№27

Податки & бухоблік, квітень, 2022/№ 27 Інші номери журналу ›
  • Об’єднаний звіт за І квартал 2022 року: нетипові ситуації Об’єднаному звіту з ПДФО та ЄСВ ми присвятили багато статей. Проте запитання щодо його заповнення продовжують поступати. Причина зрозуміла — війна підкинула ситуації, з якими раніше роботодавці не стикалися, але які потрібно показати в звітності.
  • Д1 та 4ДФ: несвоєчасна виплата зарплати, сплата податків Багато роботодавців зараз стикаються з гострим браком коштів, у тому числі й на виплату зарплати, сплату податків. Є й ті, хто через військові дії не зміг своєчасно виплатити зарплату за лютий та березень 2022 року, місяці, за які сьогодні звітуємо, подаючи Об’єднаний звіт. Як в такому випадку заповнити додатки 1 (Д1) та 4 (4ДФ)? Розповідаємо!
  • Працівник на військовій службі чи в теробороні: заповнюємо Д1 та 4ДФ Порядок відображання в Об’єднаній звітності середнього заробітку, що зберігається за працівниками, призваними/прийнятими на військову службу, а також працівниками, що уклали контракт добровольця тероборони, має свої особливості. Про них ми поговоримо в цій статті.
  • Простій в умовах воєнного часу: трудові відносини Багато підприємств із початку війни не має можливості (повністю чи частково) здійснювати свою діяльність. Це може бути пов’язано з бойовими діями, введенням комендантської години, неможливістю отримати сировину або збути продукцію (товари, послуги), невиходом працівників на роботу через небезпеку для їхнього життя та здоров’я тощо. У таких випадках може бути оформлено простій підприємства, його окремих підрозділів чи працівників. Про те, як це правильно зробити читайте далі.
  • З єдиного на єдиний зі ставкою 2%: де може вилізти проблема Наприкінці березня відбувся «масстарт» переходу на особливу групу 3 зі ставкою ЄП 2 %. Місцями з обробкою відповідних заяв досі спостерігаються складності. І тут слід бути дуже пильним. Зокрема проконтролювати правильне відображення інформації про ваші види діяльності у Реєстрі платників єдиного податку (ЄП). Бо можуть бути несподіванки. Про що детальніше далі.
  • Працівник купив ноутбук за кордоном: як облікувати? Співробітникові, який працює віддалено за кордоном, треба купити для роботи ноутбук. Підприємство готове відшкодувати витрати і на зарплатну картку працівника перерахувати гривні. Чи можна оформити придбання авансовим звітом? Як його облікувати?
  • Алкоголь/тютюн на спрощенці? Так До цього часу спрощенка була закрита для тих, хто має справу з алкоголем (за деякими виключеннями) та тютюном. Тож для них і обирати було ні з чого. У плані системи оподаткування. Загальна система і крапка. Але часи змінюються.
  • Як не працювати 25 квітня та 2, 9 травня? Приводом для написання цієї статті послужили ось такі запитання нашого читача: підкажіть, будь ласка, чи обов’язково 25 квітня та 2, 9 травня 2022 року робити робочими днями? Чи можна залишити їх неробочими? Якщо можна, то які накази потрібно видати підприємству (приватне підприємство, 5-денний робочий тиждень, 8-годинний робочий день)? Що ж, відповідаємо на запитання.
  • ЗЕД-розрахунки через закордонні рахунки Наш власник-нерезидент (юрособа) занепокоєна введеними в Україні обмеженнями на валютні розрахунки і бажає отримувати експортну виручку на себе (на свої банківські рахунки). І через свої рахунки за кордоном здійснювати розрахунки за імпортований нами товар. Чи можна так робити?
  • Заміновані сільгоспземлі: наслідки для аграрія Підприємство, що знаходиться на сільгоспЄП орендує сільгоспугіддя для вирощування сільгосппродукції. Його земельні ділянки заміновані ЗСУ. Чи слід підприємству сплачувати орендну плату власникам сільгоспугідь? Як бути з податковим кредитом з ПДВ щодо посівів які знаходяться на таких землях. Витрати на обробіток та проведення посівних робіт підприємство провело ще до воєнного стану, а тепер не впевнене що виростить посіяний урожай.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі