21.04.2022

Алкоголь/тютюн на спрощенці? Так

До цього часу спрощенка була закрита для тих, хто має справу з алкоголем (за деякими виключеннями) та тютюном. Тож для них і обирати було ні з чого. У плані системи оподаткування. Загальна система і крапка. Але часи змінюються.

Ви вже, напевно, знаєте про старт з 1 квітня 2022 року особливої групи єдиного податку (ЄП) 3 зі ставкою 2 %. Детальніше про неї можете дізнатися зокрема із статті «Єдиний податок групи 3 зі ставкою 2 % — фінальна версія», «Податки & бухоблік», 2022, № 26.

Законодавець постійно її вдосконалює. Зокрема, одним із оновлень, передбачених Законом № 2173* (набув чинності 16.04.2022), дозволив у цій особливій групі займатися роздрібною торгівлею підакцизними товарами.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» від 01.04.2022 № 2173-IX.

Було

Стало (з 16.04.2022)

9.3. Платниками єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, без урахування обмежень, встановлених пунктом 291.5 статті 291 цього Кодексу, не можуть бути:

1) суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які здійснюють:

виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, імпорту автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);

виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, імпорту автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів та роздрібної торгівлі підакцизними товарами);

Додамо деталей щодо цієї приємної зміни.

1) Термін набуття чинності відповідними змінами — 16.04.2022 (дата опублікування Закону № 2173).

2) Дозвіл займатися роздрібною торгівлею підакцизними товарами стосується лише єдинників особливої групи 3 ЄП зі ставкою 2%.

При цьому дозвіл працює як для ФОП, так і для юросіб.

Щодо груп 1, 2 та класичної групи 3 зі ставками ЄП 3 % та 5 % продовжує діяти заборона на продаж підакцизних товарів, за виключенням «роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин)» (п.п. 3 п. 291.5.1 ПКУ).

3) Перед тим як розпочати відповідну діяльність на ЄП, подбайте щоб вона попала до Реєстру платників ЄП. Зокрема через зазначення її в Заяві про обрання спрощеної системи оподаткування.

Нагадаємо, що роздрібна торгівля «сидить» у розділі 47 КВЕД. Та згідно пояснень до нього передбачає продаж товарів для особистого споживання або домашнього користування переважно населенню.

У свою чергу оптова торгівля передбачає продаж товарів роздрібним торговцям, підприємствам й організаціям або іншим оптовикам. Цього робити із підакцизними товарами на ЄП не можна.

4) Можливість займатися роздрібною торгівлею підакцизними товарами в особливій групі 3 ЄП зі ставкою 2% жодним чином не скасовує необхідність виконання «неподаткових» вимог законодавства.

Зокрема щодо ліцензування. Втім на період дії воєнного стану тут маємо суттєві спрощення. Про що зможете дізнатися із статті «Ліцензії і документи дозвільного характеру під час воєнного стану», «Податки & бухоблік», 2022, № 25.

5) Перехід на ЄП не звільнить торгівця підакцизними товарами від необхідності застосування РРО/ПРРО. Причому пам’ятаємо, що «воєнна» амністія від санкцій за порушення вимог Закону про РРО**, не стосується санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (п. 12 розд. II Закону про РРО).

** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

Зверніть увагу, що при торгівлі підакцизними товарами немає можливості замість РРО/ПРРО обмежитися застосуванням зареєстрованих у податківців КОРО з РК. Бо постанова № 1336*** на таких торгівців не поширюється (п. 21 постанови № 1336).

*** Постанова КМУ «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 23.08.2000 № 1336.

6) Цікавий момент стосовно товарного обліка у ФОП, який ведеться згідно п. 12 ст. 3 Закону про РРО (згідно Порядку № 496****). Загалом ФОП-єдиноподатники, які не зареєстровані платниками ПДВ, такий товарний облік не ведуть. Виключення — продавці технічно складних побутових товарів, лікарських засобів, медвиробів, «ювелірки». Такі ФОП, навіть якщо вони єдинники без ПДВ, товарний облік мають вести.

**** Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

Так от, про підакцизні товари в п. 12 ст. 3 Закону про РРО не сказано нічого. Ну звісно, бо ними спрощенцям ніколи не дозволяли торгувати. Але факт залишається фактом: ФОП-продавці підакцизних товарів не зобов’язані будуть вести товарний облік, якщо вони не зареєстровані платниками ПДВ (та не здійснюють одночасно реалізацію перелічених вище «ризикованих» товарів). Втім, якщо до переходу у групу 3 на ставку 2 % вони були зареєстровані як платники ПДВ, то тут вже є питання. За логікою вони тимчасово не є платниками ПДВ, але їх ПДВ-реєстрація не є анульованою, вона є призупиненою (п. 9.5 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Відповідно податківці можуть заявити, що товарний облік вони мають вести.

7) На закінчення зазначимо, що наразі перехід в особливу групу 3 зі ставкою 2 % «пришвидшено». У разі подання заяви починаючи з 1 квітня 2022 року, суб’єкт господарювання вважається платником цієї групи з наступного робочого дня після подання заяви (п. 9.8 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).