01.02.2021

Що буде у лютому

Нові акцизні накладні. Мінфін наказом від 29.11.2020 р. № 729 оновив форми акцизних накладних (АН). Ці зміни стосуються як форми «П» (для платників пального акцизу), так і форми «С», а також розрахунків коригування до АН.

Не забув Мінфін оновити і форми Заявок на поповнення (коригування) залишків пального та спирту, а також виклав у новій редакції Порядок заповнення цих документів тощо.

Нові форми АН і РК почали діяти з 27.01.2021 р. І вже доступні у електронному кабінеті.

Детально про ці нововведення читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 7, с. 16.

Безпека харчових продуктів. З 4 лютого з подачі МОЗ (наказ від 22.05.2020 р. № 1238) почнуть діяти оновлені державні санітарні правила і норми щодо максимально допустимих рівнів окремих забруднювачів у харчових продуктах (ДСанПіН). Ці правила встановлюють нові вимоги до вмісту нітратів, свинцю, ртуті, мікотоксинів, металів тощо у продуктах харчування. Затвердженням цих правил МОЗ адаптував вимоги до продуктів харчування до вимог ЄС (Регламенту ЄС № 1881/2006).

Зокрема врегульовано норми до кількості нітратів в окремих видах листкових салатів (руколи тощо); кількості мікотоксинів в горіхах тощо.

Нові вимоги мають дотримувати всі оператори ринку харчових продуктів, які здійснюють первинне виробництво, виробництво, реалізацію та/або обіг харчових продуктів.

Перевантаження транзитних продуктів. З 28 лютого почне діяти новий порядок перевантаження вантажу з продуктами у випадку виходу з ладу транспортного засобу або неможливості його використання з інших поважних причин на інший транспортний засіб при здійсненні транзитного перевезення продуктів харчування через митну територію України (наказ Мінекономрозвитку від 13.10.2020 р. № 2043).

Звітування на рік уперед. Платники податку на майно (плати за землю, податку на нерухоме майно і транспортного податку), а також агротоваровиробники, які у 2021 році бажають бути платниками сільгоспЄП, повинні подати звітність на рік уперед не пізніше 20 лютого 2021 року. Оскільки граничний день подання цієї річної звітності припадає на вихідний (20 лютого — субота), то останнім днем подання звітності з цих податків є 22.02.2021 р.

Крім того, з початку лютого власники нових (не старше 5 років) люксових автівок зможуть відшукати на сайті Мінекономрозвитку інформацію про те, чи потрапляє їх авто під оподаткування транспортним податком. Річ у тім, що перелік транспортних засобів, які є об’єктом оподаткування цим податком на 2021 рік, має з’явитися на цьому сайті до 1 лютого.

Детально про правила стягнення майнових податків читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 8.

Карантин. На сьогодні відомо, що карантин триватиме до кінця лютого. Водночас існує інформація, що його продовжать до кінця березня.

А поки що нагадаємо, що і в лютому продовжиться дія введених раніше карантинних норм, а саме звільнення від нарахування штрафів і пені, мораторію на проведення різних видів перевірок (хоча уже давно є ініціатива, щоб цей мораторій скасувати), а також строки давності за ст. 102 ПКУ, строки адміноскарження (окрім оскарження декларування відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ) та судового оскарження тощо.

Детально про наслідки продовження карантину читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 60, с. 25.

Інвалідний норматив. До кінця лютого роботодавці мають підрахувати, чи виконали вони у минулому році норматив працевлаштування осіб з інвалідністю, і не пізніше 1 березня подати Звіт про зайнятість і працевлаштування таких осіб. Про те, на що слід звернути увагу при його складанні, читайте в статті«Особи з інвалідністю: звітуємо про працевлаштування» цього номера.