Теми статей
Обрати теми

Карантинні особливості виправлення податку на прибуток

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Карантин уніс свій внесок до податкового законодавства. Виправлення помилок, допущених у деклараціях з того чи іншого податку, — не виняток. Щоправда, щоб зрозуміти, як працює мораторій на застосування самоштрафу, потрібно не лише проаналізувати ПКУ, але й увімкнути логіку. Але, як виявляється, й цього замало. Думка податківців часто не відповідає ні ПКУ, ні логіці. Давайте розбиратися з виправленням податку на прибуток у карантинний період.

Карантин і самоштраф

Норму про карантинний мораторій установлено так: за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 по останній день місяця (включно), в якому завершується карантин, штрафні санкції не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Свого часу ми аналізували виправлення помилок у карантинному періоді*. Ще в «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 24 ми доходили висновку, що цей мораторій повинен поширюватися й на самоштраф. Згодом це підтвердили й податківці в декількох консультаціях (БЗ 132.01, 120.20.02).

* Під ним розуміється період з 1 березня по останній календарний місяця, в якому карантин закінчиться.

При цьому, як визначити, помилки яких періодів потрапляють під амністію, а яких — ні, в ПКУ не сказано. На наш погляд, потрібно виходити з такого принципу. Момент вчинення такого порушення, як заниження податку в декларації, пов’язаний не з конкретною датою, а з періодом, за який така декларація подається. Тому під амністію повинне підпадати виправлення помилок у деклараціях за ті періоди, які припадають на карантин.

З податку на прибуток (для квартальників) це — I квартал, півріччя, три квартали 2020 року (про рік — поки не відомо, але «ще не вечір» ☹). Хоча I квартал припав на карантин лише частково, податківці все одно амністували його (БЗ 102.20.02, див. «Податки & бухоблік», 2020, № 44, с. 24). На жаль, ця консультація на сьогодні не діє (втратила чинність 29.05.2020 р.). Але пов’язано це не зі зміною позиції податківців, а з продовженням карантинних норм Законом України від 13.05.2020 р. № 591-IX. На жаль, у свіжішій консультації (у тій же категорії 102.20.02) саме про І квартал не сказано, але, на наш погляд, суть не повинна змінитися.

Якщо ж помилку допущено в більш ранніх періодах, то, навіть якщо ви виправлятимете її в карантинному періоді, жодної амністії бути не повинно. Пояснення просте — порушення вчинено до введення карантину і ця помилка жодного стосунку до нього не має (див. табл. 1).

Таблиця 1. Вплив карантину на сплату самоштрафу

Період, у якому допущено помилку

Застосування самоштрафу

2019 рік і більш ранні періоди

Застосовується

I квартал, півріччя, три квартали 2020 року

Не застосовується

Доходимо висновку, що штрафна амністія прив’язана не до моменту виправлення помилки, а до періоду, в якому її допущено. Само собою, заповнення уточнюючої декларації без самоштрафу може бути не зрозуміле податківцями. Тому згідно з п. 46.4 ПКУ разом з нею слід подати пояснення в довільній формі з поясненням мотивів подання (це радять і податківці).

Версія ДПСУ

Вищевикладений висновок разом з п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ наштовхує на дуже важливий висновок:

коли б не була виправлена помилка цих періодів, штрафу бути не повинно

І не має значення, коли ми подали уточнюючу декларацію або додаток ВП — у карантинним періоді чи після нього. У п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ чітко сказано — штрафні санкції не застосовуються. Узагалі! Ніколи!

А що говорять із цього приводу податківці? У консультації БЗ 102.20.02 вони стверджують, що без самоштрафу можна виправитися тільки по останній день місяця (включно), в якому закінчується карантин.

Відчуваєте маніпуляцію? З ПКУ випливає, що самоштраф не застосовується при виправленні декларацій, які припадають на карантинний період. А податківці викривляють цю норму так, що самоштраф не застосовується при виправленні помилки в карантинному періоді! Але це зовсім різні речі.

При цьому вони обмежують помилкові декларації лише карантинним періодом (тобто декларації за 2019 рік і більш ранні періоди під амністію не потрапляють). Інакше кажучи, за їх логікою, для незастосування самоштрафу потрібно одночасне виконання двох умові:

1) помилку допущено в деклараціях, які припадають на карантинний період;

2) помилку виправлено в карантинний період.

У результаті порядок застосування амністії виглядатиме так, як наведено в табл. 2.

Таблиця 2. Вплив карантину на сплату самоштрафу, за версією ДПСУ

Період,

у якому допущено помилку

Виправлення

помилки

Застосування

самоштрафу

2019 рік і більш ранні періоди

У карантинному періоді

Застосовується

Після закінчення карантинного періоду

Застосовується

I квартал, півріччя, три квартали 2020 року

У карантинному періоді

Не застосовується

Після закінчення карантинного періоду

Застосовується

Інакше кажучи, якщо ви не хочете конфліктувати з податківцями, краще виправите помилку до кінця карантину.

Виправили, але не сплатили

Під амністію може потрапити ще одна ситуація. Послідовність дій при виправленні помилки загальновідома. Наприклад, якщо помилку виправляємо через уточнюючу декларацію, то перед її поданням потрібно сплатити суму недоплати і штраф у розмірі 3 відсотків від суми недоплати (абз. 4 п. 50.1 ПКУ). Якщо ж подати уточненку, але не сплатити самоштрафу та/або недоплати, то відбудеться порушення встановленого порядку, яке штрафується згідно з п. 120.2 ПКУ (ср. ). Розмір штрафу — 5 відсотків від суми самостійно нарахованого заниження податкового зобов’язання (недоплати)

Так ось, якщо така ситуація відбулася в карантинному періоді, то цей штраф застосовуватися не повинен (з чим згодні й податківці, див. запитання 4 інформаційного листа ДПСУ від 20.03.2020 р. № 7).

Податок на репатріацію і дивідендний аванс

Вище ми говорили про традиційні помилки в обчисленні податку на прибуток. Але є ще специфічні випадки: податок на доходи нерезидента (п. 141.4 ПКУ) та авансовий внесок при виплаті дивідендів (п. 57.11 ПКУ). Тут платіж прив’язаний якраз до конкретної дати: його потрібно сплатити при виплаті доходу/дивідендів.

Податок на репатріацію. Якщо ви нарахували цей платіж, правильно заповнили декларацію, але не сплатили його, то, схоже, жодні маніпуляції з виправленням помилки не допоможуть.

Але не варто впадати у відчай, на допомогу може прийти карантинна амністія. Момент вчинення порушення — дата, коли ви повинні були сплатити податок, але не зробили цього. Тому якщо вона припадає на період з 1 березня до останнього дня місяця, в якому закінчиться карантин, то податківці не зможуть застосувати штраф згідно з п. 127.1 ПКУ (не виключено, що податківці не будуть застосовувати штраф, тільки якщо податок буде сплачено до кінця карантинного періоду).

Якщо ж ви ще й викривили суму податку на репатріацію в декларації, то це буде звичайна помилка в декларації, яку податківці дозволяють виправити (детальніше про виправлення див. «Репатріація й аванс з дивідендів: порядок виправлення та відповідальність»). Тобто момент вчинення цього порушення визначається в загальному порядку, проблеми з яким ми описали вище.

Авансовий внесок. Тут трохи складніше. Тільки сплачена сума може піти у зменшення податку на прибуток. Її й відображають у декларації. Тому якщо ви не сплатили аванс, але поставили його у зменшення податку на прибуток, то це, знову-таки, звичайна помилка в декларації, з тими ж описаними проблемами.

Пеня

Узагалі нарахування пені при виправленні помилки — питання спірне. Якщо чітко дотримуватися ПКУ, то пеня буде тільки в тому випадку, якщо платник подасть уточненку, але не сплатить протягом 90 днів суму за нею. Але довести це податківцям буде непросто. Тому далі дотримуватимемося їх версії. Так ось, у карантинному періоді є свої послаблення.

Пеня не нараховується, а нарахована, але не сплачена підлягає списанню.

Ми цю норму розуміємо так:

— якщо 90 днів (з п.п. 129.1.3 і п. 129.4 ПКУ) закінчилися до 1 березня, то пеня буде нарахована за період: (1) з 91 дня до 1 березня і (2) з першого дня місяця, що настає за тим, у якому закінчено карантин (якщо в карантинному періоді помилка не буде виправлена);

— якщо 90 днів закінчилися в карантинний період, але помилка буде виправлена після нього, то пеня буде нарахована з першого дня місяця, що настає за тим, у якому закінчено карантин;

— якщо ж і закінчення 90 днів, і виправлення помилки припало на карантинний період, то пені не буде зовсім.

Тобто не має значення, коли ви виправите помилку — під час карантину чи після. Карантинний період у будь-якому випадку випадає з періоду нарахування пені.

висновки

  • При виправленні податку на прибуток самоштраф не повинен застосовуватися після виправлення декларацій за I квартал, півріччя, три квартали 2020 року.
  • Податківці наполягають, що для застосування карантинної амністії виправити помилку потрібно неодмінно до кінця карантинного періоду.
  • Пеня за період карантину не нараховується, а нарахована, але не сплачена підлягає списанню.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі