Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок групи 3 зі ставкою 2 % — фінальна версія

Войтенко Тетяна, податковий експерт
З 1 квітня 2022 року для платників єдиного податку (ЄП) групи 3 стартувала спецопція у розмірі 2 %. Діятиме такий спецЄП до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану. Особливості застосування так званого ЄП з обороту вже не раз змінювали, вдосконалювали та доповнювали. Що маємо в «сухому залишку», дивіться…

Хто може бути на спецЄП?

Платниками ЄП групи 3 за ставкою 2% можуть бути (п.п. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ):

фізичні особи — підприємці (ФОП) та

юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми.

При цьому до таких ФОП та юросіб —платників спецЄП

не застосовується обмеження ані щодо обсягу доходу, ані щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах

Обмеження щодо обсягу доходу знімається Законом України № 2173-IX від 01.04.2022.

Тож приєднатися до лав ЄП-платників з обороту можуть будь-які юрособи, які до цього сплачували податок на прибуток чи перебували на спрощеній системі оподаткування у ЄП-групі 3 або 4, а також ФОП-загальносистемники та ФОП-единоподатники будь-якої групи — 1, 2, 3 чи 4.

Якщо перейти на ЄП-групу 3 зі ставкою 2 % вирішить платник сільгоспЄП, то такий єдинник групи 4 повинен подати уточнюючу декларацію та зменшити до нуля раніше нараховані сільгоспзобов’язання (див. питання 9 роз’яснення*).

* Роз’яснення ДПСУ, опубліковано 07.04.2022.

Кому заборонений/дозволений спецЄП?

На ЄП-платників групи 3 за ставкою 2 % не розповсюджуються обмеження, встановлені п. 291.5 ПКУ. Для них діють свої заборони, які передбачені п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Так платниками ЄП з обороту групи 3 не можуть бути:

1) суб’єкти господарювання (юридичні особи та ФОП), які здійснюють:

— діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

обмін іноземної валюти;

— виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів;

— видобуток, реалізацію корисних копалин;

2) страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

3) представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником ЄП;

4) фізичні та юридичні особи — нерезиденти.

Втім з цього переліку є виключення. Стосуються вони, перш за все, підакцизників. З їх числа застосовувати спецЄП можуть юрособи та ФОП, які здійснюють:

роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів;

імпорт автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів;

роздрібну торгівлю підакцизними товарами.

І ще одне виключення з переліку заборон для перебування на спецЄП зроблено для видобування підземних та поверхневих вод підприємствами, які надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Дозвіл спецЄПшникам торгувати вроздріб будь-якими підакцизними товарами і здійснювати видобування води для комунальних потреб надє Закон України № 2173-IX від 01.04.2022.

Увага! Наявність у Єдиному державному реєстрі або у статуті суб’єкта господарювання заборонених для обрання спецЄП видів діяльності, не є підставою для відмови від його реєстрації платником ЄП групи 3 зі ставкою 2 %. Єдина умова — такі види діяльності фактично не здійснюватимуться в період використання спецЄП (див. питання 73 роз’яснення).

Як обчислюють спецЄП?

Для єдинників групи 3, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, ЄП-ставка дорівнює 2 % доходу (п.п. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Визначають такий дохід спецЄПшники у відповідності до ст. 292 ПКУ. Тобто за загальними правилами, передбаченими для спрощеної системи. А отже

платники спец-ЄП (ФОП і юрособи) до своїх доходів включають отримані протягом застосування ЄП з обороту зі ставкою 2 % грошові кошти

(готівкові та/або безготівкові) від реалізації товарів/робіт/послуг. Тож, як і для всіх інших єдиноподатників, для ЄП-платників з особливостями діє касовий метод визначення доходу. Але не слід забувати й про негрошові доходи на спрощенці (у випадках, визначених п. 292.3 ПКУ).

Також пам’ятайте! ЄП-платники групи 3 за ставкою 2 % (власне як і всі інші єдиноподатники) не мають права здійснювати розрахунки у негрошовій формі, у тому числі залік зустрічних однорідних вимог, бартерні операції тощо (див. питання 33 роз’яснення).

При цьому спецЄПшники звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ):

1) за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України;

2) при ввезенні товарів на митну територію України.

Не подають платники спецЄП і ПДВ-звітність (див. питання 2 роз’яснення).

Але таке ПДВ-звільнення не застосовується до імпорту та постачання на митній території України товарів, які:

— мають походження з країни, визнаної державою окупантом та/або визнаною державою-агресором щодо України, або

ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеною такою законом.

У таких випадках платнику спецЄП імпортний ПДВ заплатити доведеться, але права на податковий кредит (ПК) він не матиме. Адже ПДВ-реєстрація на період перебування такого суб’єкта господарювання на ЄП-групі 3 зі ставкою 2 % призупиняється. Тож з купівлі та постачання всередині України товарів країни-агресора у єдиноподатника на спецЄП будуть лише податкові зобов’язання (ПЗ) без ПК.

Наголошуємо! Реєстрація ПДВ-платником саме призупиняється, а не анулюється (див. питання 1 роз’яснення). Отже ніякі наслідки ПДВ-анулювання платникам спецЄП не загрожують.

Під призупиненням ПДВ-реєстрації розуміється, що для ЄП-платників групи 3 за ставкою 2 % на період використання спецЄП (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ):

1) призупиняються права та обов’язки, встановлені розд. V та підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (в тому числі щодо формування ПК). Тож при переході на спецЄП платник, зокрема,

втрачає підстави для застосування нульової ставки ПДВ при здійсненні експортних операцій, а також не нараховує ПЗ при отриманні послуг від нерезидентів з місцем постачання на митній території України

(див. питання 17 і 72 роз’яснення);

2) операції, здійснені ЄП-платником з обороту, вважаються такими, що не є об’єктом ПДВ-оподаткування;

3) обрахунок СЕА-показників, визначених ст. 2001 ПКУ, заморожується;

4) суми ПДВ за отриманими зареєстрованими податковими накладними (ПН) та/або розрахунками коригування (РК), що складені за операціями, дата виникнення ПЗ за якими припадає (припадала) на період застосовування спецЄП, не враховуються в обрахунку показника EНаклОтр. Хоча, оскільки ПДВ-реєстрація ЄП-платників групи 3 за ставкою 2 % заморожується, то після завершення воєнного стану за цей їхній спецЄПперіод постачальники зареєструють ПН/РК на адресу неплатника ПДВ (див. vin.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/578166.html). Отже ніякого збільшення реєстраційного ПДВ-ліміту у відновленого ПДВ-платника не відбудеться.

Звітний період та сплата спецЄП

Податковим (звітним) періодом для платників спецЄП є календарній місяць (п.п. 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Податкову декларацію ЄП-платникам групи 3 за ставкою 2 % треба подавати фіскалам у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду (п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто ЄП-третьогрупники з ЄП-ставкою 2 % подають ЄП-декларацію протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п.п. 49.18.1 ПКУ).

Але з цього загального правила є виключення для двох категорій ЄП-платників групи 3 за ставкою 2 %. Так, звітність за грудень подають як декларацію ЄП-платника за IV квартал податкового (звітного) року, де:

1) ФОП, у випадку визначення ЄСВ:

— розраховують ЄП-зобов’язання наростаючим підсумком та

— визначають відомості про суми нарахованого, обчисленого і сплаченого ЄСВ;

2) ФОП і юрособи, що зобов’язані визначити мінімальне податкове зобов’язання** (МПЗ), розраховують:

— ЄП-зобов’язання наростаючим підсумком;

— загальне МПЗ.

** Зауважте! Згідно з п.п. 69.15 підрозд. 10 розд. XX ПКУ за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується загальне МПЗ за земельні ділянки, що розташовані на територіях бойових дій, або на тимчасово окупованих територіях за переліком КМУ.

Нова форма податкової декларації платника ЄП групи 3 за ставкою 2 % наразі розробляється (див. питання 8 роз’яснення).

Зазначене в податковій декларації ЄП-зобов’язання підлягає сплаті платником спецЄП протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання такої декларації (п.п. 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Як стати платником спец-ЄП?

Для обрання або переходу на сплату ЄП з обороту за ставкою 2 % суб’єкту господарювання слід подати до контролюючого органу заяву (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Якщо ж взагалі не подавати заяву, то застосовувати ЄП групи 3 зі ставкою 2 % не вийде — автоматичного переходу не передбачено.

Надіслати заяву для обрання спецЄП можна за вибором у паперовій або в електронній формі (див. питання 7 роз’яснення). Також реалізована можливість подати заяву і через Е-кабінет — в меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету. ФОП заповнює заяву за ідентифікатором F0102003, юрособа — за ідентифікатором J0102003. Додавати розрахунок доходу за попередній календарний рік до заяви не потрібно (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Як саме заповнювати заяву про застосування спрощенки з особливостями?

Тут все залежить від того, чи перебуває вже суб’єкт господарювання на ЄП, чи ні.

Так, для переходу з загальної на спрощену систему оподаткування в полі «Реєстрація (перехід)» заяви робимо відмітку «Х». У рядку 5.1 «Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування» проставляємо дату переходу. У спеціальному полі «ставка у відсотках до доходу» рядка 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» заяви зазначаємо ставку у розмірі 2 % ЄП, у полі «група» вказуємо «3» і проставляємо позначку «Х» у полі «без реєстрації ПДВ».

Якщо ж суб’єкт господарювання вже працює на ЄП і вирішив змінити ЄП-ставку на 2 %, тоді відмітку «Х» проставляємо в полі «Внесення змін» заяви. Рядок 5.1 не заповнюємо. Натомість у рядку 5.2 «Зміна ставки та групи» зазначаємо, наприклад, з групи 3 на групу 3, у полі «зі ставки» — діючу ставку у розмірі 3 % або 5 %, а у полі «на ставку» — обрану ставку у розмірі 2 % доходу (див. питання 16 роз’яснення). Зазначаємо також дату (період) зміни. Так само проставляємо позначку «Х» у полі «без реєстрації ПДВ», коли переходимо як з ЄП-ставки 5 % на ставку спецЄП 2 %, так і при переході з 3 % на 2 %.

Приклади заповнення заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (на перехід з загальної системи на ЄП за ставкою 2 % та на зміну ЄП-ставки з 5 % на 2 %) наведено в додатку до цієї статті.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (реєстрація)

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (внесення змін)

Новостворені суб’єкти господарювання, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про обрання спецЄП, вважаються ЄП-платниками групи 3 за ставкою 2 % з дня їх державної реєстрації.

А от діючі суб’єкти господарювання (юрособи та ФОП) вважаються спецЄПшниками (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ):

з 01 квітня 2022 року — у разі подання заяви до 01 квітня 2022 року;

з наступного робочого дня після подання такої заяви — у разі подання заяви починаючи з 01 квітня 2022 року.

Реєстрація ЄП-платником зі ставкою 2 % доходу здійснюється шляхом внесення до Реєстру платників ЄП. Перевірити належність суб’єкта до платників спец-ЄП можна на вебпорталі ДПС за посиланням: cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod (див. питання 4 роз’яснення).

Втрата права на спец-ЄП

Як довго суб’єкти господарювання зможуть користуватися правом особливого оподаткування ЄП? Фініш спецЄП для єдинників групи 3 прямо визначає п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Це відбудеться після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

Тоді ЄП-платники групи 3, які перебували на спецЄП:

1) з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, втрачають право використання ЄП за ставкою 2 % доходу і

2) автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники перебували до обрання спецЄП.

Тож ніякої заяви для прощання зі спецЄП подавати не потрібно.

Повернення до старої системи перебування (загальної чи спрощеної) відбудеться автоматично

(див. питання 19 роз’яснення).

В той же час платник податку має право самостійно відмовитись у будь-який час від використання спецЄП з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому було прийнято таке рішення. Для цього йому треба подати заяву про відмову не пізніше останнього для місяця прийняття такого рішення. Наприклад, у разі прийняття рішення про відмову від реєстрації платником ЄП групи 3 за ставкою 2 % з 01.06.2022, заяву про відмову слід подати не пізніше 31.05.2022 (див. питання 59 роз’яснення).

Висновки

  • Приєднатися до лав спецЄПшників можуть будь-які юрособи, які до цього сплачували податок на прибуток чи перебували на спрощеній системі у ЄП-групі 3 або 4, а також ФОП-загальносистемники та ФОП-единоподатники будь-якої групи — 1, 2, 3 чи 4.
  • На ЄП-платників групи 3 за ставкою 2 % не розповсюджуються обмеження, встановлені п. 291.5 ПКУ. Для них діють свої заборони, які передбачені п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.
  • Платники спецЄП звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з імпорту та постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.
  • Після скасування воєнного стану ЄП-платники групи 3, які перебували на спецЄП, втрачають право використання ЄП за ставкою 2 % і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники перебували до обрання спецЄП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі