Теми статей
Обрати теми

Ліцензії і документи дозвільного характеру під час воєнного стану

Павленко Олексій, податковий експерт
У цьому матеріалі розглянемо питання щодо продовження дії старих або отримання нових ліцензій та інших документів дозвільного характеру у період дії воєнного стану (ВС). Адже особливо під час війни бізнес, як ніколи, має продовжувати працювати. Уряд це розуміє, і робить для цього конкретні кроки, про які читайте нижче.

19 березня набрала чинності постанова КМУ «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18.03.2022 № 314 (далі — постанова № 314).

Продовжено дію усіх ліцензій та дозволів

Спочатку звертаємо увагу читачів на те, що постановою № 314

строки дії діючих строкових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично продовжено на період воєнного стану

Оскільки воєнний стан запроваджено з 24 лютого цього року, то якщо строк дії наявних у госпсуб’єктів ліцензій чи дозволів скінчиться, протягом часу воєнного стану — починаючи з 24 лютого і включаючи день його припинення (закінчення) — така ліцензія чи дозвіл має вважатись діючою до останнього дня воєнного стану. Тобто, не зважаючи на те, що постанова № 314 діє з 19 березня, вважаємо, що ліцензії та дозволи, навіть, якщо строк їх дії скінчився в період, коли ще постанова не діяла — з 24 лютого до 18 березня, все одно мають вважатися діючими протягом всього періоду воєнного стану. На нашу думку, такий висновок випливає зі змісту даної норми (п.п. 5 п. 1 постанови № 314). А з урахуванням форс-мажору (війни) фіскальний підхід з боку контролюючих органів до цього питання вважаємо маловірогідним…

Нагадаємо, що змінами, унесеними спочатку Законом від 03.03.2022 № 2118-ІХ до ПКУ, а потім перенесеними Законом від 15.03.2022 № 2120-ІХ до спеціального алко-тютюново-пального Закону № 481* вже визнані на період воєнного стану діючими ліцензії, за якими у цей період не сплачено черговий платіж, та/або закінчився термін дії ліцензії на виробництво та обіг (торгівлю) спирту, алко-напоїв, тютюнових виробів та РЕС; виробництво, оптову чи роздрібну торгівлю та зберігання пального.

* Закон «Про державне регулювання…» від 19.12.1995 № 481/95-ВР.

І хоча для алкоголю-тютюну-пального, як бачимо є аналогічна норма спеціального Закону № 481, ліберальна сутність обох цих норм співпадає. І до речі це не означає, що норми постанови № 314 не працюють для тих, хто має справу з алкоголем, тютюном та пальним. Навпаки. Деякі норми цього документа будуть для них дуже корисними (див. далі).

Якщо діяльність розпочинається під час воєнного стану

Постанова № 314 направлена не тільки для допомоги тим госпсуб’єктам, хто працював і продовжує у цей найважчий для України час працювати за видами госпдіяльності, які вимагають наявності ліцензій-дозволів. Але в першу чергу вона призначена для тих, хто буде освоювати у цей важкий час нові види господарської діяльності.

Декларація. Зокрема, постановою № 314 передбачено, що у період дії воєнного стану право на провадження госпдіяльності може набуватися госпсуб’єктами без отримання дозвільних документів (дозволів, ліцензій тощо) — на підставі подання до Мінекономіки** декларації про провадження господарської діяльності (далі — декларація), що містить відомості згідно з додатком 1 (див. нижче).

** А для здійснення охоронної діяльності — подання до МВС.

Згідно з цим додатком 1 в декларації необхідно навести такі відомості:

— відомості про госпсуб’єкта (для юрособи — організаційно-правова форма, повне і скорочене найменування, ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ та місцезнаходження; для ФОП — П.І.Б., реєстраційний номер облікової картки платника податків та місце проживання);

— відомості про фактичну адресу (адреси) провадження госпдіяльності;

— назву виду госпдіяльності, який провадиться госпсуб’єктом;

— назву дозвільного документа (документів) на заміну якого (яких) на період воєнного стану подана декларація;

— відмітку про те, що госпсуб’єкт ознайомлений з вимогами законодавства, якими встановлено вичерпний перелік вимог до провадження госпдіяльності, що підлягає ліцензуванню, отриманню дозволу, іншого результату надання публічної послуги, на заміну якого подана декларація, та зобов’язується їх виконувати.

Форма та способи подання. Якоїсь спеціальної форми такої декларації немає. Є лише конкретні вимоги тільки щодо відомостей, які вона має містити (див. вище). Тобто форма її вільна, а назва її, як вже згадано: «Декларація про провадження господарської діяльності».

Постановою № 314 встановлено, що ця декларація може бути подана незалежно від зареєстрованого місцезнаходження (місця проживання) госпсуб’єкта, місця провадження діяльності або місцезнаходження відповідного об’єкта:

або в електронній формі — через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, зокрема засобами мобільного додатку Порталу Дія,

або у паперовій формі — через центр надання адмінпослуг (ЦНАП) подана особисто госпсуб’єктом чи уповноваженою особою, або надіслана поштою.

Мінцифри разом з Мінекономіки та МВС протягом одного тижня з дня набрання чинності постановою № 314 мали забезпечити технічну можливість подання декларації. Тобто декларацію вже з 27 березня Мінекономіки (та МВС) повинні почати приймати.

У п.п. 4 п. 1 постанови № 314 також встановлено, що

на період воєнного стану зупиняється перебіг строків звернення за отриманням публічних послуг, визначених законодавством

З дня припинення чи скасування воєнного стану перебіг зазначених строків продовжується з урахуванням часу, що минув до їх зупинення. Отже необхідні документи для отримання «повноцінних» дозволів чи ліцензій можна буде «вчасно» подати і після закінчення воєнного стану.

Винятки. Перелік видів госпдіяльності, які є винятками з цього послаблення — тобто які не можна здійснювати на підставі поданої декларації — наведено у додатку 2 до постанови № 314.

Якщо розпочинаєте новий вид діяльності, то вивчіть цей перелік. У ньому, зокрема, зазначені багато видів діяльності, пов’язаних з ядерними та радіоактивними речами; усілякі геологічні вивчення; спеціальне водокористування, використання лісових ресурсів; виробництво, ремонт, торгівля вогнепальною зброєю; перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів різними видами транспорту; виробництво лікарських засобів; банківська діяльність, діяльність з надання фінпослуг та послуг з інкасації; зовнішньо-економічна діяльність***, діяльність у галузі телебачення і радіомовлення та ще низка інших (див. додаток 2). І для здійснення цих видів й зараз потрібно отримувати «повноцінні» дозволи/ліцензії.

*** Збір за видачу ліцензії на експорт (імпорт) до припинення воєнного стану не справляється — постанова КМУ від 10.03.2022 № 241.

А от усі інші види діяльності, які не потрапили до винятків, і які під час дії воєнного стану ви тільки збираєтеся розпочати здійснювати, можна тимчасово «узаконити» для себе шляхом подання декларації. Ми вважаємо, що це стосується і усіх видів діяльності, які підпадають під дію спеціального Закону № 481. Тобто — виробництво спирту, алко-напоїв, тютюнових, виробів та РЕС, пального, а також оптову й роздрібну торгівлю цими товарами і зберігання пального можна розпочинати проводити під час дії воєнного стану на підставі поданої до Мінекономіки декларації. Тобто — без наявності ліцензій.

Зазначимо також, що усі ліцензії та дозволи на види діяльності, у тому числі які потрапили і у винятки (до додатку 2), але були діючими на початок воєнного стану (на 24 лютого) все одно залишаться діючими — навіть якщо термін їх дії під час воєнного стану вже спливе. Адже нормативно строки дії таких ліцензій на період воєнного стану продовжено.

Після війни. Тим, хто працював у період воєнного стану на підставі декларації, після війни доведеться отримувати дозвільні документи та ліцензії у загальному порядку.

Для цього їм невідкладно, але не пізніше одного місяця після скасування воєнного стану, треба звернутися до відповідних органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг.

Отже, працюймо і переможемо!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі