11.02.2021

Помилка в НПО-звіті: як виправити?

Хоча облік у НПО, на перший погляд, може здаватися не таким вже й складним, проте від помилок ніхто не застрахований. Що як у неприбутковому Звіті виявили помилку? Як її виправити? Поговоримо про виправлення помилок детальніше.

Спершу зауважимо, що за порушення порядку заповнення НПО-звіту, у тому числі помилки в ньому, взагалі-то санкцій бути не може, оскільки немає затвердженого порядку заповнення Звіту. До того ж якщо неприбуткова організація не порушує НПО-умов, то жодних податкових зобов’язань у Звіті не з’явиться. А отже, і заниження податку не може бути.

Проте податківці за погрішності у Звіті застосовували до посадових осіб адмінштраф за ст. 1631 КУпАП за відсутність податкового обліку або порушення порядку його ведення в розмірі від 85 до 170 грн. Причому зі сплатою суттєвого судового збору в розмірі 0,2 прожиткового мінімуму (у 2021 році це: 2270 грн х 0,2 = 454 грн, за п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 р. № 3674-V). Оскільки такий адмінштраф накладається судом на підставі протоколів про адміністративні правопорушення, складені податковими органами (ст. 221, 255 КУпАП). А якщо помилка призвела до донарахування податку при перевірці, то контролери попереджали про штрафи за ст. 123 ПКУ (див. БЗ 102.22, що діяла до 01.01.2021 р.).

Тому помилки в неприбутковому Звіті краще усунути самостійно. Як?

Способи виправлень

Неприбутковий Звіт у розумінні п. 46.1 ПКУ є податковою декларацією. Тому помилки в ньому можна виправити за загальними правилами виправлення помилок у деклараціях, установленими ст. 50 ПКУ. Тобто будь-яким зручним способом (пп. «а», «б» п. 50.1 ПКУ):

— у складі поточного Звіті або

— за допомогою уточнюючого Звіту.

Звіт з відміткою «Звітний новий». По суті, це ще один можливий спосіб самовиправлення. Проте він годиться тільки для виправлення помилок за гарячими слідами. Так, якщо помилки виявили в уже поданому Звіті, але ще до закінчення граничного строку його подання (тобто в загальному випадку до закінчення відведених на подання річного Звіту 60 календарних днів, п. 49.18 ПКУ), то виправити їх можна, подавши повторно правильно заповнений Звіт з відміткою «Звітний новий».

Тоді раніше поданий помилковий «Звітний» Звіт визнають недійсним (йому присвоять ознаку «Історія подання»), а поданий «Звітний новий» Звіт з правильними даними приймуть до обліку (п. 4 гл. 4 розд. IV Порядку ведення органами ДФСУ оперативного обліку податків.., затвердженого наказом Мінфіну від 07.04.2016 р. № 422). Та все ж цей спосіб малозастосовний і частіше помилки виправляють іншими способами.

Поточний Звіт (додаток ВП)

Помилки можна виправити при складанні поточного Звіту. Для цього разом з поточним Звітом заповнюють додаток ВП.

І якщо слухняній НПО (яка нічого не порушує) необхідно виправити тільки помилки в доходах і витратах, то в додатку ВП заповнюють тільки таблицю 1 (частина I). До неї заносять правильні дані про доходи/витрати за уточнюваний період. Більше нічого в додатку ВП не заповнюють.

Якщо помилки допущені в частині II Звіту, то для їх виправлення в додатку ВП доведеться заповнити і таблицю 1, і таблицю 2. В останній (порівнюючи правильні показники з помилковими за уточнюваний період) виводять результат виправлення помилки: збільшення/зменшення податкового зобов’язання (ряд. 7). А якщо виникло заниження податку (недоплата), то також суму 5 %-го самоштрафу (ряд. 8) і пені (ряд. 9). Щоправда, врахуйте: при виправленні помилок, допущених і виправлених у карантинний період, самоштраф і пеня не нараховуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про самоштраф і пеню див. «Податки & бухоблік», 2020, № 79, с. 11 і 2019, № 12, с. 4.

