29.07.2021

Пільги з інших податків для підприємств осіб з інвалідністю

Безумовно, два «найсолодші пиріжки» — це пільги з ПДВ і з прибутку. Але на цьому державна підтримка підприємств, заснованих особами з інвалідністю, передбачена ст. 141 Закону № 875, не закінчується. Є ще низка пільг, якими такі підприємства можуть успішно користуватися. У цій статті нагадаємо деякі з них.

Йтиметься про податок на майно, який об’єднує в собі три податки. Це (див. ст. 265 ПКУ):

(1) податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

(2) плата за землю;

(3) транспортний податок.

Окремо відносно кожного з цих податків ми і розглянемо можливість застосування підприємством осіб з інвалідністю пільг.

Транспортний податок. Одразу скажемо, що відносно сплати цього податку чинне законодавство жодних пільг підприємствам осіб з інвалідністю, як, втім, і іншим платникам, не передбачає. Що стосується двох інших складових, то на деякі послаблення розраховувати можна (детально про «майнові» податки див. «Податки & бухоблік», 2021, № 8).

«Нерухомий» податок. Сплачують цей податок як фізичні, так і юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які володіють об’єктами житлової та/або нежитлової нерухомості (п.п. 266.1.1 ПКУ). Визначальним критерієм, за яким юрособа відноситься до платників «нерухомого» податку, є наявність права власності на об’єкт нерухомості.

При цьому важливо:

об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що знаходяться у власності громадських об’єднань осіб з інвалідністю, не є об’єктом оподаткування

Про це прямо сказано в п.п. «з» п.п. 266.2.2 ПКУ.

Зауважимо: звичайна пільга — це не те ж саме, що відсутність об’єкта оподаткування. Нерухомість, на яку надана пільга, продовжує бути об’єктом оподаткування, а отже, на таку нерухомість треба подавати декларацію (106.07 БЗ). У додатках до «нерухомої» декларації навіть є спеціальні графи (гр. 17 — 19 у додатку 1 і гр. 16 — 18 у додатку 2), передбачені, щоб відображати розмір і суму пільги, а також її код згідно з актуальним Довідником № 104/1. Детально про заповнення «нерухомої» декларації див. «Податки & бухоблік», 2020, № 12, с. 5. А ось несплату «нерухомого» податку згідно з п.п. 266.2.2 ПКУ не можна визнати «податковою» пільгою. До речі, непрямо такий висновок випливає з Довідників № 104/1 і 104/2, адже такої пільги там просто немає. Оскільки у підприємств осіб з інвалідністю відсутній об’єкт оподаткування, то подавати декларацію з податку на нерухоме майно їм не треба. З цим погоджуються і фіскали (106.07 БЗ).

І ще один важливий момент: відносно нерухомості, що знаходиться у власності громадських об’єднань осіб з інвалідністю, ніяких додаткових умов щодо «необ’єктності» таких об’єктів ПКУ не висуває. Тобто:

— підприємству осіб з інвалідністю не треба отримувати відповідного дозволу на отримання пільги, як, наприклад, у випадку зі сплатою земподатку;

— не має значення, користується цією нерухомістю саме підприємство осіб з інвалідністю або здає її в оренду третім особам — у будь-якому випадку «нерухомий» податок воно не платить.

Інакше йдуть справи відносно плати за землю.

Плата за землю. Вона може стягуватися у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної форми власності.

Відразу скажемо: ніякої пільги відносно сплати орендної плати у підприємства осіб з інвалідністю немає.

А ось від сплати земельного податку для громадських об’єднань осіб з інвалідністю звільнення передбачено п.п. 282.1.2 ПКУ. Оскільки йдеться про надання пільги зі сплати земельного податку, то,

з метою використання такого права, підприємству осіб з інвалідністю слід отримувати відповідний Дозвіл (абзац другий п.п. 282.1.2 ПКУ)

Тому підприємству необхідно дотримуватися обов’язкових умов:

1) протягом попереднього календарного місяця кількість осіб з інвалідністю, що мають там основне місце роботи, повинна складати не менше 50 % середньосписочної чисельності штатних працівників облікового складу;

2) фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю протягом звітного періоду має бути не менше 25 % суми загальних витрат на оплату праці.

Тобто з цього випливає, що громадська організація осіб з інвалідністю повинна постійно (щомісячно) контролювати дотримання вимог, які надають право на пільгу.

У разі порушення вимог цієї норми вказані громадські об’єднання осіб з інвалідністю, їх підприємства та організації зобов’язані сплатити суми податку за відповідний період, проіндексовані з урахуванням інфляції, а також штрафні санкції згідно із законодавством.

Також майте на увазі: підприємство позбавляється пільги з податку за землі, які надані в оренду або знаходяться під будинками і спорудами, переданими в оренду (п. 284.3 ПКУ).

Зауважте: за загальними правилами пільговики із земельного податку все одно є платниками земельного податку. Тобто вони повинні подавати «земельну» декларацію. Причому навіть якщо від земподатку звільнені усі земділянки платника, у декларації слід вказувати «нуль» (див. лист ДПСУ від 19.12.2019 р. № 1982/6/99-00-04-04-03-15/ІПК).

Зверніть увагу: якщо ви порушуєте обмежувальні критерії, то втрачаєте право на пільгу. У такому випадку, якщо подаєте декларацію по землі річну, доведеться подати УР. А ось якщо місячну — то все простіше, з місяця втрати пільги, заповнюєте декларацію в загальному порядку. Тому в деяких випадках підприємству простіше вибрати місячний період звітності по землі. Наприклад, місячний період підійде:

— тим, у кого є високі ризики протягом року порушити критерії для отримання пільги;

— у разі, коли протягом року плануєте розірвати або укласти договір оренди землі;

— якщо дозвіл на пільгу наданий не на увесь рік.

Втім, якщо складання уточнюючої декларації для вас не становить труднощів, можна використати і річний порядок звітності.

Отже, громадські об’єднання осіб з інвалідністю, що мають право на пільги зі сплати земподатку, не звільняються від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельний податок не стягується через застосування податкових пільг (див. 111.05 БЗ).

При цьому в декларації з плати за землю у графі 14 вказується код відповідної пільги. Згідно з Довідником № 104/1 для підприємств осіб з інвалідністю — це 18010585. Детально про заповнення декларації з плати за землю див. «Податки & бухоблік», 2021, № 8, с. 8.

Висновки

  • Підприємства осіб з інвалідністю за об’єкти житлової і нежитлової нерухомості, що знаходяться у них у власності, «нерухомий» податок не платять і декларацію не подають.
  • Для отримання звільнення від сплати земподатку необхідно отримувати відповідний Дозвіл.