Теми статей
Обрати теми

Cтворюємо сімейні фермерські господарства правильно

Децюра Сергій, податковий експерт
Наказ Мінагрополітики від 05.04.2019 р. № 177

висновок документа

Нарешті з’явилася типова форма договору (декларації), необхідна для реєстрації сімейного фермерського господарства (ФГ), організованого на основі діяльності фізичної особи — підприємця (ФОП) та членів її сім’ї

Наприкінці минулого літа законодавці вирішили простимулювати створення та діяльність сімейних ФГ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 67, с. 3), надавши їм право:

— бути платником сільгоспЄП, тобто обрати 4 групу ЄП. Про те, як це зробити, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 6, с. 13 та № 8, с. 20;

— отримати держпідтримку у вигляді часткової сплати ЄСВ (від 10 % до 90 % мінімального страхового внеску) протягом 10 років за членів/голову сімейного ФГ (хоча й досі порядок надання такої підтримки, на жаль, не затверджений).

Що ж стосується стимулювання створення сімейних ФГ, то тоді ж у Законі про ФГ* з’явилася умова, що ФГ сімейного типу у статусі ФОП можуть бути засновані не тільки на підставі договору, а й на підставі декларації про створення ФГ (таку декларацію використовують лише ті сімейні ФГ, які створено однією фізособою). І до того ж визначено, що типові форми договору (декларації) про створення сімейного ФГ має затвердити Мінагрополітики.

* Закон України «Про фермерське господарство» від 19.07.2003 р. № 973-IV.

Втім, Мінагрополітики не поспішало виконувати покладений на нього обов’язок і затверджувати типову форму вищезгаданого договору (декларації).

Чекати на появу такого типового договору (декларації) довелося не багато не мало, а більш ніж 9 місяців після внесення вище згаданих змін до Закону про ФГ.

Річ у тім, що тільки наприкінці весни 2019 року Мінагрополітики наказом, що коментується, нарешті змогло затвердити Типову форму договору (декларації) про створення сімейного ФГ. Отже тільки з цього часу фізособи можуть при створенні сімейного ФГ із статусом ФОП використовувати саме Типову форму договору (декларації) про створення сімейного ФГ.

Типова форма такого договору містить всю необхідну інформацію, яку відповідно до п. 5 ст. 81 Закону про ФГ повинен мати такий договір. А саме в ньому виділено окремі розділи, в яких члени ФГ мають визначитися з порядком прийняття рішень та координації спільної діяльності, визначити правовий режим спільного майна та порядок покриття витрат та розподілу результатів (прибутку або збитків) діяльності між членами, порядок вступу і виходу з такого ФГ тощо.

Зауважимо, що за умовами типового договору (декларації) вийти із складу ФГ можна незалежно від згоди інших його членів. Для цього достатньо просто подати заяву про вихід і про повернення наданого ним майна для діяльності ФГ на адресу голови цього ФГ.

Окремий розділ у договорі присвячений трудовим відносинам у ФГ. Так, у ньому прямо вказано, що ФГ може залучати для виконання сезонних та окремих робіт інших громадян (які не є членами ФГ) за трудовим договором (контрактом). А от трудові відносини членів ФГ регулюються не трудовим законодавством, а умовами цього договору.

Укладати договір (декларацію) про створення ФГ можна або на конкретну кількість років або безстроково. При цьому такий договір (декларація) укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Укладається він не менше ніж у двох примірниках, один з яких залишається у матеріалах нотаріальної справи. Вносити зміни до цього договору (декларації) можна лише шляхом викладення його у новій редакції.

По суті поява типової форми договору (декларації) про створення сімейного ФГ дає право фізособі або переформатувати своє діюче ФГ у сімейне або створити нове сімейне ФГ і користуватися усіма перевагами, наданими їм законодавцями.

Наказ, що коментується, набрав чинності з 14 травня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі