.97 р. № 659 (КОАТУУ), тепер містяться коди та назви усіх адміністративно-територіальних об’єктів України.

Виходить, що тепер для того, щоб визначати, які землі знаходяться на одній території та мають потрапити до однієї звітної декларації, слід орієнтуватися на цей Класифікатор, а не на КОАТУУ? Але це викликає проблеми із заповненням звітності. До того ж у ПКУ йдеться про КОАТУУ (докладніше читайте «Як розрахувати сільгоспЄП» цього номера).

Звітні декларації юрособи подають органам ДПСУ за місцем розташування земділянок.

ФОП, які бажають бути платниками ЄП, подають тільки одну декларацію, а саме загальну декларацію та додатки до неї. Нова форма декларації (читайте «Як розрахувати сільгоспЄП» цього номера) має два додатки: додаток 1 «Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок» та додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

При заповненні старої форми декларації (а фіскали дозволять на 2021 рік подавати її) до декларації додають тільки додаток 1. Декларацію та додатки до неї подають органу ДПСУ за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку).