11.10.2021

Штрихкод у чеку РРО необов’язковий!

За даними вебпорталу Мінфіну (mof.gov.ua)

Висновок документа

Наразі не передбачено обов’язку зазначати у розрахункових документах цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої

В останні дні вересня у багатьох виникало запитання: чи слід з 01.10.2021 у чеку РРО обов’язково вказувати цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку?

Фіскали до 1 жовтня, говорили: так, потрібно. Аргументи: обов’язок зазначати цей реквізит визначено Положенням № 13* у редакції наказу Мінфіну від 08.06.2021 № 329.

* Затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

Ми категорично проти такого підходу. Адже на сьогодні законодавство не містить вимоги наводити у чеку РРО інформацію про акцизну марку на алкогольний напій (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 75, с. 22 та № 53, с. 21).

Річ у тому, що у Положенні № 13 прямо говориться, що реквізит «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої» зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством.

При цьому Положення № 13 не може посилатися само на себе. Коли воно говорить, що вказувати штрихкод акцизної марки на алкоголь слід у випадках, передбачених чинним законодавством, то мається на увазі наявність такої вимоги у іншому нормативно-правовому акті, а не в самому Положенні № 13.

Такий висновок робиться і через те, що подібні формулювання містяться у Положенні № 13 щодо відображення в чеку цифрового значення штрихового коду товару. Але чомусь щодо цього реквізиту у фіскалів язик не повернувся сказати, що вимога вказувати його обумовлена самим Положенням № 13.

Але податківці ігнорували всі доводи і твердили тільки одне: вказувати цифрове значення штриходу акцизної марки на алкоголь треба.

Багато хто вже змирився із цими вимогами і почав перепрограмовувати свої РРО. Це викликало багато запитань. Про них читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 75, с. 22.

І от настало 1 жовтня. Всі, хто не встиг перепрограмувати РРО, приготувалися відбиватися від штрафів фіскалів. Адже за відсутності такого реквізиту у чеку РРО загрожував штраф за п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

І тут приємна несподіванка. Спочатку прозрів Мінфін і заявив, що не у Положенні № 13 має бути вимога про те, що у чеку РРО слід вказувати цифрове значення штрихкоду марки алкоголю, а у ст. 3 Закону про РРО. А оскільки там зараз такої вимоги немає, то з 1 жовтня цей реквізит у чеку РРО можна не вказувати і штрафів за це не буде.

Цю новину одразу розмістив у себе Урядовий портал. І ви знаєте: подіяло! Фіскали прочитали, що пишуть інші, і зрозуміли, що були неправі. А тому продублювали у себе ті ж висновки, що зробив Мінфін на своїй вебсторінці.

На жаль, у БЗ і досі є консультація, відповідно до якої у чеку РРО слід вказувати цифрове значення штрихкоду акцизної марки з 01.10.2021. Чи можуть фіскали, прийшовши на перевірку, говорити, що ви порушуєте законодавство, коли не вказуєте такий реквізит? Все може бути. Але тепер зрозуміло, що вимоги фіскалів неправомірні, і відбитися від них буде нескладно.

Тим, хто перепрограмував РРО під ці вимоги, говорити, що вони зробили марну справу, не слід. Скоро, а саме після того, як законопроєкт № 5600 від 02.06.2021 стане законом (це, напевно, станеться з 01.01.2022), вказувати у чеку РРО дані про акцизну марку при продажу алкоголю доведеться всім.