При цьому дані рядків 7 — 9 додатка ВП переносять до частини «Виправлення помилок» (рядки 7 — 9) поточного НПО-звіту (БЗ 102.04).

Уточнюючий Звіт

Такий Звіт можна подати в будь-який момент — хоч відразу після того, як виявлено помилку. Врахуйте! При виправленні помилок через уточнюючий Звіт додаток ВП не складається і не подається.

А в цьому випадку за помилковий період подають НПО-звіт з відміткою «Уточнюючий» у правій верхній частині. Його заповнюють так, начебто в уточнюваному періоді не було допущено помилки. При цьому поля 2 і 3 вступної частини в уточнюючому Звіті заповнюють однаково — у них проставляють помилковий (уточнюваний) період, за який виправляються помилки (БЗ 102.20.02).

Якщо неприбуткова організація не порушує НПО-умов, і помилки виникли при відображенні сум доходів/витрат у частині I Звіту, то в уточнюючому Звіті заповнюють тільки частину I (до неї заносять правильні дані). А ось частину II і розділ «Виправлення помилок» в уточнюючому Звіті не заповнюють (БЗ 102.04).

Якщо необхідно виправити помилки, допущені в частині II Звіту, то в уточнюючому Звіті заповнюють:

— частину II — заносять правильні дані і

— розділ «Виправлення помилок» — відображають суму уточнення (збільшення/зменшення) податку на прибуток (ряд. 7), а якщо виникла недоплата, то в загальному випадку суму 3 %-го самоштрафу (ряд. 10) і пені (ряд. 9). Проте при виправленні помилок, допущених і виправлених у карантинний період, як зазначалося, самоштраф і пеня не нараховуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Якщо виникла недоплата, то її потрібно сплатити до подання уточнюючого Звіту.

Якщо помилки зачепили ще й фінзвітність, то з уточнюючим Звітом також подають виправлену фінзвітність (додаток ФЗ), про що проставляють відмітку в заключній частині уточнюючого Звіту.

Приклад. У НПО-звіті за 2019 рік виявлено помилку: в дохідному ряд. 1.9 забули відобразити відсотки за депозитом. У бухгалтерському обліку та фінансовій звітності помилки не виникло — відсотки обліковані в доходах, як належить.

Самостійно виявлену помилку вирішено виправити через уточнюючий Звіт.

Для цього складають уточнюючий неприбутковий Звіт за 2019 рік. У ньому заповнюють тільки частину I — так, начебто не було допущено помилки (в тому числі відображають відсотки за депозитом у ряд. 1.9).

Оскільки доходи і витрати НПО, що відображаються в частині I Звіту, не призводять до нарахування зобов’язання з податку на прибуток, то ні частину II, ні частину «Виправлення помилок» в уточнюючому Звіті заповнювати не потрібно.

Оскільки у фінансовій звітності помилки не виникло, її не потрібно повторно переподавати разом з уточнюючим Звітом. Проте відмітку про додаток ФЗ в уже поданому комплекті фінзвітності в заключній частині уточнюючого НПО-звіту радимо поставити.

Якщо податок сплачений помилково

І, нарешті, врахуйте: виправитися можна й у разі, якщо податок у розділі II Звіту задекларували і сплатили помилково. Швидше усунути помилку вийде через уточнюючий Звіт. Тоді при його заповненні:

— у ряд. 6 проставляють «нуль»;

— у ряд. 7 відображають зменшення податку зі знаком «-» (тобто знімають зобов’язання).

При цьому з уточнюючим Звітом можна подати доповнення (за п. 46.4 ПКУ) в довільній формі з поясненням обставин виправлення помилки і такого заповнення Звіту. Тоді в спеціальному полі заключної частини Звіту проставляють відмітку про подання доповнень (БЗ 102.04).