29.07.2021

ФОП установлена інвалідність: що з ПДФО, ЄП, ЄСВ?

Якщо особа з інвалідністю займається підприємницькою діяльністю, звичайно, для неї важливими є відповіді на запитання: які пільги у сфері оподаткування для неї підготувала держава? Чи є вони взагалі? Давайте розбиратися.

Загальна система / єдиний податок

Для підприємців на загальній системі у сфері сплати ПФДО і ВЗ жодних пільг ПКУ не надає. Порядок сплати ПДФО і ВЗ для них такий самий, як і для всіх інших загальносистемників.

Пільг зі сплати єдиного податку для осіб з інвалідністю в ПКУ також не передбачили.

ФОП і наймані працівники. Якщо у ФОП, якому встановлена інвалідність, є наймані працівники, то в загальному випадку він повинен застосовувати ставку ЄСВ для них 22 %, а для працівників з інвалідністю ставка ЄСВ — 8,41 %.

Тобто за найманих працівників ФОП, якому встановлена інвалідність, нараховує і сплачує ЄСВ на загальних підставах.

ЄСВ «за себе»

Із сплатою ЄСВ «за себе» у ФОП, які мають інвалідність, справи йдуть набагато краще, ніж із ПДФО, ВЗ, ЄП.

Так, абсолютно всі ФОП незалежно від системи оподаткування звільняються від сплати ЄСВ «за себе», якщо вони є особами з інвалідністю (незалежно від отримання ними пенсії або соціальної допомоги).

Причому встановлена група інвалідності значення не має

З якого періоду працює звільнення? Підприємець, який має інвалідність та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати ЄСВ «за себе» з наступного місяця після отримання такого статусу (201.04 БЗ).

Тобто за той місяць, в якому встановлена інвалідність, ЄСВ сплачувати треба (якщо немає інших причин для звільнення від ЄСВ). Пояснюється це тим, що пропорційний розрахунок бази нарахування ЄСВ для цієї категорії платників Законом № 2464 не передбачений.

А чи треба повідомляти податківців про те, що ФОП отримав право не платити ЄСВ «за себе»?

Якщо підприємець є особою з інвалідністю та отримує пенсію, то йому повідомляти контролюючий орган про встановлення статусу особи з інвалідністю не треба. Те ж стосується і випадку, коли особа з інвалідністю реєструється ФОП, уже перебуваючи у статусі «особи з інвалідністю» з пенсією.

Інша річ, якщо ФОП має інвалідність і отримує соціальну допомогу від Фонду соціального страхування або Управління праці та соціального захисту населення.

У цьому випадку підтвердженням встановлення інвалідності буде довідка до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

Копію цієї довідки треба надати до контролюючого органу за місцем реєстрації (201.04.02 БЗ).

Якщо статус «особа з інвалідністю» втрачено. Якщо ФОП утратив статус «особа з інвалідністю», то в цьому разі ЄСВ за той місяць, в якому статус було втрачено, сплачується на загальних підставах (201.04.02 БЗ).

ЄСВ-звітність. Оскільки ФОП — особа з інвалідністю звільнений від сплати ЄСВ, чи означає це, що він також звільняється і від необхідності подавати ЄСВ-звітність за себе (тобто не повинен заповнювати додаток 1 до єдиноподаткової/загальносистемної декларації)?

Тут потрібно розрізняти дві ситуації:

1) коли ФОП мав статус «особа з інвалідністю» весь звітний рік або вже з моменту держреєстрації, якщо така держреєстрація відбулася у звітному періоді.

У цьому разі такі особи не повинні подавати ЄСВ-додаток 1. Зокрема, аналогічні роз’яснення містяться в підкатегорії 107.01.07 БЗ для єдиноподатників. І, ймовірніше, той же підхід збережеться і для загальносистемників;

2) якщо ФОП протягом року набув або втратив статус «особи з інвалідністю».

У цьому разі у звітному році в такого ФОП можуть бути місяці, за які він зобов’язаний був сплачувати ЄСВ, якщо, звісно, не було підстав не сплачувати ЄСВ «за себе» весь рік.

Так, наприклад, у ФОП у звітному році можуть бути місяці, за які він зобов’язаний сплатити ЄСВ, а саме місяці без статусу особи з інвалідністю + місяць набуття/втрати такого статусу.

А оскільки є місяці, за які треба сплатити ЄСВ, отже, за них потрібно відповідним чином відзвітувати, подавши додаток 1 до декларації.

До речі, на практиці нерідко трапляються ситуації, коли ФОП не знав, що звільнений від сплати ЄСВ у зв’язку з інвалідністю, і сплачував ЄСВ за себе. Як бути в цьому разі?

Тут багато що залежить від того, чи встиг ФОП відзвітувати за цей період і подати додаток 1 до декларації єдиноподатника або загальносистемника.

Якщо ФОП відзвітувати ще не встиг, проблем бути не повинно. Для повернення таких сум скористайтеся Порядком зарахування у рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженим наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. № 6. Про те, як він працює, ми детально розповідали в «Податки & бухоблік», 2020, № 97, с. 6.

Повернення помилково/надміру сплачених коштів відбувається на підставі відповідної заяви суб’єкта господарювання.

Причому в цьому разі її обов’язково треба подати за формою, визначеною в додатку 1 до Порядку № 6.

А ось ще одна ситуація:

ФОП, маючи інвалідність, помилково подав Звіт з ЄСВ, зазначивши суму зобов’язань. Чи можна виправитися і зняти ці суми?

Податківці наполягають на тому, що ФОП, подавши за себе ЄСВ-звіт, у такий спосіб самостійно визначив собі базу нарахування ЄСВ.

А оскільки база нарахування і сума сплати ЄСВ визначені самостійно, то в них нібито відсутні підстави для зняття нарахування таких зобов’язань зі сплати ЄСВ.

Але податківці в цьому разі, звичайно, не праві.

Подання звітності з ЄСВ підприємцем, звільненим від сплати ЄСВ, не говорить про добровільну участь особи в системі загальнообов’язкового соцстрахування і не створює для нього жодних обов’язків перед податковими органами. А факт подання звітності з ЄСВ не робить такого ФОП платником ЄСВ-внесків. Але в цій ситуації сперечатися з податківцями доведеться в суді.

Детальніше ці питання ми розглядали в статті «Якщо у Звіті з ЄСВ за себе помилка або він поданий звільненцем», «Податки & бухоблік», 2021, № 56.

Інвалідний норматив

І ще один момент, про який, мабуть, доречно буде згадати в цій статті. Стосується він ФОП з інвалідністю, які використовують працю найманих працівників. Як відомо, такі ФОП повинні дотримуватися інвалідного нормативу. Причому на загальних підставах.

Але фішка в тому, що вони можуть самі себе зарахувати у виконання інвалідного нормативу, встановленого їм як роботодавцям (п. 7 Інструкції № 591). Тобто такі ФОП можуть збільшити значення в рядку 02 Звіту за ф. № 10-ПОІ на одиницю, порахувавши самих себе.