24.05.2021

Назва товару в чеку РРО

Питання про назву реалізованих товарів у чеках РРО постійно надходять на нашу гарячу лінію. Чи повинне це найменування збігатися з даними вхідних документів, якщо товар придбано? Чи можна укрупнювати в чеку РРО назви товарів? І якщо можна, то наскільки? І чи повинні збігатися між собою найменування товару в чеку РРО і в підсумковій ПН, якщо товар продано за готівку? Про це поговоримо у сьогоднішній статті!

У чому проблема?

Назва товару — це слово, поєднання слів або слова та цифровий код, які відображають споживчі ознаки товару та однозначно ідентифікують його в документообігу суб’єкта господарювання (п. 2 розд. I Положення № 131). Назва товару є обов’язковим реквізитом чека РРО (п. 2 розд. II Положення № 13). Опис (номенклатура) товарів, що постачаються, є обов’язковим реквізитом ПН (п.п. «е» п. 201.1 ПКУ).

1 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Нагадаємо: починаючи з 01.01.2020 р. таблична частина підсумкової ПН заповнюється за загальними правилами (див. абзац п’ятий п. 14 Порядку № 13072). Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 102, с. 2. Тобто

2 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

наразі у підсумковій ПН товари розшифровуються не тільки за групами УКТ ЗЕД, але й більш детально — в розрізі кожної окремо взятої номенклатури

Але звідки взяти дані про цю номенклатуру? Вочевидь, вона ґрунтується саме на даних чеків РРО, виданих кожному з покупців. І, враховуючи нинішній порядок складання підсумкових ПН, саме цю номенклатуру логічно зазначати у графі 2 підсумкової ПН.

Нагадаємо: податківці хочуть, аби номенклатура у ПН відповідала первинним документам на постачання (наприклад, витратній накладній) (див., наприклад, лист ДПСУ від 28.10.2020 р. № 4453/ІПК/99-00-05-06-02-06). У роздрібній торгівлі документом на постачання товару є саме чек РРО.

Звичайно, підсумкова ПН не потрібна покупцю. Але винахідливість податківців не знає меж. Зустрічались випадки, коли вони відмовлялися визнати ПН без пономенклатурної розшифровки й заявляли, що платник склав і зареєстрував у ЄРПН «не таку» ПН, як треба. Відтак, його все одно потрібно штрафувати за нереєстрацію правильної ПН. Тобто тієї, яка містить пономенклатурну розшифровку.

І хоча такі звинувачення — безпідставні, все ж чимало платників запитують: а яким чином правильно заповнити підсумкову ПН? І відповісти на це запитання можна, тільки розібравшись, яким чином зазначати назву товарів у чеку РРО. Якщо чек РРО містить правильну назву, правильно скласти підсумкову ПН — то вже справа техніки!

Враховуючи те важливе значення, яке надається найменуванню товару, не дивно, що цей реквізит вимагає пильної уваги. Необхідно розуміти, яким чином правильно його зазначати у чеку РРО.

Це перш за все. Адже на практиці роздрібний торговець постійно стикається зі складнощами саме щодо найменування товарів у чеку. То від різних постачальників один і той самий товар заходить під різними назвами, то товари різних торговельних марок мають однакові споживчі властивості, то ціна однакова, а колір упаковки відрізняється.

Звичайно, можна кожен товар, що за найменшою ознакою відрізняється від інших, зазначати окремим найменуванням. Але очевидно, що з меншою кількістю найменувань працювати простіше й зручніше. Тому, власне, у роздрібних торговців і виникає бажання укрупнювати найменування товарів, які за деякими ознаками відрізняються, а за іншими — однакові. Але чи допустиме таке укрупнення? І якщо так, то в яких випадках? Давайте зосередимось на цьому питанні.

Укрупнення в чеку РРО

Де межа укрупнення? Ще давним-давно податківці визнали: однорідні товари різних найменувань за одною ціною можуть програмуватися в одній товарній позиції (див. лист ДПАУ від 21.01.2003 р. № 478/6/23-2119). При цьому

назва товарів може бути узагальненою і повинна відображати споживчі ознаки групи товарів та відрізнятися від інших запрограмованих найменувань

На нашу думку, це і є межа дозволеного при укрупненні найменувань у чеку РРО. Наприклад, найменування «карамель фруктова» може включати різні види карамелі (яблучна, сливова, абрикосова), а «напій солодкий» — різні види напоїв (персиковий, апельсиновий). Але укрупнювати таким чином можна тільки карамелі і напої однієї торговельної марки. Якщо укрупнити карамель із шоколадними цукерками — це не буде відображати споживчі якості. А якщо укрупнити під одним найменуванням напої різних торговельних марок — не виконується вимога, що узагальнена назва повинна відрізнятися від інших запрограмованих найменувань.

Різні постачальники. Також постає питання про закупівлю товару однієї і тієї самої торговельної марки у різних постачальників. При цьому у вхідних документах від різних постачальників номенклатура того самого товару може бути зазначена по-різному. На нашу думку, немає перешкод, аби для чеку РРО визначити одне найменування для товару тієї самої торговельної марки, по-різному зазначене у вхідних документах.

Для цього доцільно зробити відповідну згадку в наказі про облікову політику. Де і прописати, що, наприклад, найменування торговельних марок товарів, які реалізуються, транслітеруються (або не транслітеруються) українськими літерами.

За потреби є сенс також скласти «таблицю відповідності»3, де з одного боку будуть зазначені найменування товарів відповідно до вхідних документів, а з іншого — уніфіковане найменування, під яким ці товари зазначаються в чеку РРО.

3 Докладніше про це читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 36, с. 4.

Податківці визнають, що це в компетенції платника — через облікову політику об’єднати в однорідні групи товари, які відрізняються у найменуванні у вхідних документах. Єдина їхня вимога — щоби при цьому не змінювався код УКТ ЗЕД (див. лист ДПСУ від 28.10.2020 р. № 4453/ІПК/99-00-05-06-02-06).

Приклади укрупнення. Але для чека РРО тільки коду УКТ ЗЕД — замало. Телевізори чи пральні машини різних торговельних марок мають однаковий код УКТ ЗЕД, але в чеку РРО їх треба зазначати окремо. Також, ясна річ, не можна укрупнювати телевізори і пральні машини під знеособленим «Побутова техніка». Це вже буде надмірне укрупнення, яке заважатиме ідентифікувати операцію по суті.

А от два абсолютно однакових телевізори однієї торговельної марки, які один ваш постачальник називає «Телевізор Самсунг сірий», а інший — просто «Телевізор Самсунг», укрупнити можна. Причому і як «Телевізор Самсунг сірий», і як «Телевізор Самсунг», і з вашим варіантом (наприклад, «Телевізор Samsung»).

Умовно кажучи, якщо у вхідних документах від постачальників у вас є «Цигарки Bond червоний», «Цигарки BOND червоний» і «Цигарки Бонд червоний», у РРО можна зазначити їх усі як «Цигарки Бонд червоний».

А якщо у вас одночасно кілька різновидів цигарок однієї торговельної марки? Наприклад, відповідно до принципів вашої облікової політики у вас є дві уніфіковані номенклатури «Цигарки Бонд червоний» і «Цигарки Бонд синій». Код УКТ ЗЕД для обох назв буде однаковий.

Чи можна зазначати їх у РРО просто як «Цигарки Бонд»? Виходячи з вищезгаданих роз’яснень податківців — можна, якщо їх ціна однакова.

Укрупнення в підсумковій ПН

Тепер щодо підсумкової ПН. Припустимо, що ви укрупнили товари в чеку РРО. На нашу думку, у підсумковій ПН вам потрібно зазначати саме цю уніфіковану номенклатуру. Податківці у своїх усних роз’ясненнях теж говорять про те, що номенклатура у підсумковій ПН має відповідати номенклатурі, запрограмованій роздрібним торговцем в РРО.

Наприклад, для назв «Цигарки Бонд червоний» і «Цигарки Бонд синій» може відрізнятися не лише колір пачки, але й ціна за одиницю товару.

Якщо ціна різна, то й питання відпадає саме собою. Тоді у чеку РРО ці два найменування товару зазначаються окремо.

Це має значення і для заповнення підсумкової ПН. Адже починаючи з 01.01.2020 р. в ній окремо мають зазначатися не тільки номенклатура (графа 2), але і кількість (графа 6) та ціна (графа 7) для кожної номенклатури.

Якщо ж ціна однакова, не буде помилкою і у чеку РРО зазначити назву укрупнено («Цигарки Бонд») і у підсумковій ПН зазначити номенклатуру саме так.

Звичайно, розшифровувати номенклатуру у не потрібній покупцям підсумковій ПН — це додатковий клопіт. Але технічно це можливо. Благо після останніх змін максимальну кількість найменувань в одній ПН збільшено до 99999 позицій (п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307).

Не виключаємо, що ці зміни обумовлені якраз практичною доцільністю — окремо зазначати починаючи з 01.01.2020 р. найменування кожного товару, на який протягом дня було вибито чек РРО.

А може, ну його, те розукрупнення?

Що чекає на тих торговців, які порушать зазначені межі й укрупнять назви своїх товарів більше, ніж дозволено? Це питання можна розглянути у двох площинах!

ПКУ-штрафи. На нашу думку, навіть якщо ігнорувати пономенклатурне розшифрування — це не можна кваліфікувати як помилки в обов’язкових реквізитах підсумкової ПН. Штрафи за п. 1201.3 ПКУ платникам за такі дії не загрожують. Адже вони накладаються тільки за заявою покупця. А на підсумкову ПН нікому скаржитися — вона не видається конкретному покупцю (п. 8 Порядку № 1307).

З цієї самої причини (що підсумкова ПН не видається покупцю), вона підлягає безумовній ЄРПН-реєстрації. Відтак, за відсутність пономенклатурної розшифровки підсумкову ПН не повинні блокувати. А от якщо у вас є як підсумкові ПН, так і ПН на конкретного платника, відсутність пономенклатурної розшифровки може викривити облікові дані щодо залишків товару. Тоді можливе блокування ПН на платника.

Проте у загальному випадку головне — аби підсумкова ПН була зареєстрована. Якщо ця ПН пройшла ЄРПН-реєстрацію — не важливо, розшифровано в ній номенклатуру чи ні.

Однак попереджаємо: податківці намагаються все одно інкримінувати роздрібним торговцям ЄРПН-штрафи. Мовляв, раз ви не склали підсумкову ПН з пономенклатурною розшифровкою — ви не склали її взагалі. А раз не склали, то і не зареєстрували в ЄРПН. Якщо на вашу адресу звучатимуть подібні звинувачення, — імовірно, доведеться змагатися в суді.

Суди доходять висновку, що порушення порядку складання підсумкової ПН саме по собі не тягне за собою накладення ЄРПН-штрафів за нереєстрацію правильної ПН (див., наприклад, постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 11.08.2020 р. у справі № 620/906/20 (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 38, с. 15) // reyestr.court.gov.ua/Review/90926212 і рішення Сумського окружного адмінсуду від 10.01.2020 р. у справі № 480/4904/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/87103770).

Наразі продовжується карантинний мораторій на штрафи (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але і без нього ПКУ-штрафи за надмірне укрупнення платникам не загрожують.

РРО-штрафи. Чи можна казати, що через укрупнення у чеку РРО неточне найменування товару, відтак він не містить обов’язкових реквізитів і не є розрахунковим документом? Такі підстави є, тільки якщо у чеку РРО взагалі відсутнє найменування товару. Якщо ж найменування є і воно (хай навіть укрупнене) забезпечує достатню ідентифікацію, чек РРО буде розрахунковим документом. Адже навіть якщо вважати укрупнення найменувань недоліком, недолік у складанні розрахункового документа не прирівнюється до його відсутності4. Відтак порушення п. 2 ст. 3 Закону про РРО тут немає. Як і штрафів згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

4 Читайте про це у «Податки & бухоблік», 2020, № 51, с. 29.

А як бути з вимогою щодо попереднього програмування найменувань (п. 11 ст. 3 Закону про РРО)? Якщо усі товари — непідакцизні, тоді особливих проблем не буде. Наразі у Законі про РРО немає відповідальності за їх реалізацію без режиму попереднього програмування (БЗ 109.20).

А от якщо серед товарів будуть підакцизні, можливі закиди що укрупнення — це відсутність попереднього програмування і, відповідно, порушення п. 11 ст. 3 Закону про РРО (ср. ). А за це передбачено чималі штрафи — 5100 грн (п. 7 ст. 17 Закону про РРО). Виходячи із цього,

принаймні номенклатуру кожного підакцизного товару радимо зазначати у чеку РРО й підсумковій ПН окремо

Або отримати ІПК і діяти відповідно до тих меж укрупнення, які будуть наведені в ній. Щодо підакцизних товарів є ще один нюанс. Код УКТ ЗЕД є обов’язковим реквізитом чека РРО при продажу підакцизних товарів (п. 2 розд. ІІ Положення № 13). І у ПН при продажу підакцизних товарів код УКТ ЗЕД має зазначатися повністю (п.п. «і» п. 201.1 ПКУ).

А чи не буде групування у чеку РРО порушенням обліку товарних запасів, якого вимагає п. 12 ст. 3 Закону про РРО?

Ні і ще раз ні! Адже їх облік ніяк не пов’язаний із заповненням чека РРО. Тут ідеться швидше про бухоблік5, а визначати найменування для його цілей — це компетенція підприємства. Тому якщо товар належним чином оприбутковано і відображено в бухобліку, штраф згідно зі ст. 20 Закону про РРО підприємству не загрожує.

5 Про облік запасів див. у спецвипуску «Податки & бухоблік», 2021, № 14.

А як щодо ФОП?

Проєкт обліку товарних запасів6 вимагає від ФОП, щоби первинні документи містили інформацію про найменування товарів. Однак, на наш погляд, тут, знову ж таки, йдеться про найменування, яке дозволяє ідентифікувати товар.

6 Про нього читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 31, с. 24.

Тож навіть якщо найменування буде укрупненим — це не буде для ФОП порушенням обліку товзапасів.

висновки

  • Назва товару є обов’язковим реквізитом чека РРО. У підсумковій ПН номенклатура зазначається на підставі того, як вона запрограмована в чеку.
  • Укрупнювати назву товару в чеку РРО можна, якщо йдеться про товари однієї торгової марки, за однією ціною і зберігається ідентифікація споживчих властивостей товару.
  • Назви підакцизних товарів в чеку РРО краще не укрупнювати, щоб уникнути штрафу за відсутність попереднього програмування кожної одиниці товару.