Теми статей
Обрати теми

Як повернути помилково сплачений ЄСВ

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Кожен має право на помилку, головне — вміти вчасно її виправити. На практиці трапляються випадки, коли сплачено надміру чи помилково суму ЄСВ або кошти перераховано на неналежний рахунок для сплати ЄСВ. Чи можливо повернути переплату або зарахувати її в рахунок майбутніх платежів? Про це читайте в статті.

Якщо ЄСВ був сплачений помилково, законодавство визначає два шляхи вирішення цього питання (ч. 13 ст. 9 Закону № 2464): зарахування сум помилково сплаченого ЄСВ у рахунок майбутніх платежів або повернення ЄСВ у порядку та строки, визначені законодавством. Механізм реалізації цих дій визначає Порядок № 6.

Зарахування в рахунок майбутніх платежів

Зарахування сум помилково сплаченого ЄСВ у рахунок майбутніх платежів здійснюємо у разі, коли єдиний внесок сплатили на відповідний рахунок для сплати ЄСВ, але в надмірному розмірі. Такий залік здійснюється автоматично у порядку календарної черговості виникнення зобов’язань з ЄСВ (п. 4 Порядку № 6) та не потребує від роботодавця жодних дій.

Повернення коштів

Випадки повернення. Випадки, коли можливе повернення помилково сплачених коштів, визначені в п. 5 Порядку № 6. Це:

1) надмірна або помилкова сплата сум ЄСВ та/або фінансових санкцій на відповідний рахунок для сплати ЄСВ;

2) помилкова сплата сум ЄСВ та/або фінансових санкцій на невідповідний рахунок для сплати ЄСВ;

3) помилкова сплата сум ЄСВ або фінсанкцій на рахунок з обліку доходів бюджету (не призначений для зарахування ЄСВ);

4) помилкова сплата сум податкових зобов’язань з податків, зборів, штрафних санкцій (фінансових санкцій) та пені, що передбачені ПКУ, на рахунок для сплати ЄСВ.

Для повернення надміру або помилково сплачених коштів у будь-якому з цих випадків подаємо до податкової служби заяву. Порядок № 6 визначає, коли заява може подаватися у довільній формі, а коли за формою, що визначається цим Порядком (п. 6 Порядку № 6).

Заява на повернення. Повернення помилково/надміру сплачених коштів відбувається на підставі відповідної заяви суб’єкта господарювання.

Заяву в довільній формі подаємо тільки у випадку, вказаному нами у п. 3 (див. вище). Наприклад, ЄСВ сплатили на рахунок, призначений для зарахування податку на прибуток. У цьому випадку повернення відбувається за звичайними правилами. Детально про них ми розповідали «Повернення коштів з бюджету» цього номера.

У випадках, коли помилково/надміру сплачені кошти зайшли на рахунки ЄСВ (див. пп. 1, 2 і 4 вище), формуємо заяву за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку № 6

Тож будьте уважні!

Заяву про повернення коштів подаємо до податкової служби, на рахунок якої були помилково або надміру сплачені кошти.

Відмова. Чи можуть податківці відмовити у задоволенні заяви? Так, якщо (п. 7 Порядку № 6):

— у випадках, зазначених вище у пп. 1, 2 і 4, заява подана не за встановленою формою;

— інформація, що викладена у заяві платника, не є достовірною;

— заява подана не в той податковий орган (не за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених сум ЄСВ);

— у платника наявна заборгованість зі сплати ЄСВ та/або фінансових санкцій.

Окремо зупинимося на ситуації з помилковою сплатою сум ЄСВ на рахунок з обліку доходів бюджету (див. вище п. 3). Якщо у платника є податковий борг, то такі суми ЄСВ йому повернуть тільки після повного погашення такого боргу (п. 43.2 ст. 43 ПКУ).

Крім того, податківці можуть відмовити в поверненні сум ЄСВ, що були помилково сплачені на рахунок з обліку доходів бюджету, або в поверненні сум податкових зобов’язань, помилково перерахованих на рахунок для сплати ЄСВ, якщо заява на повернення буде подана після закінчення 1095 днів з дня виникнення помилково та/або надміру сплачених сум (п. 43.3 ст. 43 ПКУ, п. 6 Порядку № 6).

Запам’ятайте! Про факт та причину відмови в задоволенні заяви на повернення коштів з рахунку для сплати ЄСВ податкова служба зобов’язана повідомити письмово.

Строки повернення помилкових коштів

З рахунку для сплати ЄСВ. Після надходження заяви про повернення коштів податківці здійснюють перевірку зазначеної в ній інформації протягом 10 робочих днів (п. 7 Порядку № 6). У разі задоволення заяви процедура оформлення документів на повернення коштів може зайняти до 6 робочих днів. Після цього податкова служба направляє розрахунковий документ на повернення коштів до Казначейства (п. 8 Порядку № 6). Повернення коштів Казначейство здійснює за рахунок поточних надходжень за день. Немає надходжень — повернення затримується.

Крім того, у разі неможливості здійснення повернення коштів одноразово на загальну суму оформлюються відповідні розрахункові документи на повернення коштів частковими сумами (п. 10 Порядку № 6).

Ще один нюанс. У разі якщо дата повернення коштів припадає на 2 останніх робочих дні поточного місяця, то таке повернення переноситься на перший робочий день наступного місяця.

З рахунку з обліку доходів бюджету. Таке повернення відбувається відповідно до вимог ст. 43 ПКУ та Порядку № 787 (ср. ). Строк повернення залежить від того, з якого бюджету будуть повертатися кошти — з місцевого чи державного. Детальніше «Повернення коштів з бюджету» цього номера.

Наслідки помилкової сплати ЄСВ

Добре, що помилково та/або надміру сплачений ЄСВ можна повернути або зарахувати у рахунок майбутніх платежів. Проте прикрою є позиція податківців, які вважають, що в результаті сплати ЄСВ на невідповідний рахунок виникає недоїмка, яка стягується з нарахуванням пені та застосуванням штрафів (див. лист ДФСУ від 05.09.2018 р. № 3852/6/99-99-13-02-01-15/ІПК).

Проте суди в цьому питанні на боці платника. Вони вважають, що здійснення помилки під час перерахування сум ЄСВ у строк, встановлений Законом № 2464, має кваліфікуватися як дія, хоча і помилкова.

Саме тому вона не може бути підставою для притягнення платника до відповідальності за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ (див., наприклад, постанову ВСУ від 11.04.2019 р. у справі № 822/3323/17).

висновки

  • Повернення коштів, сплачених платником помилково/надміру на рахунки ЄСВ, провадиться на підставі заяви, форма якої наведена у додатку 1 до Порядку № 6.
  • Заява про повернення подається до податкової служби, на рахунок якої помилково або надміру були перераховані кошти.
  • На думку судів, перерахування ЄСВ на невідповідний рахунок не може бути підставою для притягнення платника до відповідальності за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі